Asia: companiile înregistrează mai puține întârzieri la plată

Sondajul Asia Corporate Payment Survey, realizat de Coface în perioada noiembrie 2022 - aprilie 2023, oferă informații despre evoluția comportamentului de plată și a practicilor de gestionare a creditelor de către aproximativ 2.300 de companii din regiunea Asia-Pacific. Respondenții sunt activi pe nouă piețe (Australia, China, Hong Kong SAR, India, Japonia, Malaezia, Singapore, Taiwan și Thailanda) și în 13 sectoare.

Creșterea întârzierilor la plată

 

Sondajul a arătat că, în general, mai puține întreprinderi au raportat întârzieri de plată în 2022. Într-adevăr, ponderea întreprinderilor care au raportat întârzieri de plată a scăzut la 57% în 2022 - cel mai mic nivel din ultimii 10 ani - de la 64% în 2021. Cu toate acestea, durata întârzierilor la plată în Asia-Pacific a crescut semnificativ, deoarece întreprinderile au fost mai restrictive cu condițiile de creditare, pe fondul unor creșteri agresive ale ratelor, al unor condiții financiare mai stricte și al unei inflații mai mari. Întârzierea medie a plăților s-a prelungit de la 54 de zile în 2021 la 67 de zile.

La nivel sectorial, șapte din cele treisprezece sectoare din sondaj au înregistrat întârzieri medii de plată mai mari. Întârzierile de plată au crescut cel mai mult în comerțul cu amănuntul (+15 zile), industria farmaceutică (+10,5 zile) și energie (+10 zile). Sectoarele energiei și construcțiilor au înregistrat cea mai mare întârziere medie de plată, de 77 de zile. Pe de altă parte, sectorul agroalimentar și cel textil au înregistrat cele mai scurte întârzieri la plată, cu o scădere de la 60 de zile în 2021 la 52 de zile în 2022.

Conform experienței Coface, 80% din întârzierile mai mari de 6 luni (întârzieri de plată ultra-lungi /ULPD) nu sunt niciodată plătite. Prin urmare, apar riscuri de cash-flow atunci când aceste ULPD reprezintă peste 2% din veniturile anuale ale unei companii.

Sondajul arată o scădere a proporției respondenților care se confruntă cu ULPD-uri care depășesc 2% din veniturile lor anuale, scăzând de la 34% în 2021 la 26% în 2022. În ciuda unei îmbunătățiri în majoritatea țărilor asiatice, situația din Australia a fost diferită, deoarece proporția respondenților cu astfel de ULPD-uri s-a extins de la un nivel ridicat de 56% în 2021 la 63% în 2022. Malaezia s-a confruntat, de asemenea, cu o creștere a riscului de flux de numerar, procentul crescând de la 0% în 2021 la 26%. În general, situația s-ar putea deteriora în luna următoare, deoarece insolvențele corporative au crescut în Japonia, Coreea, Australia, Hong Kong și India în prima jumătate a anului 2023.

 

O creștere a prețului materiilor prime

39% dintre respondenți au explicat că majorarea prețului materiilor prime a fost factorul care le-a afectat cel mai mult vânzările și fluxul de numerar în 2022. Alți factori au fost întreruperile operațiunilor din cauza măsurilor de închidere care au dus la o forță de muncă insuficientă (27%) și o scădere a cererii (20%). Prețurile ridicate ale materiilor prime, în special ale energiei, ratele ridicate ale dobânzilor și condițiile financiare stricte, precum și cererea slabă de comerț global, sunt de așteptat să frâneze activitatea comercială în 2023.

Perspectivele pentru 2023 par să se fi îmbunătățit, 77% dintre respondenți așteptându-se la o îmbunătățire a creșterii economice în 2023. companiile din India și Thailanda au fost cele mai optimiste economii, cu 92% (+9,4 puncte procentuale față de 2021) și 86% (+5,6) dintre respondenți anticipând o creștere mai mare. Companiile din Hong Kong și China, unde măsurile de blocare au fost desființate abia la sfârșitul anului 2022, și-au exprimat mai multă încredere într-o creștere economică mai mare pentru 2023, proporția crescând cu 23,7 ppts la 77% în primul caz și cu 16,3 ppts la 84% în cel de-al doilea. 

Acest ultim sondaj a reflectat o îmbunătățire a experienței de plată pentru companiile din Asia în 2022. Cu toate acestea, continuarea războiului din Ucraina, escaladarea rivalității tehnologice dintre SUA și China, cererea scăzută de pe piețele americane și europene, inflația ridicată și creșterile agresive ale ratelor dobânzilor care au contribuit la înăsprirea condițiilor monetare și financiare vor continua să afecteze consumatorii și întreprinderile din Asia în 2023. Coface preconizează că creșterea economică în Asia va accelera doar ușor, la 4,5% în 2023.

- Bernard Aw, Economist șef pentru Asia-Pacific la Coface

Autori și experți