"Datorie împotriva naturii": Coface oferă reasigurare în cea mai mare tranzacție din istorie

Ecuador, o țară bogată în biodiversitate, a semnat un acord de reducere a datoriei sale, alocând în același timp câteva sute de milioane de dolari pentru conservarea marină a Insulelor Galapagos.

Prin intermediul Corporației Internaționale de Finanțare a Dezvoltării din SUA, Coface a participat la reasigurarea pachetului financiar, care este cel mai mare schimb de datorie în beneficiul conservării biodiversității.

Rezervația marină Galapagos este una dintre cele mai mari și mai diverse din punct de vedere biologic zone marine protejate din lume. În 2022, guvernul ecuadorian a creat rezervația marină Hermandad pentru a îmbunătăți conservarea marină. Conversia datoriei și activitățile de conservare aferente vor permite Ecuadorului să îndeplinească angajamentul Alianței Globale pentru Oceane de a proteja 30% din teritoriul marin al lumii până în 2030.

 

Respectarea angajamentului Alianței globale pentru oceane

Scopul obligațiunii marine Galapagos este de a finanța conversia datoriei Ecuadorului prin schimbul a 1,628 miliarde de dolari din obligațiunile internaționale ale Ecuadorului pentru un împrumut de 656 milioane de dolari. Acest acord istoric va permite Ecuadorului să economisească aproximativ 1 miliard de dolari în următorii 17 ani. În centrul obligațiunii se află o finanțare anuală de 18 milioane de dolari pentru Insulele Galapagos. În următorii 20 de ani, aceste fonduri vor fi folosite pentru a proteja speciile pe cale de dispariție și alte aspecte ale acestei comori ecologice globale. Corporația Internațională pentru Finanțarea Dezvoltării (DFC) din SUA oferă 656 de milioane de dolari pentru asigurarea riscurilor politice (pentru împrumut), iar reasigurarea pentru proiect este asigurată de un grup de 11 asigurători privați, inclusiv Coface, pentru a facilita proiectul.

Acesta a fost primul swap datorie contra natură la care a participat Coface. Dorim să participăm la mai multe tranzacții ecologice în viitor, oferind un sprijin esențial pentru programe importante din punct de vedere social și ecologic.

- Phil Ward, Senior Account Manager pentru Instituții Financiare pentru Coface America de Nord

După mai multe luni de discuții privind structura și formularea acestei politici specifice, Coface a fost în măsură să confirme sprijinul său pentru tranzacție pentru o perioadă de 10 ani. 

Acesta este rezultatul unei colaborări excelente între diferitele departamente ale Coface.

- Guillaume Ogier, Șeful departamentului de asigurări de risc unic pentru Coface UK & Irlanda

 

O tranzacție inovatoare datorită Asigurării cu risc unic

Soluțiile Coface Single Risk sunt produse de acoperire care protejează proprietarii de proiecte, dezvoltatorii sau finanțatorii împotriva riscurilor comerciale și politice pe termen lung. În 2022, Coface a dublat pachetul dedicat susținerii proiectelor ESG la nivel mondial până în 2025, prin implementarea mai multor soluții de asigurare Single Risk. Scopul este de a ne consolida sprijinul pentru finanțarea și implementarea proiectelor conduse de companii, bănci și instituții multilaterale care îndeplinesc criterii ESG specifice în sectoare precum energiile regenerabile, eficiența energetică, transporturile, tratarea apei, sănătatea, educația și microfinanțarea.

Această tranzacție este o realizare uriașă și aduce beneficii pe mai multe planuri. Ecuadorul obține o stabilitate economică sporită, iar lumea beneficiază de conservarea unui ecosistem critic. DFC este mândră că a lucrat cu partenerii noștri [n.r. - inclusiv Coface] pentru a contribui la realizarea acestei tranzacții inovatoare. Obligațiunea marină Galápagos va genera beneficii enorme pentru populația Ecuadorului prin reducerea datoriei naționale a țării și prin furnizarea de resurse semnificative pentru protejarea Insulelor Galápagos și a diversității sale biologice extraordinare în anii următori. Investiția de 656 de milioane de dolari a DFC în asigurarea de risc politic pentru această tranzacție subliniază, de asemenea, puterea și flexibilitatea instrumentului nostru de asigurare de risc politic de a mobiliza capitalul din sectorul privat către investiții cu beneficii economice și de mediu tangibile.

- Scott Nathan, CEO al DFC