Țările din Golf beneficiază de prețuri mai mari la energie, dar presiunile inflaționiste sunt în creștere

În ciuda eforturilor de diversificare, hidrocarburile reprezintă în continuare o sursă majoră de venituri pentru țările din Golf. Producția de hidrocarburi reprezintă aproximativ 30% din PIB în Emiratele Arabe Unite, 40% în Qatar și Arabia Saudită, 20% în Bahrain și 45% în Kuweit și Oman. Prețurile mai mari ale petrolului ar trebui să permită astfel creșterea cheltuielilor și a investițiilor în sectorul public în întreaga regiune.

Acestea reprezintă aproape 40% din totalul cheltuielilor de consum final și 20% din totalul investițiilor în Arabia Saudită.

Prețurile mai mari la energie vor stimula, de asemenea, sentimentul în sectorul privat, contribuind la creșterea investițiilor în activitățile non-petroliere. Datele PMI indică faptul că creșterea producției rămâne puternică în EAU și în Arabia Saudită. Ambele țări rămân în competiție pentru a atrage investițiile străine directe necesare pentru a-și diversifica economiile. Se așteaptă, de asemenea, ca veniturile în creștere din hidrocarburi să sprijine contribuția exporturilor nete la creșterea PIB-ului, în special în Kuweit și Qatar (hidrocarburile reprezintă aproximativ 90% din totalul exporturilor), Arabia Saudită (70%) și Oman (65%).

 

Provocări inflaționiste și presiuni fiscale pe fondul creșterii economice în regiunea Golfului

În pofida îmbunătățirii performanțelor economice, în special în ceea ce privește exporturile, prețurile mai mari la toate produsele de bază, inclusiv la cele alimentare, vor consolida presiunile inflaționiste în regiune. Aceste presiuni vor fi exacerbate de costurile ridicate de transport maritim. Țările din Golf importă 85% din necesarul lor de alimente. Pentru a spori stabilitatea aprovizionării cu alimente, guvernele au optat pentru cumpărarea de terenuri în țările producătoare, în principal în Africa și Asia. Cu toate acestea, accesibilitatea alimentelor poate deveni o provocare, deoarece multe țări producătoare au început să își limiteze exporturile pentru a satisface nevoile interne și a modera inflația. Astfel, deși inflația în țările din Golf va rămâne mai mică decât în alte zone, în principal datorită energiei mai ieftine produse pe plan intern, se așteaptă ca aceasta să crească peste 2,5% în medie. Arabia Saudită ar trebui să fie o excepție, deoarece va beneficia de un efect de bază favorabil al TVA-ului.

În plus, deși prețurile mai mari la energie vor îmbunătăți soldurile fiscale în țările CCG, cheltuielile salariale ridicate, datorate în parte numărului de persoane angajate în sectorul public, vor continua să greveze asupra bugetelor. De exemplu, bugetul Kuweitului alocă 55% din totalul cheltuielilor sale pentru salarii și beneficii până în 2022, potrivit Băncii Mondiale.

 

Creșteri de tarife, retragerea petrolului rusesc și parteneriate energetice: Implicații pentru regiunea Golfului

În general, perspectivele de creștere și inflație îi vor face pe bancherii centrali din țările din Golf să fie încrezători în implementarea majorărilor de rate. În luna martie, băncile centrale din Qatar, Kuweit, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au majorat ratele cu 25 de puncte de bază în urma deciziei Fed. În cazul în care Fed va înăspri mai agresiv decât se așteaptă, înăsprirea condițiilor financiare ar putea afecta impulsul consumului intern și al investițiilor în regiune.

În cele din urmă, pare puțin probabil ca țările din Golf să fie capabile să compenseze retragerea parțială a petrolului rusesc de pe piețele internaționale. Ponderea Arabiei Saudite în importurile de țiței din UE este de aproape 7,5%, în timp ce cea a Emiratelor Arabe Unite este mai mică de 1%. Aceste țări au reușit să obțină contracte pe termen lung cu clienții lor asiatici prin intermediul unor relații de lungă durată. De exemplu, 90% din exporturile Qatarului sunt legate de contracte pe termen lung cu clienți asiatici. Cu toate acestea, Qatar și Germania au convenit în martie asupra unui parteneriat energetic pe termen lung pentru a progresa în discuțiile privind aprovizionarea cu GNL pe termen lung. În prezent, UE importă 5% din gazele sale naturale din Qatar, față de 41% din Rusia și 16% din Norvegia.