Barometrul Q4 2021: redresarea globală continuă în 2022, dar urmează un drum anevoios

La doi ani de la declanșarea pandemiei, economia mondială continuă să își revină, dar se confruntă încă cu provocări semnificative. După perioada de acalmie din trimestrul al treilea din 2021, Omicron a evidențiat imprevizibilitatea pandemiei și a exacerbat unul dintre principalii factori care afectează redresarea: întreruperile din lanțurile de aprovizionare. Celălalt risc major este reprezentat de derapajul de durată al inflației.

În acest mediu extrem de incert, Coface a făcut puține modificări la evaluările sale de risc, în urma valurilor de îmbunătățiri din trimestrele anterioare. În total, patru evaluări ale riscului de țară au fost îmbunătățite, inclusiv Danemarca, iar două au fost retrogradate. În ceea ce privește riscurile sectoriale, Coface a îmbunătățit douăsprezece evaluări, în special în industria hârtiei și a lemnului, unde prețurile rămân dinamice, și a efectuat cinci retrogradări, în principal în sectorul energetic din Europa.

 

Val după val: economia continuă să încetinească, dar într-o măsură mai mică

Situația din domeniul sănătății a necesitat din nou punerea în aplicare a unor restricții în multe țări. Cu toate acestea, deși unele țări europene au pus în aplicare măsuri de blocare parțială, măsurile au fost, în general, mult mai puțin drastice decât înainte. Prin urmare, efectele economice directe au fost mai puțin semnificative, chiar dacă repercusiunile rămân negative pentru sectoare precum transportul aerian, turismul, hotelurile și restaurantele.

 

Perturbările lanțului de aprovizionare vor continua

După ce au afectat inițial industria auto, dificultățile lanțului de aprovizionare s-au extins la majoritatea sectoarelor, de la producție la construcții. Deși momentul revenirii la normalitate rămâne greu de prevăzut, se pare că consensul privind o relaxare treptată începând cu prima jumătate a anului 2022 este prea optimist și că este probabil ca perturbările și penuria de materiale să continue. Acest lucru a determinat Coface să își reducă previziunile de creștere a PIB-ului pentru 2022 pentru mai multe țări europene, precum și pentru SUA și China.

În plus, deși redresarea continuă, numărul de insolvențe, care este încă foarte scăzut pentru moment în majoritatea țărilor, inclusiv în Statele Unite, Franța și Germania, ar trebui să crească treptat în 2022, așa cum se întâmplă deja în Regatul Unit.

 

Inflația, o preocupare esențială pentru toate economiile în 2022

Celălalt risc major, inflația, devine din ce în ce mai important, în special pe măsură ce continuă revenirea prețurilor materiilor prime, alimentată de inerția ofertei pe termen scurt și de tensiunile geopolitice. În prezent, această inflație este determinată și de prețurile produselor manufacturate în multe economii, pe măsură ce companiile transferă creșterile costurilor de producție asupra prețurilor de consum.

De aceste prețuri ridicate ale materiilor prime beneficiază marii câștigători obișnuiți. Se așteaptă ca regiunea Golfului să înregistreze performanțe puternice de creștere în 2022. Norvegia a înregistrat cel mai mare excedent comercial din istoria sa datorită exporturilor de petrol și gaze naturale în plină expansiune. În cele din urmă, multe țări africane, chiar și cele afectate de conflicte armate sau de tulburări politice, au beneficiat în continuare de prețurile ridicate la energie, minerale, lemn și produse agricole.

În Statele Unite, inflația și problemele legate de ofertă au atenuat ritmul de redresare. Deși se preconizează că creșterea PIB-ului va rămâne solidă în 2022 (+3,7%), acești factori vor continua să cântărească activitatea. În trimestrul 4 din 2021, rata anuală a inflației a atins 7,0%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Ca răspuns la această creștere bruscă a prețurilor, Rezerva Federală a SUA a devenit mai agresivă și a dat de înțeles că o majorare iminentă a ratei de dobândă este iminentă, declanșând o înăsprire monetară în unele țări emergente.

În Europa, întreruperile din lanțurile de aprovizionare, combinate cu cererea puternică, au dus la creșterea prețurilor la producător și la energie. Germania a înregistrat cea mai mare inflație din ultimii 30 de ani. Situația este oarecum mixtă în restul zonei euro: inflația rămâne relativ moderată în Franța, în timp ce prețurile au crescut vertiginos în Spania. În Regatul Unit, inflația a crescut la 5,4% și a determinat Banca Angliei să devină prima mare bancă centrală care a majorat rata dobânzii în decembrie 2021, înainte de a face acest lucru a 2-a oară la începutul lunii februarie.

Scenariul nostru central rămâne unul de inflație aproape de vârf, care se va atenua pe măsură ce prețurile energiei și blocajele din lanțul de aprovizionare se vor diminua în a doua jumătate a anului.

 

Este probabil ca inflația să exacerbeze presiunile sociale

Această creștere bruscă a riscurilor de inflație exacerbează presiunile sociale în țările emergente și în curs de dezvoltare, care fuseseră deja întărite de creșterea inegalităților asociate cu pandemia. În Africa, prețurile ridicate la energie și la alimente, care apasă puternic asupra gospodăriilor, au limitat consumul în așa măsură încât insecuritatea alimentară și sărăcia au crescut. Sprijinul fiscal, deja foarte limitat pe continent din cauza nivelului datoriei publice, a fost retras, iar șomajul este ridicat în majoritatea țărilor. Africa de Sud, Algeria, Angola, Angola, Mozambic, Nigeria, RDC, Zimbabwe, Etiopia, Guineea și Tunisia sunt exemple de țări care se confruntă cu presiuni sociale tot mai mari ca urmare a crizei.

 

China merge pe contrasens

Încetinirea Chinei s-a adâncit în trimestrul IV 2021, cu o rată anuală de creștere de 4,0%, cel mai lent ritm de la vârful pandemiei din 2020. Redresarea economică a Chinei a fost afectată de încetinirea pieței imobiliare, de continuarea strategiei „zero-COVID”, care a cântărit asupra cheltuielilor gospodăriilor, de creșterea slabă a investițiilor și de penuria de energie. În 2021, PIB-ul chinezesc a crescut cu 8,1%.

Puternic afectate de varianta Delta în trimestrul al treilea din 2021, economiile din Asia-Pacific și-au revenit la sfârșitul anului. Economiile din Pacific și-au revenit la sfârșitul anului, în concordanță cu relaxarea restricțiilor. Majoritatea economiilor din regiune au revenit la nivelul PIB-ului de dinaintea crizei la sfârșitul anului 2021, cu excepțiile notabile ale Japoniei și Thailandei. Cu toate acestea, redresarea continuă ar putea spori presiunile inflaționiste, în special dacă piețele forței de muncă se înăspresc.
 

Autori și experți