Stiri & Publicatii
25/09/2014
PUBLICATII CORPORATE

Analiza distribuitorilor de produse alimentare, bauturi si tutun

Analiza distribuitorilor de produse alimentare, bauturi si tutun

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, 3.061 de firme care au domeniu principal de activitate „Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun” au generat in cursul anului 2013 o cifra de afaceri totala de 21 MLD RON si 32.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind in scadere cu 6% comparativ cu anul anterior.

Cu toate ca eforturile de mentinere a veniturilor si redresare a profitabilitatii depuse de companiile din acest sector sunt evidente, dinamica negativa a vanzarilor din ultima perioada impune o analiza pe multiple planuri pentru identificarea factorilor de natura sa pericliteze echilibrul financiar la nivel sectorial:

  • Distributia companiilor in functie de cifra de afaceri
  • Structura contului de profit si pierdere
  • Perspectiva atragerii de resurse de finantare si a alocarii de resurse pentru investitii pe termen lung
  • Indicatorii de lichiditate
  • Investigarea fluxului de numerar

Sacrificarea profitabilitatii a fost pretul platit de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun pentru mentinerea vanzarilor la un nivel comparabil cu cel inregistrat in anii dinaintea crizei economico-financiare. Pe fondul reducerii consumului si a presiunii din partea marilor retaileri, profitul net cumulat raportat de companiile cu activitati in acest domeniu pentru anul 2013 a scazut la mai putin de jumatate fata de finalul lui 2008. Iar, pentru a complica si mai mult situatia, volumul vanzarilor a scazut anul trecut, dupa 2 ani consecutivi de crestere.

Pe parcursul anului 2013, Coface a analizat la nivel individual 561 de companii din portofoliul sau, cu domeniul de activitate in sectorul distributiei de produse alimentare, bauturi si tutun. Acestea constituie un esantion reprezentativ, intrucat genereaza peste 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector.

Posibilitatea deteriorarii echilibrului financiar la nivelul sectorului este confirmata si de modelul de evaluare a riscului de insolventa folosit de catre Coface (@rating score), care arata ca doar 1 din 3 dintre companiile analizate prezinta un risc de insolventa scazut. In plus, 39% dintre companiile din esantion efectueaza platile lent sau nu respecta conditiile contractuale.

Descărcaţi această publicaţie : Analiza distribuitorilor de produse alimentare, bauturi si tutun (592,10 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English