Redeschiderea Chinei comportă riscuri și oportunități - un nou episod de podcast

China și-a redeschis recent porțile după o închidere fără precedent a economiei sale.

Transformată de acest episod provocator al crizei de sănătate, țara trece prin numeroase schimbări, fie ele politice, sociale sau economice. Deși rămâne un tărâm al oportunităților pentru întreprinderi, unele echilibre par precare: un război comercial cu Statele Unite, tensiuni sporite cu Taiwanul, o apropiere de Rusia și relații complexe cu alte puteri occidentale. Este cea de-a doua economie a lumii la fel de indispensabilă pentru întreprinderi ca odinioară?

Doi experți de la Coface dezvăluie riscurile și oportunitățile acestei țări pentru întreprinderi, în lumina evenimentelor actuale tumultoase. Bernard Aw este economist-șef pentru regiunea Asia și Pacific, iar Raphaël Rousselot, Chief Underwriting Officer Asia Pacific.

Nu aveți timp să citiți? Ascultați acest episod complet al emisiunii Trade Talk pe platforma dvs. preferată sau pe site-ul nostru.

 

Bernard, puteți descrie situația economică din China în acest moment?

Economia Chinei nu a reușit să își revină pe deplin după șocul pandemiei, deoarece consumul a fost limitat de politica de covrigare zero, pe lângă măsurile de reglementare în sectoare precum locuințele, tehnologia și educația. Prin urmare, eliminarea restricțiilor stricte ale Covid-19 a fost considerată, în general, ca fiind pozitivă pentru economia chineză. În primele luni de după încetarea politicii zero-covid, activitatea economică, în special în sectorul serviciilor, a înregistrat o revenire solidă. În primele două luni ale anului 2023, producția industrială a crescut cu 2,4% față de anul precedent, vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,5%, iar creșterea investițiilor fixe a fost peste așteptări, ajungând la 5,5%. Redresarea post-Covid a fost mai devreme decât se aștepta.

Din punct de vedere politic, președintele chinez Xi Jinping a reușit să își consolideze baza de putere, înlocuind poziții economice cheie din guvern cu persoane despre care se știe că îi sunt loiale, cum ar fi noul premier Li Qiang.

 

Raphaël, după redeschiderea economiilor și a frontierelor, multe țări, cu economii mature sau emergente, au văzut un efect de recuperare economică. A fost cazul în China? Am asistat la o explozie a activității economice?

În China, putem monitoriza tendințele activității de afaceri aproape în timp real, datorită datelor noastre interne. De exemplu, prin urmărirea frecvenței cererilor de acoperire împotriva neplății de la o perioadă la alta. Datele noastre arată o creștere a cererii pentru sectorul alimentar și al băuturilor cu amănuntul pe sectoarele de ospitalitate.

Evident, companiile aeriene au beneficiat, de asemenea, de sfârșitul restricției Covid-19, deoarece populația este pe deplin mobilă. Cu toate acestea, în ceea ce privește concepțiile private, preocupările legate de șomaj sau de costurile de trai pot afecta sentimentul consumatorilor în viitorul apropiat.

 

Bernard precis, care sunt perspectivele economice ale țării pe termen scurt/mediu?

Perspectivele economice ale Chinei rămân dificile pe termen scurt și mediu, deoarece țara se confruntă cu multiple vânturi din față, inclusiv cheltuielile slabe ale gospodăriilor, declinul pieței imobiliare și finanțele constrânse ale administrațiilor locale. Guvernul central stabilește un obiectiv de creștere a PIB-ului de „aproximativ 5%” pentru 2023, în care premierul Li a declarat că atingerea acestui obiectiv „nu este o sarcină ușoară și necesită eforturi redobândite”. Capacitatea de a revitaliza consumul și de a stabiliza piața imobiliară va fi esențială pentru o revenire economică robustă. Ne așteptăm ca economia Chinei să se extindă între 4% și 5% în acest an.

 

Puteți să ne spuneți mai multe despre piața imobiliară? Cum au evoluat lucrurile în ultima vreme? Este sectorul sub control?

Anunțul din noiembrie al unui plan de salvare în 16 puncte, anunțat de banca centrală și de autoritățile bancare și de asigurări obișnuite, reprezintă cea mai importantă schimbare în politica imobiliară din 2016 încoace. Acest anunț oferă cel mai clar mesaj că gestionarea riscului de scădere și restabilirea stabilității pieței imobiliare a devenit o prioritate de politică și face parte dintr-un efort important de urmărire a stabilității economice. Cel mai semnificativ în acest plan au fost măsurile care abordează problemele de finanțare ale dezvoltatorilor.

Deși piața imobiliară rămâne sub presiune, se instalează o oarecare stabilitate. Indicele climatului imobiliar a încetat să mai scadă. Scăderea prețurilor locuințelor a încetinit în februarie, iar alți indicatori imobiliari, cum ar fi vânzările și investițiile imobiliare, păreau, de asemenea, să fi atins un minim. O revenire puternică a activității din sectorul imobiliar, precum cea pe care am văzut-o în 2015, este foarte puțin probabilă, mai ales în condițiile în care scăderea structurală a cererii de locuințe reprezintă o constrângere esențială.

 

Raphaël, într-un context economic local și global mixt, care sunt principalele oportunități de afaceri pe care le vedeți în Asia? Ce sectoare ar putea beneficia de pe urma redeschiderii economiilor?

Asia, întreaga regiune, beneficiază de revenirea turiștilor chinezi, în special economiile din Asia de Sud-Est, precum Filipine sau Thailanda, unde turismul contribuie cu peste 15% din PIB.

În aceste țări, revenirea turismului va avea efecte pozitive asupra piețelor forței de muncă. Ceea ce va susține apoi consumul intern pe sectorul de retail.

Pentru industriile prelucrătoare, pe economiile de export precum Coreea de Sud sau Japonia. Acest lucru este mai echilibrat, deoarece redresarea Chinei nu poate compensa singură mediul comercial global actual.

 

Indiferent de redresarea post-Covid, ce alte sectoare sunt promițătoare în China pentru anii următori?

Populația îmbătrânește, iar până în 2040, aproximativ 400 de milioane sau 30% din populația chineză va avea 60 de ani sau mai mult. Ceea ce înseamnă că vor exista oportunități în sectorul sănătății pentru servicii medicale și farmaceutice sau pentru medicamente care sunt asigurate de stat. Sectorul TIC va oferi, de asemenea, oportunități de afaceri în anii următori.

Politicile guvernamentale din China vizează accelerarea autosuficienței în domeniul tehnologiilor de vârf, cu stimulente fiscale și sprijin financiar. În prezent, companiile chineze sunt încurajate să investească în cercetare și dezvoltare în domenii precum inteligența artificială sau cipurile avansate.

Energia verde beneficiază, de asemenea, de un sprijin public puternic, de la vehiculele electrice la energia regenerabilă, inclusiv cea solară sau eoliană. Dar, indiferent de industrie, oportunitățile de piață pentru companiile străine ar putea fi limitate de:

  1. sancțiunile din partea economiilor occidentale și două de către însăși reglementarea Chinei. 
  2. Oficialul nr. 2 al Chinei a fost destul de liniștitor pentru companiile străine. El a subliniat că China ar trebui să extindă accesul pe piață și să faciliteze comerțul prin eliminarea controalelor guvernamentale.

 

Bernard, la nivel politic, ce lecții pot fi trase de la ultimul congres al PCC și cum rămâne cu inversarea politicii anti-Covid?

Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Chinez, care a avut loc în octombrie anul trecut, marchează consolidarea puterii de către Xi Jinping, care a obținut un al treilea mandat, care a depășit toate normele, în calitate de secretar general al Partidului Comunist Chinez și de președinte al Comisiei militare centrale. Convențiile tranziției politice a partidului par să se fi schimbat și ele, mai mulți membri în vârstă de 68 de ani sau mai mult fiind promovați în Politburo sau prelungindu-și calitatea de membru al Politburo. De asemenea, noul premier Li Qiang nu a fost vicepremier și nici nu a avut vreo experiență de guvernare la nivel național, spre deosebire de predecesorii săi.

Decizia de a ieși din politica zero-Covid a fost neașteptată și bruscă, și fără pregătire la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, în principal din cauza faptului că stimulentele politice pentru menținerea politicii au fost reduse, costurile economice erau prohibitive, iar dovezile din ce în ce mai numeroase privind ineficiența acesteia împotriva variantei Omicron, foarte transmisibilă. Protestele i-au determinat pe liderii chinezi să își reducă pierderile și să se retragă rapid. O lecție trasă de aici ar putea fi, poate, aceea că reversul brusc dezvăluie faptul că liderii au încă o latură pragmatică, iar pivotarea sa de la strategia „zero-covidă” demonstrează flexibilitatea sa tactică.

 

Care este situația socială? Măsurile stricte de control, închiderile și cerințele de testare în masă au sfârșit prin a alimenta tensiunile publice, ceea ce a contribuit la demonstrații în mai multe orașe spre sfârșitul anului 2022... Este încă cazul?

După demonstrațiile anti-covidiu de la sfârșitul anului trecut și după încheierea restricțiilor Covidiu, nu au fost raportate proteste. Situația socială este mai stabilă, iar chinezii călătoresc din nou în afara țării.

 

Raphael a menționat rata șomajului, care este încă ridicată. Care sunt perspectivele?  

China și-a îndeplinit obiectivele privind piața muncii în 2022, atingând o rată a șomajului de 5,5% și a creat 12 milioane de locuri de muncă în mediul urban, în ciuda unui mediu economic și de sănătate dificil. Guvernul continuă să acorde prioritate stabilizării ocupării forței de muncă în 2023. Cu toate acestea, șomajul în rândul tinerilor rămâne foarte ridicat. Datele au arătat o creștere a șomajului în rândul tinerilor la începutul anului 2023, ajungând la 18,1% în februarie. Această rată este de trei ori mai mare decât rata globală a șomajului în mediul urban, de 5,6 %, și este considerabil mai mare decât rata medie a OCDE, de 12,8 %. În acest an, se așteaptă ca un număr record de 11,6 milioane de absolvenți să se alăture forței de muncă. Sectoarele de internet, imobiliare și educație, cunoscute în mod tradițional pentru faptul că angajează în număr mare proaspeți absolvenți, se află sub presiune după ce presiunea reglementară strictă asupra acestor industrii a dus la concedieri și la o reducere drastică a operațiunilor. Va rămâne o provocare pentru guvernul chinez să creeze suficiente locuri de muncă.

 

Criza din domeniul sănătății a evidențiat dependența foarte puternică a majorității țărilor de China. Acum există o dorință clară a unor țări dezvoltate de a se elibera de această dependență de China. Este acesta un risc pentru creșterea chineză?

Din cauza gradului de integrare a Chinei în comerțul mondial și a modului în care a devenit în ultimele două decenii fabrica lumii, China are un rol foarte important în lanțurile de aprovizionare globale. După cum ați subliniat, pandemia COVID-19 a evidențiat cât de interconectată este piața mondială. Prin urmare, există o dorință, așa cum ați spus, de a construi mai multă rezistență în lanțurile de aprovizionare ale țărilor și companiilor, prin diversificarea pe alte piețe, fie mai aproape de piața de consum, fie într-o țară „prietenoasă”, așa-numitele „near-shoring” și „friend-shoring”. Se așteaptă ca această tendință de diversificare a lanțului de aprovizionare să continue în anii următori. Prin urmare, aceasta reprezintă un risc pentru creșterea Chinei, iar liderii chinezi au recunoscut acest risc, motiv pentru care au venit cu strategia de dublă circulație, în care îmbunătățirea circulației interne sau a cererii interne este un element cheie pentru creșterea viitoare. China nu renunță la comerț și nu își îndreaptă privirea spre interior, dar recunoaște că este posibil ca piețele externe să nu ofere același nivel de creștere ca în trecut.

 

Raphaël, în urmă cu câțiva ani, China era o prioritate de top pentru multe companii, o piață prea mare pentru a fi ignorată. S-a schimbat situația? Aceste companii aleg acum să caute în altă parte?

Jucătorii globali își diversifică lanțurile de aprovizionare pentru a-și reduce dependența de China. Multinaționale precum Apple, Sony, Samsung, Nike sau Siemens, pentru a numi doar câteva dintre ele, și-au mutat o parte din liniile de producție din China în Vietnam, Thailanda sau Malaezia. India, ca economie în creștere rapidă, este o alternativă logică, cu forța sa de muncă tânără și necalificată și cu costuri ale forței de muncă mai mici decât în China.

Cu toate acestea, relocarea unităților de producție nu este determinată doar de considerente economice. Aceasta este, de asemenea, rezultatul tensiunilor comerciale actuale dintre China și SUA privind riscurile geopolitice în creștere în regiunea Asia-Pacific.

 

Și mai exact, la Coface, observați o creștere a cererilor de protecție legate de riscurile și geopolitica din Asia și mai ales din China?

Companiile de export care beneficiază de soluția Coface sunt acoperite împotriva evenimentelor politice. De aceea, nu vedem o creștere a cererilor legate de riscurile politice.

Acesta a fost întotdeauna un subiect pentru managerii de risc, dar ceea ce observăm este că incertitudinea politică este acum una dintre principalele, dacă nu chiar prima, sursă de îngrijorare pentru companiile de acoperire a riscurilor, ceea ce nu era cazul acum câțiva ani.

Autori și experți