Produse agricole de bază sub presiune

În timp ce perspectivele economice globale rămân nesigure și strâns legate de tendințele inflației și de deciziile de politică monetară ale băncilor centrale, îngrijorările noastre cu privire la materiile prime agricole au fost întărite în trimestrul II 2023.

Prețurile alimentelor rămân ridicate

 

Costurile ridicate de producție, tensiunile comerciale și riscurile meteorologice sporite vor continua să influențeze producția agricolă mondială în lunile următoare.

Deși prețurile alimentelor au scăzut de la jumătatea anului 2022, acestea rămân ridicate în raport cu standardele istorice (Graficul 1). Mai multe țări, în frunte cu India, au anunțat că vor menține în a doua jumătate a anului restricțiile privind exporturile de alimente introduse ca răspuns la prețurile ridicate de aproape un an. Aceste măsuri vor continua să limiteze comerțul internațional într-un moment în care stocurile de cereale sunt foarte concentrate. De exemplu, China deține în prezent peste 50% din stocurile mondiale de grâu (graficul 2).

Materiile prime agricole rămân în centrul jocului geopolitic

Aprovizionarea cu cereale reprezintă o parte esențială a strategiei de coerciție a lui Vladimir Putin, iar această pârghie, formalizată prin crearea unui coridor maritim în Marea Neagră, ar trebui să dureze atât timp cât durează conflictul. Acordul, care este foarte fragil, deoarece este prelungit la fiecare două luni, confirmă presiunea asupra lanțurilor mondiale de aprovizionare cu cereale pe termen mediu.

În sfârșit, frecvența tot mai mare a anomaliilor climatice și meteorologice nu va face decât să sporească volatilitatea prețurilor produselor agricole de bază. În emisfera nordică, actualele perioade timpurii de căldură intensă și deficitul semnificativ de apă vor afecta recoltele de cereale (grâu, porumb) până la sfârșitul anului. În plus, apariția aproape sigură (>90%) a unui episod El Niño începând cu trimestrul III 2023 va spori tensiunile existente. Sinonim cu o vreme mai caldă și mai uscată decât în mod normal în Indo-Pacific, acesta va exacerba efectele subiacente ale schimbărilor climatice. Concret, producția mai multor produse agricole de bază (zahăr, ulei de palmier, cereale) va fi afectată începând cu sfârșitul anului 2023.

În acest context, prețurile materiilor prime agricole sunt deja în creștere, cum este cazul zahărului, grâului, porumbului și cacauei. Zahărul este un bun indicator al tendințelor viitoare, deoarece combină toate riscurile actuale: face obiectul unor restricții la export din partea marilor producători, în timp ce prețul țițeiului Brent susține cererea de zahăr pentru producerea de bioetanol. În plus, previziunile meteorologice sporesc incertitudinea cu privire la nivelurile de producție în 2023 pentru cei mai mari producători mondiali (Brazilia, India și UE).