Spania: acorduri de creștere a salariilor vs. inflație

Explorați acordurile de creștere a salariilor din Spania și impactul acestora asupra inflației. Rămâneți informat cu cele mai recente perspective, analize și tendințe de la Coface News.

Unele disparități sectoriale

 

Anul 2021 s-a încheiat cu o creștere salarială medie anuală de 1,47%, așa cum s-a convenit în contractele colective de muncă. Aceasta este cea mai mică creștere din 2017, dar și prima dată de atunci când creșterea salarială convenită în contractele colective de muncă este mai mică decât rata medie a inflației pentru anul respectiv: 3,1% în 2021, potrivit datelor preliminare ale Oficiului spaniol de statistică INE (Instituto Nacional de Estadística).

 

Cu toate acestea, există disparități sectoriale semnificative: deși creșterile salariale au ajuns la 2,4% în construcții și la 3,3% în informații și comunicații, industria ospitalității (+0,8%) și industria (+1,2%) au înregistrat creșteri sub medie.

 

O putere de cumpărare în scădere

Potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii din Spania, 94% dintre lucrători au fost de acord cu creșteri salariale sub nivelul inflației în 2021. Pe de o parte, acest lucru înseamnă că o mare parte dintre lucrători vor fi pierdut putere de cumpărare în 2021, ceea ce va încetini redresarea consumului gospodăriilor (care era încă cu 7% sub nivelul de dinaintea crizei la sfârșitul lunii septembrie 2021). Pe de altă parte, acest lucru frânează, de asemenea, efectele de runda a doua ale inflației, care se preconizează că se va tempera treptat în cursul anului 2022.

Trebuie remarcat faptul că, la fel ca în fiecare an, marea majoritate a contractelor colective din 2021 (85% din total) au fost semnate în ianuarie 2021, când ultima cifră cunoscută a inflației era negativă (-0,5% în decembrie 2020). Prin urmare, este posibil ca acordurile colective din 2022, dintre care majoritatea ar trebui să fie semnate în ianuarie, să conducă la creșteri salariale mult mai mari, într-un context de creșteri puternice ale prețurilor (+6,7% în decembrie 2021). Cu toate acestea, acest lucru nu este garantat, deoarece cele câteva acorduri colective semnate între octombrie și decembrie 2021 au convenit asupra unor creșteri salariale de aproximativ 1,5%, în ciuda inflației deja ridicate.

Autori și experți