Informații de afaceri: cunoașteți mai bine, creșteți mai bine!

Cum puteți evalua sănătatea financiară a unui partener atunci când acordați un credit comercial? Care sunt soluțiile disponibile pentru a anticipa o eventuală neplată din partea unui partener? Care sunt cele mai bune oportunități de piață pentru a vă dezvolta afacerea, reducând în același timp riscurile? Serviciile de informare ale Coface vă ajută să luați decizii în cunoștință de cauză, astfel încât să puteți controla riscul comercial și să vă deschideți noi oportunități de creștere.

Ce sunt informațiile de afaceri?

 

Înainte de a începe o relație de afaceri cu un partener comercial, trebuie să colectați și să analizați o cantitate mare de date financiare. De ce? Pentru a avea o imagine mai bună despre potențialul sau furnizorul dumneavoastră - și pentru a putea avea încredere în el! De aceea, gestionarea riscurilor comerciale este atât de importantă pentru orice companie care dorește să se dezvolte.

 

Informațiile comerciale sunt un instrument puternic de luare a deciziilor: sunt vitale pentru a evalua comparativ solvabilitatea partenerilor dvs. comerciali și sunt cruciale pentru a vă orienta strategia de risc de credit în direcția corectă. Aceasta combină date comerciale unice cu informații financiare calificate: acest lucru vă oferă acces la o evaluare aprofundată a riscurilor - sau chiar la o analiză predictivă în unele cazuri - cu privire la sănătatea financiară a partenerilor dumneavoastră (clienți și furnizori).

 

Informațiile comerciale reprezintă piatra de temelie a informațiilor comerciale: o suită de soluții de ultimă oră bazate pe exploatarea unei cantități mari de date și pe exploatarea noilor tehnologii.

 

Informația înseamnă cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă putere: luarea deciziilor corecte înseamnă gestionarea mai eficientă a riscurilor și identificarea mai ușoară a noilor oportunități de dezvoltare!

 

Ce informații contează cel mai mult?

În ciuda tuturor măsurilor de precauție valoroase pentru protejarea împotriva riscului de neplată a facturilor (în special a soluțiilor de asigurare a creditelor), întârzierea la plată și datoriile restante sunt riscuri care sunt integrate în orice relație de afaceri. Rezultă că abilitatea de a anticipa probabilitatea de neplată este de o importanță capitală pentru orice companie.

În primul rând, trebuie să evaluați sănătatea financiară a partenerului dvs. comercial și capacitatea acestuia de a-și îndeplini obligațiile pe termen scurt și mediu și pe tot parcursul relației de afaceri. Pentru a vă feri de afacerile proaste și pentru a reduce riscurile, trebuie să cunoașteți informații despre partenerul dumneavoastră, despre comportamentul său de plată și despre activitatea sa; în plus, trebuie să puteți interpreta indicatorii de soliditate financiară și istoricul său de credit.

Puteți utiliza două surse de date cheie pentru a colecta informațiile analitice preliminare:

  • Date publice: bilanțuri, conturi de profit și pierderi, situația datoriilor, cifra de afaceri, volumul obligațiilor restante, povara cheltuielilor, fluxul de numerar etc. Analiza economică a acestor date publice (atunci când sunt disponibile!) vă oferă un indiciu preliminar al capacității de plată a partenerului dumneavoastră. Atenție însă: acest tip de date este limitat și reflectă situația trecută a partenerului dumneavoastră. Există un interval de câteva luni între data de raportare și data publicării unui bilanț.
  • Date private: aceste informații sunt actualizate periodic și mai detaliat; în plus, datele din surse private sunt mai fiabile. Rezultă că informațiile profesionale de business intelligence reprezintă o bună sursă de informații care completează datele publice. Aceasta poate fi utilizată pentru a perfecționa analiza situației partenerului dumneavoastră și a modului în care este posibil să evolueze în lunile următoare.

Cu toate acestea, dacă doriți să cuantificați riscul cât mai exact posibil, ratingul de credit al partenerului dvs. nu este singurul factor important de luat în considerare. Trebuie să analizați situația sa generală, relațiile sale la 360 de grade și sectorul în care activează, prin evaluarea poziției sale în lanțul de aprovizionare. Cu alte cuvinte, nu este vorba doar de a ști cui vindeți, ci și de la cine cumpărați... și care este gradul de risc implicat. Și exact aici vă poate ajuta Coface!

 

Transformarea datelor în cunoștințe și captarea de noi oportunități de creștere

Așadar, acum știți de ce informații aveți nevoie pentru a avea o mai bună evaluare a situației financiare a partenerilor dvs. Dar cum puteți valorifica această bogăție de date pentru a vă planifica strategia comercială în mod eficient și pentru a vă limita riscul?

În prezent, clienții și potențialii clienți se așteaptă să răspundeți rapid la solicitările lor privind creditul comercial: dacă pierdeți prea mult timp pentru a le analiza situația, există toate șansele să ratați o afacere (bună?). Dar dacă vă grăbiți prea mult, ați putea ajunge să acționați fie prea prudent, fie prea optimist, ceea ce ar avea în mod inevitabil un impact asupra rentabilității financiare și a lichidităților companiei dumneavoastră.

 

„În calitate de lider mondial în gestionarea riscurilor, aici, la Coface, credem că informațiile de afaceri sunt mai mult decât simple date. Este piatra de temelie a unui proces decizional informat și un factor cheie pentru succesul în lumea afacerilor în ritm rapid de astăzi. Platforma noastră de servicii de informare, iCON by Coface, se bazează pe inteligența economică și pe puternica rețea mondială a Coface. Aceasta ajută companiile ca a dumneavoastră să transforme datele brute în cunoștințe valoroase și perspective unice, astfel încât să puteți evita datoriile neperformante și să identificați noi oportunități de afaceri”
Matthieu Garnier, Directorul serviciilor de informare a grupului

iCON by Coface oferă o perspectivă unică asupra mediului dumneavoastră de afaceri și vă oferă un avantaj competitiv:

  • Rapoarte de informații: Coface calculează un profil de risc în numele dumneavoastră, astfel încât să puteți afla tot ce este de știut despre sănătatea financiară a partenerilor dumneavoastră și despre comportamentul lor de plată.
  • Scorul de credit: Analiza riscului de neplată realizată de Coface vă ajută să estimați capacitatea unui partener de a-și îndeplini obligațiile financiare în următoarele 12 luni (soliditate, profitabilitate, ratele de solvabilitate, experiența de plată și de despăgubire).
  • Notificare de credit personalizată: evaluați cât de probabil este ca o companie să dea faliment; controlați-vă riscurile utilizând o recomandare de credit personalizată și ușor de înțeles, care include evaluări ale riscului de țară și de contrapartidă, alături de recomandările instantanee de credit ale Coface.
  • Ratele financiare: Peer Groups oferă informații pătrunzătoare și ușor de exploatat prin intermediul unei soluții de știință a datelor care vă permite să comparați ratele financiare ale unei companii cu cele ale colegilor săi.
  • Perspective economice: acest tablou de bord dinamic vă ajută să preziceți riscurile și să identificați dintr-o singură privire cele mai bune oportunități de investiții pe țară și pe sector. Acesta se bazează pe știința datelor, pe indicatorii economici cheie și pe scorurile generate de economiștii Coface: mediul de afaceri și macroeconomia; riscurile bancare, de mediu, politice și sociale; indicele de plată și riscul cumpărătorului etc.

Explorați iCON by Coface și luați cele mai bune decizii de creditare, astfel încât să vă puteți gestiona strategia de afaceri și să tranzacționați pe baza unui avantaj competitiv față de rivalii dumneavoastră!

Transformați-vă afacerea cu iCON by Coface astăzi și descoperiți o lume de posibilități prin prisma informațiilor.

Autori și experți

  • Matthieu GARNIER

    Group Business information director

Descoperiți soluția noastră