Stiri & Publicatii
24/05/2022
PUBLICATII ECONOMICE

Efectele pe termen mediu si lung ale razboiului din Europa asupra evolutiei sectoarelor globale: ce sectoare vor rezista?

Efectele pe termen mediu si lung ale razboiului din Europa asupra evolutiei sectoarelor globale: ce sectoare vor rezista?

Chiar daca se observa disparitati in functie de pozitia companiilor in lantul de aprovizionare sau locatia geografica, cele 13[1] sectoare analizate de Coface vor continua sa fie afectate de razboiul din Ucraina, direct sau indirect, pe termen mediu si lung. Se asteapta ca majoritatea sectoarelor sa fie afectate de un context al preturilor ridicate a marfurilor si de problemele de aprovizionare exacerbate de razboi. Acesta este cazul preturilor ridicate ale petrolului, care probabil vor continua sa fie alimentate de efectul de propagare al interdictiei asupra petrolului rusesc anuntata de comisia UE[2]; precum si al cerealelor (Ucraina, Rusia si Belarus fiind producatori majori de cereale). Avand in vedere intreruperile in curs de desfasurare a aprovizionarii cu semiconductori si efectul de propagare al pandemiei de COVID, asa cum este ilustrat de blocarea portului din Shanghai, cu cat razboiul dureaza mai mult, cu atat este mai probabil ca un soc al cererii sa se materializeze, determinand un mediu global mai advers.

Prin urmare, se asteapta ca sectoarele cele mai afectate sa fie cele ciclice si consumatoare de energie, cum ar fi petrochimie[3], transporturi, auto, hartie, textile-imbracaminte si agroalimentar. Analizele arata ca cele mai rezistente sectoare vor fi: media (un segment TIC[4]), un segment de produse chimice de specialitate si produsele farmaceutice.

[1] Metodologia de evaluare a riscurilor sectoriale Coface include 13 sectoare: agroalimentar, auto, chimie, constructii, energie, tehnologia informatiei si comunicatiilor, metale, hartie, farmaceutice, comert cu amanuntul, textile-imbracaminte, transport, lemn.

[2] Ca parte a unei noi runde de sanctiuni impotriva Rusiei. Aceasta interdictie este planificata sa fie implementata treptat spre sfarsitul anului

[3] In metodologia Coface de evaluare a riscurilor sectoriale, sectorul chimiei cuprinde 3 subsegmente: petrochimie, chimicale de specialitate si ingrasaminte.

[4] Metodologia Coface de evaluare a riscurilor sectoriale pentru sectorul Tehnologiilor Informatiei si Comunicatiilor (TIC) incorporeaza mai multe segmente: telecomunicatii, electronica, segment media si computere, software si echipamente IT.

Descărcaţi această publicaţie : Efectele pe termen mediu si lung ale razboiului din Europa asupra evol... (1,97 MB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English