O recesiune pentru a evita stagflația? Economia mondială la o răscruce de drumuri

Evitarea recesiunii în timp ce se navighează prin stagflație: Descoperiți cum economia mondială se află la o răscruce de drumuri, cu noi provocări și probleme cheie în față.

La patru luni de la începerea ostilităților din Ucraina, se pot trage primele învățăminte: conflictul, care se anunță de durată, a bulversat deja echilibrul geoeconomic global. Pe termen scurt, războiul exacerbează tensiunile într-un sistem de producție deja afectat de doi ani de pandemie și sporește riscul unei aterizări dure pentru economia mondială: în timp ce aceasta părea să se confrunte cu amenințarea stagflației în urmă cu câteva săptămâni, schimbarea de ton al băncilor centrale, confruntate cu accelerarea inflației, a resuscitat perspectiva unei recesiuni, în special în economiile avansate.

În acest mediu complex, Coface a revizuit în scădere evaluarea a 19 țări, dintre care 16 din Europa - în special Germania, Spania, Franța și Regatul Unit - și a făcut doar 2 revizuiri în creștere (Brazilia și Angola). La nivel sectorial, numărul de revizuiri în scădere (76 în total, față de 9 revizuiri în creștere) evidențiază răspândirea acestor șocuri succesive în toate sectoarele, atât în cele energointensive (petrochimie, metalurgie, hârtie etc.), cât și în cele care sunt mai direct legate de ciclul de creditare (construcții).

Pe măsură ce orizontul continuă să se întunece, riscurile sunt, în mod firesc, pesimiste și niciun scenariu nu poate fi exclus.

 

Încetinirea activității și riscul de stagflație devin tot mai clare

Cifrele de creștere din primul trimestru au fost sub așteptări în majoritatea economiilor dezvoltate. În plus, PIB-ul din zona euro a înregistrat o creștere foarte slabă doar pentru al doilea trimestru consecutiv, cu o scădere chiar de -0,2% în Franța. Acest lucru s-a datorat scăderii consumului gospodăriilor pe fondul scăderii puterii de cumpărare. Activitatea a scăzut și în Statele Unite, îngreunată de comerțul exterior și de dificultățile întâmpinate de sectorul manufacturier în refacerea stocurilor. Aceste cifre sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât consecințele economice ale războiului din Ucraina abia începeau să se facă simțite.

Ținând cont de accelerarea inflației, de deteriorarea așteptărilor agenților și de înăsprirea condițiilor financiare mondiale, activitatea din al doilea trimestru nu arată mult mai bine în economiile avansate și considerabil mai puțin favorabil în economiile emergente. Deși este probabil prea devreme pentru a spune că economia mondială a intrat într-un regim de stagflație, semnalele sunt în concordanță cu această perspectivă.

 

Presiunile asupra prețurilor produselor de bază se instalează în

Deși prețurile materiilor prime s-au stabilizat recent, acestea rămân la niveluri foarte ridicate. De exemplu, prețul petrolului nu a coborât sub 98 USD de la începutul războiului, deoarece temerile legate de o eventuală penurie de aprovizionare au rămas semnificative.

Acest context este favorabil exportatorilor de mărfuri, și mai ales de petrol. Singurele două reevaluări în creștere ale Coface se referă la Brazilia și Angola, iar reclasificările sectoriale privesc în principal sectorul energetic din țările producătoare, în timp ce retrogradările sectoriale vizează sectorul energetic din țările în care companiile sunt situate în aval în lanțul de producție (în principal în Europa).

În mod similar, industriile al căror lanț valoric are un proces de producție cu utilizare intensivă a energiei, cum ar fi hârtia, produsele chimice și metalele, au riscurile reevaluate în sens ascendent. Sectorul agroalimentar este unul dintre sectoarele cu cel mai mare număr de retrogradări în acest trimestru, fiind afectate aproape toate regiunile.

În cele din urmă, este probabil ca societățile care nu au transferat în totalitate creșterea costurilor de producție în prețurile de vânzare să continue să facă acest lucru. Astfel, creșterile de prețuri vor continua în sectoarele cu o putere semnificativă de stabilire a prețurilor. Acesta este cazul sectorului farmaceutic, în care un număr mic de companii domină piața mondială. Identificat deja ca fiind unul dintre cele mai rezistente, acesta este singurul sector cu calificative de „risc scăzut” în barometrul nostru.

 

Băncile centrale cu ambele picioare pe frână

BCE și-a înăsprit treptat poziția, urmând exemplul Fed și al Băncii Angliei, până la punctul în care și-a anunțat în prealabil viitoarele majorări de dobândă. Ca și celelalte bănci centrale importante (cu excepția Băncii Japoniei), BCE nu are altă opțiune, în cadrul strict al mandatului său, decât să înăsprească semnificativ garda, în ciuda faptului că acest lucru ar putea declanșa o încetinire brutală a activității și ar putea reaprinde temerile privind o nouă criză a datoriilor suverane europene.

În acest mediu de înăsprire a condițiilor de creditare, sectorul construcțiilor pare a fi unul dintre cele mai vulnerabile. Se așteaptă ca majorarea costurilor de împrumut să afecteze piața imobiliară și, în cele din urmă, activitatea de construcții. Acest lucru a început în SUA, unde vânzările de locuințe sunt în scădere rapidă.

 

Se adună norii pentru 2023

Având în vedere că mediul economic și financiar se deteriorează rapid, Coface a retrogradat ratingul a 16 țări de pe continentul european, inclusiv toate economiile majore - cu excepția Italiei, care are deja ratingul A4.

Scenariul nostru central sugerează o încetinire semnificativă a activității în următoarele 18 luni, ceea ce va permite o decelerare treptată a inflației. Previziunile noastre de creștere sunt deosebit de slabe în țările avansate. Există numeroase riscuri de scădere a economiei mondiale, în timp ce riscul de creștere a inflației rămâne. Pentru a limita inflația, băncile centrale par tentate să împingă economia într-o recesiune, care speră că va fi mai blândă decât în cazul în care prețurile vor continua să scadă, obligându-le să aplice mai târziu un șoc monetar mai violent. Riscul, care nu poate fi exclus, ar fi ca cererea să scadă și inflația să rămână ridicată, din cauza prețurilor materiilor prime care ar avea dificultăți în a se relaxa din cauza unei penurii cronice a ofertei.

Autori și experți