Stiri & Publicatii
22/03/2017
PUBLICATII ECONOMICE

FOCUS: Insolventele in Franta - un inceput de an asemanator lui 2016, in care incertitudinile politice pot schimba datele problemei

Insolventele in Franta
 • Anul 2017 incepe in acelasi trend in care s-a terminat 2016
 • Dimensiunea medie a insolventelor creste
 • Dinamica regionala ramane diferita
 • Industria, constructiile si serviciile merg mai bine, in timp ce industria textilelor ramane sectorul cel mai riscant
 • In cazul unui soc politic major, previziunea unei scaderi de -1% in 2017 (scenariul principal) s-ar putea transforma intr-o crestere de +1,1%

 

Scaderea continua[1], insa intreprinderile intra in insolvente mai des

In Ianuarie 2017, nivelul insolventelor atinge cel mai scazut nivel din Septembrie 2012 si pana acum. In perioada Februarie 2016 - Ianuarie 2017, 58.031 intreprinderi au devenit insolvente, ceea ce  corespunde unei scaderi de -2,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

 • Scaderile au avut loc in regiunile Centre-Val de Loire (-14,7%), in Bourgogne-Franche-Comté (-9,9%) si in Pays de Loire (-9,2%), in timp ce, exceptand Corse (+41,1%), cresterile sporadice (Hauts-de-France, Grand Est si Ile-de-France) nu depasesc +0,5%.
 • La nivel sectorial, industria este bine orientata (-10,9%), in pofida unei majorari importante a costului insolventelor (+32,2%) legat de cateva cazuri exceptionale. Industria agroalimentara continua sa sufere din cauza presiunii de crestere a preturilor din partea producatorilor de cereale: falimentele printre producatorii de paine si produse de patiserie cresc cu +5,3% intr-un an. Printre sectoarele de activitate in revenire se numara serviciile (-2,5%), indeosebi serviciile pentru intreprinderi si constructiile (-6,2%) care beneficiaza de o presiune continua asupra registrelor de comenzi. Cateva sectoare inregistreaza insa o crestere a insolventelor. Industria textilelor (+14,8%) prezinta cel mai mare risc, indeosebi din cauza comertului cu amanuntul (2/3 din situatiile de neexecutare a obligatiilor) care se confrunta cu o dubla concurenta, cea a grupurilor internationale si a vanzarilor online. Cresterea insolventelor in domeniul transporturilor (+11,8%) se explica in principal prin inmultirea acestora in randul companiilor de taximetrie.

Alta veste buna: numarul angajatilor afectati scade de asemenea cu - 2,6%.

In acelasi timp, costul insolventelor ce ramane in sarcina furnizorilor afiseaza o crestere de +5,2% pe an (3,74 MLD EUR), dupa o scadere constanta inceputa in 2012. Dimensiunea medie a unei intreprinderi insolvente masurata dupa cifra de afaceri creste de asemenea, cu 4,4% ajungand la 551.765 EUR in Ianuarie 2017. Daca firmele cu o cifra de afaceri mai mica de 2,5 MIL reprezinta 98% dintre insolvente, ceea ce explica expunerea costului total este cresterea acestora in zona intreprinderilor medii (cu cifre de afaceri de peste 5 MIL) si o crestere temporara (intre Martie si Septembrie 2016) in randul marilor societati. Aceasta categorie cuprinde multe societati din sectorul metalurgiei, deosebit de afectat in ultimii ani, si intreprinderi exportatoare, sensibile la incetinirea ritmului comertului la nivel mondial.

Scenariul principal al unei scaderi de -1% in 2017 ar putea fi repus in discutie de un soc politic major

Calendarul politic din Franta in 2017 este incarcat de termene decisive: alegerile prezidentiale din Aprilie si Mai, urmate de alegerile legislative din Iunie. Conform modelului Coface de masurare a riscului politic specific pentru Europa de Vest, scorul Frantei este de 38%, respectiv +13 puncte fata de anul 2007. Franta este plasata dupa Grecia care afiseaza scorul cel mai ridicat (68%), Italia (60%), si inaintea Germaniei (35%).

Aceasta escaladare a riscului politic poate afecta cresterea prin intermediul pietelor financiare si increderea societatilor si a gospodariilor. Sunt posibile mai multe scenarii:

 • Scenariul principal in 2017: in lipsa unui soc politic major si tinand cont de o crestere a PIB-ului de 1,3%, Coface anticipeaza o noua scadere a neexecutarii obligatiilor financiare de -1%.
 • In cazul unui soc politic major provocat de alegeri care s-ar traduce printr-o crestere a indicelui de incertitudine politica EPU similara celei din Marea Britanie in momentul referendumului din Iunie anul trecut, cresterea ar atinge doar 0,7%, iar insoventele ar creste cu +1,1% (respectiv un impact de 2,1 puncte) in 2017.
 • Pe termen scurt, in cazul in care Franta ar iesi din Zona Euro, ceea ce i-ar reduce PIB-ul cu 9 puncte[2], insolventele ar creste cu aproximativ 27%.

[1] Este vorba despre evolutiile de la finalul anului 2017, pe un an

[2] Conform Institutului Montaigne

Descărcaţi această publicaţie : FOCUS: Insolventele in Franta - un inceput de an asemanator lui 2016, ... (1,54 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
 • Romanian
 • English