Iluzii și așteptări în ultimul nostru barometru al riscurilor de țară și de sector

Anul 2023 a început cu mare entuziasm, dar, după toate probabilitățile, nu vă fi anul la care se așteptau cei mai mulți analiști.

Prima jumătate a anului a întărit unele dintre convingerile noastre:

  • nu, inflația nu va reveni spontan și fără durere la ținta de 2% în țările dezvoltate;
  • nu, băncile centrale nu vor „pivota” de acum până la sfârșitul anului;
  • și nu, simpla ridicare a restricțiilor sanitare nu va permite Chinei să joace rolul de motor de releu pentru economia mondială.

De asemenea, au revenit în prim-plan două lucruri esențiale pe care piața le pierduse din vedere: accesul la energie abundentă și ieftină rămâne esențial pentru funcționarea sistemului economic global, iar politica monetară are efecte mai directe asupra evaluării activelor și a stabilității financiare decât asupra prețurilor de consum.

Perspectivele economice rămân strâns legate de tendințele inflației și de răspunsul băncilor centrale, iar previziunile noastre sunt supuse unor riscuri de scădere, inclusiv în ceea ce privește oferta de energie și de credite.

În acest context, Coface a făcut 13 revizuiri de îmbunătățire și 2 revizuiri de retrogradare a evaluărilor sale de țară, precum și 26 de modificări ale ratingurilor sale sectoriale (13 reclasificări și 13 retrogradări). Acestea evidențiază o îmbunătățire a perspectivelor, dar un mediu care rămâne foarte solicitant și incert.

 

Rezistența economiei mondiale este confirmată, dar perspectivele rămân sumbre

Cifrele de creștere de la începutul anului pentru principalele economii au confirmat că spectrul recesiunii s-a îndepărtat pentru moment (cu excepția Germaniei). Există mai multe motive pentru acest lucru. În primul rând, Europa a reușit să evite întreruperea aprovizionării cu energie. În al doilea rând, reziliența a provenit de la o creștere a consumului în America de Nord și China. În cele din urmă, economiile emergente și-au confirmat, de asemenea, capacitatea de rezistență. Toate acestea ne-au determinat să revizuim în sus prognoza noastră de creștere pentru economia mondială în 2023, la 2,2%.

Acești diverși factori se reflectă în evaluările noastre de țară, cu 13 actualizări, care privesc în principal țările emergente. 7 dintre cele 13 actualizări sectoriale privesc sectorul transporturilor, care beneficiază de relansarea turismului și de atenuarea tensiunilor din lanțurile de aprovizionare.

Cu toate acestea, perspectivele economice rămân lipsite de strălucire pentru 2023 și ulterior, în special în economiile avansate. Previziunile noastre (creștere de 2,3% pentru 2024) sugerează că este puțin probabil ca creșterea globală să își revină semnificativ. Cvasi-stagnarea economiei mondiale va continua, cu o slăbiciune continuă în SUA, o redresare timidă în Europa și o creștere chineză sub standardele de dinaintea pandemiei.

 

Inflația a scăzut, dar nu a dispărut

În lista riscurilor majore pentru lunile următoare, riscul unei inflații persistente rămâne ridicat. Scăderea „mecanică” a inflației din prima jumătate a anului a fost confirmată, deoarece repercusiunile conflictului din Ucraina asupra prețurilor la energie se estompează în majoritatea economiilor. Pe de altă parte, au fost confirmate și semnalele unei inflații mai înrădăcinate, inflația de bază stabilizându-se la niveluri ridicate în zona euro, în Regatul Unit și în SUA.

Sunt încă posibile presiuni inflaționiste reînnoite. Redresarea Chinei nu și-a atins încă întregul potențial și este posibil să exercite presiuni asupra aprovizionării cu gaze. Între timp, piața petrolului este mai tensionată ca urmare a anunțurilor OPEC+ de reducere a producției. Organizația a retras de pe piață echivalentul a aproximativ 3,7% din cererea globală. Deocamdată, ne menținem previziunile privind o medie anuală de aproximativ 90 USD/baril.

Pe lângă prețurile energiei, merită monitorizate și mărfurile agricole. Deși declinul lor din ultimele luni nu s-a repercutat neapărat asupra prețurilor de consum, apar deja noi riscuri de creștere. Pe lângă conflictul ruso-ucrainean, care va continua să exercite presiuni, fenomenul climatic El Niño pare să se profileze la orizont începând cu a doua jumătate a anului 2023. Acesta ar putea influența producția și prețurile în 2023-24, cu temperaturi mai ridicate și deficite intense de apă în unele părți ale lumii.

 

Condiții de creditare mai stricte și o nouă creștere a insolvențelor în afaceri

Efectele asupra inflației ale înăspririi monetare fără precedent din ultimele luni sunt încă în mare parte de văzut, în special în ceea ce privește prețurile serviciilor. Acestea din urmă continuă să crească la niveluri care sunt greu compatibile cu obiectivul de inflație de 2%. Cu toate acestea, unele dintre marile bănci centrale au decis să întrerupă majorările de rate, începând cu Banca Canadei, Banca de Rezervă a Australiei și, probabil, FED. În schimb, este probabil ca Banca Angliei să majoreze din nou dobânda, iar BCE va fi probabil forțată să majoreze dobânda la următoarele sale ședințe.

Pauzele de majorare a ratelor ar trebui să permită evaluarea impactului acțiunilor întreprinse în ultimul an. Într-adevăr, turbulențele din sectorul bancar pot genera îngrijorări cu privire la o restrângere a creditării, care este deja vizibilă. Încetinirea acordării de noi împrumuturi gospodăriilor și întreprinderilor, care trage în jos cererea internă, activitatea economică și, în cele din urmă, inflația, pledează, de asemenea, pentru o atitudine prudentă din partea băncilor centrale.

În lunile următoare, companiile vor trebui să se confrunte cu un mediu nefavorabil, caracterizat de prețuri mai mari și condiții de creditare mai stricte, precum și cu o cerere internă slabă. În plus, după o creștere generală a marjelor în 2022, este probabil ca întreprinderile să își vadă profitabilitatea operațională scăzând sub efectele combinate ale unei scăderi treptate a inflației de bază și ale creșterii costurilor unitare cu forța de muncă. Este probabil ca majorarea bruscă a numărului de insolvențe corporative de la începutul anului în majoritatea economiilor avansate să continue și chiar să se intensifice în lunile următoare.

 

Economiile emergente vor continua să stimuleze creșterea globală, dar persistă focare de vulnerabilitate

În timp ce economiile avansate vor înregistra o scădere a creșterii în 2024, țările emergente ar trebui să accelereze, cu o creștere de 3,9%, cea mai puternică expansiune din 2018 încoace. Principalul factor va fi redresarea treptată a economiei chineze, de care vor beneficia exportatorii de mărfuri. Al doilea factor este pauza în ciclul de înăsprire monetară al Fed.

Prin urmare, Coface actualizează țările exportatoare de energie, cum ar fi Arabia Saudită, Qatar, Nigeria și Kazahstan. Între timp, Malaezia și Filipine, care vor beneficia de afluxul de turiști chinezi, revin la evaluările de dinaintea pandemiei. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că înăsprirea condițiilor de finanțare la nivel mondial a pus multe țări în pericol de incapacitate de plată. Egiptul a fost retrogradat în 2022, iar Ghana în februarie anul trecut. În aceeași ordine de idei, în acest trimestru retrogradăm Kenya și Bolivia.

Autori și experți