Să mergem sau să nu mergem? Marea dilemă a Băncii Angliei

La 11 mai, Banca Angliei (BoE) a decis să majoreze pentru a 12-a oară consecutiv rata dobânzii cheie, aducând-o la 4,5%. În cadrul ultimei sale ședințe, BoE a declarat că va menține cursul pentru a se asigura că inflația revine la 2% și nu a exclus noi majorări în cazul în care există semne de inflație persistentă. Cele mai recente cifre arată o încetinire a inflației globale, de la 10,1% în martie la 8,7% în aprilie, dar inflația de bază a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

Marea Britanie, care este adesea considerată o punte de legătură între Statele Unite (SUA) și Europa, se află acum între ciclurile de drumeție diferite ale celor două. Se pare că SUA și-a întrerupt ciclul de majorare a ratelor, în timp ce BCE a indicat că vor urma alte majorări. În acest context, FMI și-a revizuit recent în sus previziunile de creștere pentru economia britanică. La Coface, prognozăm în continuare o încetinire în 2023. Dilema BoE este la apogeu.

 

Politica monetară britanică în ceață

Până acum, BoE a fost, în general, mai aproape de ciclul de rate al Fed decât de cel al BCE. A fost prima mare bancă centrală care a început să crească în decembrie 2021, cu creșteri combinate de 440 pb. Fed și-a început ciclul în martie 2022 și de atunci a majorat ratele cu 500 pb, în timp ce BCE a început să majoreze ratele în iulie 2022 (+375 pb în total).

Inflația persistentă - care este mai mare în Regatul Unit decât în alte țări - este principalul motiv pentru care BoE are acum îndoieli cu privire la locul în care se află în ciclul său de majorare. Inflația a fost de 8,7% în aprilie, în timp ce inflația în SUA a scăzut la 4,9% și la 7,0% în zona euro. Inflația de bază - care exclude energia sau alimentele - a fost de 6,8% în Marea Britanie în aprilie 2023, în timp ce a fost de 5,5% în SUA și de 5,6% în zona euro.

Deși economia britanică s-a dovedit mai rezistentă decât se temeau mulți, se așteaptă totuși ca aceasta să se reducă în 2023, spre deosebire de majoritatea celorlalte economii comparabile. Cifrele pentru primul trimestru din 2023 arată că Regatul Unit ar putea evita o recesiune tehnică, dar perspectivele sunt totuși dificile, având în vedere că economia nu a revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei, iar serviciile financiare reprezintă o parte importantă a economiei.

 

Economia britanică și BoE la răscruce de drumuri

În prezent, băncile centrale trebuie să găsească un echilibru între combaterea inflației, atenuarea creșterii economice și, de la turbulențele din sectorul bancar american, asigurarea stabilității financiare. Într-un context în care perspectivele de creștere ar fi fost mai bune și în care inflația ar fi fost mai apropiată de cele ale colegilor, probabil că BoE ar fi urmat exemplul Fed, așa cum a făcut-o până acum, punând pe pauză majorările de dobândă. Cu toate acestea, actualul grad de aderență al inflației ar putea să o forțeze să majoreze în continuare, chiar dacă acest lucru ar pune o presiune suplimentară asupra companiilor și gospodăriilor care au văzut ratele dobânzilor mai mult decât dublate în decurs de un an. În schimb, dacă nu majorează suficient, ar putea duce la o inflație mai persistentă, cu o spirală salarii-prețuri din care este destul de greu de ieșit.

În prezent, domnește incertitudinea în ceea ce privește traiectoria ciclului monetar. Unii se așteaptă în continuare ca BoE să mențină dobânda până la sfârșitul anului, în timp ce piețele estimează acum două sau patru creșteri suplimentare de 25 pb înainte de sfârșitul anului.

 

Economia britanică a sfidat așteptările multor economiști în ultimele nouă luni, în special sectorul serviciilor rezistând. Cu toate acestea, perspectivele imediate s-au înrăutățit pentru sectorul serviciilor, având în vedere actualele turbulențe de pe piețele financiare și înrăutățirea negocierilor cu unele sindicate, ceea ce a dus la noi greve.

Faptul că BoE se află la o răscruce de drumuri este imediat clar. Este riscul unei inflații persistente mai mare decât riscul unei mai mari instabilități financiare și al unei atenuări suplimentare a redresării sectorului serviciilor din Regatul Unit? Scenariul principal al Coface prevede cel puțin o nouă majorare la ședința din 22 iunie 2023, iar creșterile ulterioare vor depinde de cifrele viitoare, în special de inflația de bază și de creșterea salariilor în mai și iunie.