Sondajul plăților corporative din Germania 2023: Înapoi în trecut?

Deși comportamentul de plată rămâne într-o formă relativ bună chiar și după această deteriorare, companiile sunt foarte pesimiste în ceea ce privește perspectivele de afaceri.

Un sprijin puternic din partea guvernului

 

Spre deosebire de anul trecut, cea mai recentă ediție a sondajului Coface privind comportamentul de plată al companiilor din Germania nu a fost influențată de evenimente speciale precum pandemia COVID-19, declanșarea războiului din Ucraina sau de presiunile rezultate asupra prețurilor mărfurilor. Acest lucru a condus la un efect de normalizare, iar cifrele din 2023 s-au apropiat de nivelurile pre-pandemice. Din nou, mai multe companii au oferit termene de plată în 2023 (79% dintre respondenti), comparabil cu 2019 (81%). Preferință generală pentru termene scurte de credit în Germania a rămas neschimbată: mai mult de jumătate din companiile chestionate au solicitat ca plățile să fie efectuate în 30 de zile în 2023, în timp ce termenele de credit ultralungi (120+ zile) au fost mai rare.

Cifrele relevă faptul că măsurile de sprijin guvernamental implementate în ultimii ani au ajutat considerabil companiile. În actualul context, cum aproape toate măsurile de sprijin legate de COVID-19 s-au încheiat și impactul subvențiilor pentru energie s-a echilibrat, numărul companiilor care raportează întârzieri la plată s-a normalizat și a ajuns la o pondere de 76% în 2023 (Grafic 1), peste nivelul din perioada 2020-2022, dar nu la fel sus că în 2019 (85%). De remarcat faptul că acest număr este peste nivelurile pre-pandemice în domeniul auto, transport și TIC. Durata medie a întârzierilor de plată a crescut la 30,1 zile în 2023 (+1,4 zile față de 2022), ceea ce este în continuare sensibil sub media pre-pandemică de 39,7 zile. Majoritatea sectoarelor (cu excepția lemnului, construcțiilor și textile-îmbrăcăminte) au raportat o creștere a duratei întârzierilor de plată. Cu o medie de 22 de zile, companiile din sectorul ambalajelor din hârtie au raportat cele mai scurte perioade de așteptare în acest an, în timp ce companiile din sectorul financiar au avut o întârziere medie de 39,2 zile.

 

Perspectiva pesimistă și strategii de reducere a riscurilor în crestere

Deși comportamentul de plata rămane într-o stare relativ bună chiar și după aceasta deteriorare, companiile sunt pesimiste în ceea ce privește perspectivele de dezvoltare a afacerilor. Viziunea asupra situației lor actuale de afaceri este negativă în acest an; doar 13% dintre participanți cred ca situația lor este mai bună decât în 2022, în timp ce 41% o percep ca fiind mai proastă. Perspectivele pentru 2024 sunt, de asemenea, tulburi. Aproximativ 20% dintre participanți se asteaptă la o redresare a afacerii lor, în timp ce 28% se asteaptă la evolutii negative. Deși impactul unor riscuri majore singulare, cum ar fi întreruperile în lanțurile globale de aprovizionare, a scăzut, numărul riscurilor care afectează simultan companiile este în creștere. 

În acest cadru, Germania și-a pierdut statutul de locație oportună pentru afaceri comparativ cu 2022, în timp ce Statele Unite si Europa de Est au caștigat popularitate. China a devenit si ea puțin mai atractivă, iar atractivitatea sa a ramas la un nivel foarte scăzut din punct de vedere istoric. Acesta este, de asemenea, rezultatul strategiilor de reducere a riscurilor companiilor germane care încearca să-si reducă dependența de afaceri de tari, furnizori sau clienți individuali. Anul acesta, 12% dintre companiile participante optează pentru reducerea riscului, prin anularea unor relații comerciale, sectorul textile - îmbracaminte fiind cel mai impactat. În urmatorii trei ani, 25% dintre toate companiile germane din sondajul Coface se așteapta să folosească o strategie similară pentru afacerea lor.

Autori și experți