Industria metalelor în Germania: perspective sumbre, dar comportamente de plată pozitive

Descărcare document(e)

Situația sectorului metalelor din Germania nu a fost niciodată ușoară și a devenit mai dificilă odată cu apariția concurenței produselor din metal susținute de statul chinez, precum și pe fondul deteriorării situației sectorului auto german încă din 2018.

În ciuda provocărilor, comportamentul de plată s-a îmbunătățit de-a lungul anilor în acest sector, conform rezultatelor sondajelor anuale Coface privind plățile din Germania.

Sectorul metalelor din Germania se confruntă cu o serie de obstacole economice

Mai mulți factori economici au contribuit la încetinirea industriei germane a metalelor.Concurența, sponsorizată de statul chinez,a reușit să depășească companiile europene prin furnizarea de produse mai ieftine. De-a lungul anilor, aceste subvenții au dus la supracapacitati semnificative și la o supraofertă pe piață mondială, împovărând prețurile metalelor industriale, în special în cazul oțelului și aluminiului.

Transformarea industrială a Germaniei în direcția tehnologiilor verzi, în special în industria auto, a declanșat o recesiune industrială care a afectat și sectorul metalelor.

De la jumătatea anului 2018, producția sectorului german al metalelor este pe o tendință descendentă. Pe lângă aceste provocări, creșterea prețurilor la energie pe fondul redresării post-pandemie și după invazia Rusiei în Ucraina a condus la costuri mai mari de producție. Potrivit asociației patronale din industria metalelor și electronicii, marja de profit brut din sector a scăzut de la 4,4% în 2017 la 3,5% în 2021[1]. În mai 2023, 34% dintre companiile din sectorul metalelor și electronicelor au avut, în 2022, fie marje de profit foarte mici (între 0% și 2%), fie marje de profit negative (14% dintre respondenti). În septembrie 2023, 15% se pregăteau pentru pierderi la nivel de profit pentru acest an.

Termene de plată mai scurte, de la an la an

Datorită reprezentativitatii puternice a companiilor metalurgice în sondajul anual Coface al platior, este posibilă compararea nu numai a comportamentul de plată al mai multor sectoare într-un an, ci și a rezultatelor sectorului metalelor de-a lungul timpului.

În 2019, 82% dintre companiile metalurgice au solicitat termene de plată scurte de până la două luni, iar 16% au avut opțiunea de a plați după două luni. Situația s-a schimbat simțitor între timp. În 2023, 53% dintre companii cer să încaseze în primele 30 de zile de la livrare și doar 5% oferă termene de plată mai mari de două luni.

Termenul mediu de plată în sectorul metalelor a scăzut de la 44 de zile în 2019 la 31 de zile în 2023.În aceeași perioadă, termenul de plată pentru toate companiile din Germania a scăzut doar marginal, de la 34 de zile la 32 de zile.

Întârzierile de plată: uzuale, dar scurte

Chiar dacă ponderea companiilor din sectorul german al metalelor care raportează întârzieri la plată a crescut de la 62% în 2022 la 77% în 2023, întârzierile sunt mai scurte. Unul dintre motivele principale pentru numărul mare de întârzieri este că 32% dintre companiile chestionate au considerat această practică un standard de piață în 2023. Industria metalelor rămâne printre sectoarele germane în care majoritatea companiilor încasează în 30 de zile de la data scadentă. În 2023, nu au fost raportateintarzieri mai mari de 90 de zile. În general, cu excepția anului 2020, întârzierile medii de plată din sectorul metalelor au rămas în mod constant sub timpul mediu de întârziere a plaților la nivel de economie.

Intarzierile de plată în sectorul metalelor din Germania

Sources: Coface Corporate Payment Surveys

Riscuri și perspective

În ciuda pesimismului, ceea ce iese în evidență în comparație cu alte sectoare este că, deși sectorul metalelor a rămas sub media generală, acesta nu intră în cel mai problematic scenariu.

Printre principalele riscuri identificate de companii în 2023 se numără:condițiile dificile de afaceri și de producție din Germania(21,4% dintre respondenti),creșterea prețurilor mărfurilor(17,9%),lipsa forței de muncă calificate(12,5%) siriscurile politice( 11,6%).

Că reacție în special la riscurile politice, sectorul metalelor pare să se fi adaptat mai devreme decât alte industrii la mediul economic în schimbare: 13,6% dintre companii implementaseră deja strategii de reducere a riscurilor până în 2023.

Autori și experți

Aprofundați evaluarea completă a riscului de țară

Germany

 

A3 A3