Rusia: care sunt riscurile pentru companiile franceze?

Ar trebui ca societățile franceze să rămână în Rusia sau să plece? Și, indiferent de decizia lor, cu ce riscuri se confruntă? Erwan Madelénat, economist sectorial și cercetător de date, răspunde la trei întrebări-cheie despre cum să faci afaceri în Rusia în lumina războiului din Ucraina.

Care sunt riscurile pentru companiile franceze de retail care rămân în Rusia?

 

Riscurile pentru societățile franceze de comerț cu amănuntul sunt în principal de natură economică. Ne așteptăm la o creștere bruscă a inflației, ca urmare a deprecierii puternice a rublei, și la o recesiune puternică în 2022 (-7,5%). În Ucraina, din cauza consecințelor conflictului, ne așteptăm ca PIB-ul să scadă cu 15% la momentul redactării acestui raport. În ceea ce privește sancțiunile, guvernul rus amenință companiile care părăsesc țara cu confiscarea activelor lor.

 

Oare părăsirea Rusiei înseamnă astăzi un sfârșit definitiv al acestei piețe?

Nu. Deși Uniunea Europeană și-a declarat intenția de a-și reduce dependența de energia rusă și a interzis exporturile de anumite produse - cum ar fi bunurile de lux sau anumite bunuri tehnologice și importurile de produse siderurgice din Rusia - fluxurile comerciale continuă. Cu toate acestea, este probabil ca schimburile comerciale să fie mai puțin semnificative în viitor, în special dacă UE va reuși să își reducă importurile de energie din Rusia.

 

Care sunt provocările viitoare pentru companiile care exportă sau importă produse rusești?

Companiile franceze care importă materii prime rusești (agricole, energetice și minerale) se vor confrunta cu prețuri ridicate pentru aceste materiale. Cu toate acestea, companiile care importă aceste materii prime din alte surse decât Rusia vor fi supuse unor dificultăți similare, deoarece creșterile de preț afectează prețurile globale. În plus, companiile care importă materii prime din Rusia se vor confrunta probabil cu dificultăți de aprovizionare, deoarece transportatorii oceanici și-au redus transporturile către Rusia și Ucraina. Companiile care exportă în Rusia vor fi afectate fie direct de interdicția de export pentru anumite produse, fie indirect de prăbușirea activității și a cererii în Rusia.

 

Acest interviu cu Erwan Madelénat, economist sectorial și cercetător de date, a apărut inițial în revista franceză Points de Vente și a fost realizat de Cécile Buffard la 17 martie 2022. Acest articol a fost tradus din originalul francez.