China va continua să își extindă rolul de principală destinație pentru exporturile din America Latină, în detrimentul SUA.

Relația comercială dintre China și America Latină s-a extins considerabil în ultimele două decenii, remarcându-se treptat în comparație cu relația dintre SUA și America Latină. Motivele care stau la baza acestei tendințe susținute variază de la diferența dintre ratele de creștere observate în cele mai mari două economii ale lumii până la politicile comerciale implementate de guvernele SUA și Chinei în ultimii ani.

Privind în perspectivă și luând în considerare cele mai mari șase economii din America Latină (Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador și Peru - cu excepția Mexicului) ca grup, Coface observă că se așteaptă ca ratele de creștere a vânzărilor externe ale acestor țări să depășească expansiunea cererii interne. Într-adevăr, redresarea activității din regiune ar trebui să fie mai mică decât redresarea medie globală și, mai exact, mai mică decât redresarea Chinei și a SUA. Prin urmare, vânzările către China și SUA ar trebui să înregistreze o performanță strălucitoare în 2021. În ceea ce privește importanța pentru exporturile din America Latină, China ar trebui să continue să câștige teren în fața SUA.

Compoziția exporturilor Americii Latine către China și SUA este puțin diversificată în general și foarte dependentă de produsele de bază. Această dinamică este și mai puternică în cazul comerțului cu China. Creșterea prețurilor la materiile prime este un vânt de coadă clar pentru regiunea Americii Latine, deoarece este benefică pentru majoritatea țărilor.

- Patricia Krause, economist la Coface.

 

China a recuperat decalajul față de SUA ca piață majoră pentru bunurile exportate de LATAM, care sunt încă slab diversificate

În 2010, China a devansat SUA ca principală piață de export pentru exporturile grupului. Importanța gigantului asiatic a continuat să se consolideze chiar și după încheierea bonomiei prețurilor la mărfuri în 2014, în timp ce contribuția SUA la exporturile lor a rămas destul de stabilă din 2010 până în 2019. În ceea ce privește Statele Unite, ponderea lor întârziată poate fi atribuită lipsei de interes în a săpa în relațiile comerciale cu America Latină, care a devenit în mod clar mai proeminentă în timpul mandatului lui Donald Trump (2017-2021), deoarece accentul pus de administrația sa pe reducerea deficitului comercial al SUA cu Mexicul și China, precum și lipsa generală de angajament cu regiunea, au creat un spațiu pe care China l-a umplut. În cele din urmă, războiul comercial dintre SUA și China sub conducerea lui Trump a provocat, de asemenea, transformarea unor „rute de export” ale sectorului agroalimentar global, de care au beneficiat producătorii din America Latină, cum ar fi Brazilia, în detrimentul celor din SUA. În prezent, SUA au acorduri comerciale cu Chile, Columbia și Peru, în timp ce China are acorduri cu Chile și Peru. Argentina, Brazilia și Ecuador nu au acorduri extinse cu niciunul dintre cei doi giganți.

Ponderea exporturilor de bunuri în PIB diferă între cele șase țări LatAm selectate. În 2020, Chile a înregistrat cea mai mare participare a exporturilor la PIB (29%), urmată de Peru (21%), Ecuador (20%), Brazilia (15%), Argentina (14%) și Columbia (11%).

În plus, locurile ocupate de SUA și China în vânzările externe variază de la o țară la alta. China este principala piață pentru Brazilia, Chile și Peru, în timp ce SUA este principala destinație de export pentru Columbia și Ecuador. În ceea ce privește Argentina, Brazilia este principalul cumpărător de bunuri, urmată de

Uniunea Europeană (UE), China și apoi SUA. În plus, în Brazilia, Columbia și Ecuador, UE este, de asemenea, a doua destinație principală a exporturilor, SUA fiind pe locul al treilea în prima țară și China pe locul al treilea în ultimele două. De asemenea, este demn de remarcat faptul că SUA și China primesc împreună peste 50% din vânzările externe ale Chile și peste 40% din exporturile Braziliei și Peru. De fapt, exporturile către SUA și China depășesc comerțul intraregional.

Compoziția exporturilor Americii Latine către China și SUA este puțin diversificată în general și foarte dependentă de produsele de bază. Această dinamică este și mai puternică în cazul comerțului cu China. În general, exporturile de metale (40%), produse agroalimentare (35%) și energie (18%) reprezintă 93% din vânzările externe ale celor șase țări către China. Exporturile către China sunt puternic concentrate în sectorul agroalimentar în Argentina și Ecuador, în cel al metalelor în Chile și Peru și în cel al energiei în Columbia. Există, de asemenea, o prevalență a acelorași trei grupe de mărfuri în ceea ce privește SUA, chiar dacă această dependență este relativ mai mică (72%).

America Latină nu a fost imună la impactul crizei COVID asupra comerțului exterior mondial. Cele șase țări au înregistrat o scădere de 8% de la an la an a exporturilor totale în 2020. Anul trecut, exporturile către SUA au fost, în general, mai afectate decât cele către China. În timp ce primele au scăzut cu 19% YoY, cele din urmă au crescut cu 4%. Rezistența mai puternică a exporturilor către China se explică prin faptul că economia sa și-a revenit mai repede decât cea a SUA. În plus, coșul de bunuri exportate a jucat, de asemenea, un rol important, cum ar fi prevalența ridicată a exporturilor agricole către China. Cererea de alimente, ca bun esențial, s-a dovedit rezistentă sau chiar a crescut în timpul crizei.

 

China își va menține poziția imperioasă pentru exporturile LATAM; nu se întrevede o diversificare relevantă a coșului de exporturi

În 2021, se așteaptă ca vânzările externe ale țărilor din America Latină să depășească performanțele piețelor lor interne. Întârzierea vaccinării COVID în regiune, precum și timpul mai îndelungat necesar pentru aplatizarea semnificativă a curbei de noi cazuri și decese cauzate de virus au împiedicat o redresare economică deplină în raport cu alte piețe. De fapt, Coface se așteaptă ca rata medie de creștere în America Latină să se situeze la 5,2% în 2021 - în comparație cu ratele din SUA și China, care ar crește cu 6,5% și 7,5% în aceeași perioadă.

În plus, creșterea prețurilor internaționale la materiile prime observată în acest an reprezintă, de asemenea, un vânt din spate pentru regiune, în calitate de exportator net major. De exemplu, prețurile medii pentru minereul de fier, cupru și soia și-au depășit toate nivelurile record anuale între ianuarie și sfârșitul lunii septembrie 2021. Această conjunctură este de bun augur pentru Brazilia, al doilea mare producător mondial de minereu de fier. În ceea ce privește cuprul, nivelurile actuale ale prețurilor (cu 4% peste recordul din 2011) avantajează Chile și Peru, ca prim și, respectiv, al doilea producător mondial. În ceea ce privește agricultura, nivelurile record ale prețurilor avantajează în primul rând Brazilia și Argentina.

China ar trebui să își mențină rolul de destinație majoră pentru exporturile LatAm în raport cu SUA. Deși sosirea președintelui Biden la Casa Albă atenuează retorica dură anti-comercială observată în timpul mandatului lui Trump, este puțin probabil ca acesta să pună accentul pe aprofundarea relațiilor comerciale sau pe urmărirea unor noi acorduri comerciale. Este mult mai probabil ca noua administrație americană să se concentreze pe gestionarea fluxurilor actuale puternice de migrație din Guatemala, El Salvador și Honduras, precum și pe punerea în aplicare a acordului comercial USMCA cu Mexicul și Canada. Cu toate acestea, este demn de remarcat faptul că orientarea gigantului asiatic către un model de creștere orientat spre consum în detrimentul investițiilor și exporturilor, care a luat amploare în ultimii ani, necesită în general mai puține produse de bază.

Privind în viitor, performanțele divergente dintre mărfuri ar trebui să persiste, agenda ecologică globală luând avânt și necesitând mai mult cupru, litiu... Această conjectură luminează perspectivele pentru piața cuprului, de unde și un oarecare vânt de coadă pentru Chile și Peru. Cu toate acestea, mediul politic din aceste două țări ar putea diminua câștigurile pentru companiile miniere care operează la nivel local. Prețurile internaționale actuale ridicate și tensiunile sociale puternice, declanșate în special de criza COVID, au contribuit la accentuarea discuțiilor privind creșterea redevențelor în ambele țări.