Stiri & Publicatii
08/04/2015
PUBLICATII ECONOMICE

Analiza sectoriala Agro

Analiza sectoriala Agro
Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care activeaza in sectorul Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase) au generat o cifra de afaceri totala de 15,3 MLD RON, in scadere cu 7% comparativ cu anul anterior.

Anul 2013 a fost marcat de o dinamica descrescatoare a cifrei de afaceri in conditii de profitabilitate inferioara. In ciuda acestui context, politica de orientare catre investitii pe termen lung a fost perpetuata, nivelul CAPEX fiind de doua ori mai mare decat cel al amortizarii. In schimb, sursele de finantare ale acestor investitii nu sunt sustenabile pe termen lung: extinderea termenului mediu de plata catre furnizori la 256 de zile, cresterea ponderii datoriilor pe termen scurt in total capital imprumutat la 72%. Astfel, pe fondul cresterii termenului mediu de incasare al creantelor la 155 zile in anul 2013 comparativ cu 122 zile in anul anterior, situatia de lichiditatea inregistrata la nivel sectorial s-a deteriorat semnificativ, gradul de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin trezorerie neta scazand la 9%.

In urma analizelor de stress test, Coface a identificat faptul ca firmele din cadrul sectorului cultivarii cerealelor, a plantelor leguminioase precum si a celor producatoare de seminte oleaginoase inregistreaza o situatie de lichiditate fragila,  foarte expusa unor socuri negative care pot veni din neicasarea creantelor sau scaderea vanzarilor. In acest context, modelele de evaluare analizate in prezentul studiu confirma riscul ridicat de insolventa al firmelor din sector, aproximativ 9 din 10 companii inregistrand un risc peste medie. Coface a analizat individual pe parcursul anului 2014 un numar de 1.010 companii din acest sector, care genereaza 70% din cifra de afaceri consolidata la nivel sectorial, una dintre cele mai importante concluzii fiind aceea ca doar o treime dintre firmele analizate efectueaza platile conform conditiilor stabilite contractual

Descărcaţi această publicaţie : Analiza sectoriala Agro (785,27 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English