Stiri & Publicatii
16/09/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Analiza distribuitorilor IT din Romania

Analiza distribuitorilor IT din Romania
Un univers total de 1.263 de firme care activeaza in sectorul distribuitorilor de produse IT si software (CAEN 4651) au depus declaratiile financiare privind activitatea desfasurata pe parcursul anului 2013. Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, aceste firme au generat o cifra de afaceri totala de 5,2 MLD RON, in scadere cu 5% comparativ cu anul anterior.

Incepand cu anul 2009, distribuitorii de produse IT au inregistrat constant o scadere a veniturilor medii in paralel cu o evolutie financiara pozitiva. Astfel, venitul mediu pe companie inregistrat in anul 2013 a fost cu 22% mai mic decat cel inregistrat inainte de inceputul crizei financiare, respectiv anul 2008, dar in acelasi timp rezultatul net de 2,4% inregistrat la nivel sectorial pentru anul 2013 este maximul inregistrat in ultimii 10 ani. In urma aplicarii unor scenarii de stres, calculele Coface indica faptul ca urmatorii ani trebuie sa aduca solutii pentru cresterea veniturilor. In caz contrar, sectorul risca sa inregistreze o extindere a termenelor de plata catre furnizori, ceea ce alimenteaza riscul de insolventa.

Contractia veniturilor si concurenta peste medie inregistrate in sectorul distributiei de produse IT si software si-au lasat amprenta asupra evolutiei companiilor pe parcursul anului 2013. Analiza riscului sectorial evidentiaza faptul ca 15% dintre companiile analizate si-au incetat activitatea, acestea avand o medie de 10 ani de activitate, o cifra de afaceri cumulata de 313 MIL RON in conditiile in care datoriile totale erau de 336 MIL RON.

Coface a analizat individual un esantion de 210 firme din portofoliul sau care isi desfasoara activitatea in sectorul analizat. Chiar daca din punct de vedere numeric, esantionul pare mic (avand o pondere numerica de 17%), aceste companii sunt cele mai reprezentative, ele generand 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector. Fragilitatea situatiei de lichiditate este confirmata si in cadrul acestui esantion reprezentativ, in conditiile in care aproximativ 41% dintre companii efectueaza platile foarte lent sau nu respecta conditiile contractuale si doar 26% dintre acestea efectueaza platile fara intarzieri.

Descărcaţi această publicaţie : Analiza distribuitorilor IT din Romania (646,48 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English