Franța: Întârzieri de plată mai lungi și mai frecvente, iar firmele mici sunt în prima linie

Descărcare document(e)

Explorați sondajul din 2023 privind comportamentul de plată al companiilor din Franța, care relevă întârzieri de plată mai lungi și mai frecvente, cu impact asupra companiilor mici.

În 2023, 97% dintre companiile franceze au oferit condiții de plată clienților lor, cu un termen mediu de 48 de zile.

În ciuda acestui fapt, 82% dintre companii au înregistrat întârzieri de plată din partea clienților lor în ultimele 12 luni. Majoritatea au declarat că întârzierile de plată au avut loc mai frecvent și pentru perioade mai lungi decât anul trecut. Deteriorarea obiceiurilor de plată ale companiilor este reflectată în cifrele privind insolvența, cu o creștere incontestabilă observată de la începutul anului, care a depășit chiar și nivelurile de dinainte de Covid.

 

Condițiile de plată1: o practică bine înrădăcinată

Prelungirea termenelor de plată este o practică bine stabilită în Franța: 97% dintre întreprinderi le oferă clienților lor, indiferent de sectorul și de mărimea întreprinderii. Termenul mediu se ridică la 48 de zile, ceea ce este semnificativ mai mare decât termenele oferite în Germania (32 de zile) sau chiar în Polonia (46 de zile), dar rămâne mult mai mic decât cel oferit în China (81 de zile) și în restul Asiei (66 de zile).

O dovadă a răspândirii acestei practici în Franța este faptul că, deși întreprinderile foarte mici sunt relativ mai puțin înclinate să acorde termene de plată, 95% dintre acestea o fac. Cu toate acestea, termenele de plată sunt mai scurte. De exemplu, 35% dintre acestea oferă termene de plată mai mici de o lună, în comparație cu aproximativ 10% pentru alte dimensiuni de întreprinderi.

 

Întârzierile de plată: situația devine tensionată, TPE și IMM-urile sunt cele mai afectate

82% dintre întreprinderi au înregistrat întârzieri de plată în 2023. Este mai frecventă decât în Polonia (61% dintre companii), Germania (76%) și Asia (57%), unde termenele de plată sunt mai lungi, dar întârzierile sunt mai puțin frecvente.

Dimensiunea companiei este un factor important care afectează întârzierile la plată. 70% dintre TPE și IMM-uri au declarat că întârzierile la plată au crescut, față de „doar” 53% dintre companiile de dimensiuni intermediare și companiile mari. În plus, majoritatea TPE-urilor și IMM-urilor au declarat întârzieri de plată mai frecvente decât în 2022. 54% dintre TPE s-au confruntat cu întârzieri de plată mai mari de o lună și aproape 20% au mers până la a cita întârzieri de plată de peste două luni. Ca atare, întârzierea medie a plăților se ridică la 42 de zile pentru TPE, față de 38 de zile pentru IMM-uri și „doar” 26 de zile pentru întreprinderile mai mari. Rezultatele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât jumătate dintre TPE au declarat că întârzierile de plată au un impact „foarte important” sau „critic” asupra situației lor de numerar.

Printre motivele invocate, 27% dintre respondenți au citat dificultățile financiare ale clienților lor ca motiv pentru întârzierile de plată, iar aproximativ 41% dintre aceștia suspectează că clienții întârzie în mod deliberat în scopul gestionării fluxului de numerar.

 

Insolvențele în Franța sunt în creștere

După ce a rămas la un nivel deosebit de scăzut până la jumătatea anului 2022, numărul de insolvențe ale societăților comerciale a revenit la sfârșitul anului trecut la nivelul de dinainte de Covidiu. 39 098 de insolvențe au fost înregistrate în primele 9 luni ale anului, în creștere cu 34% față de 2022 și cu 4,5% mai mult decât în 2019.

Această dinamică afectează toate sectoarele. Insolvențele au fost determinate de entitățile care generează venituri mai mici de 250 000 EUR (+8% față de perioada ianuarie-septembrie 2019), iar cele care generează venituri mai mari de 10 milioane EUR au înregistrat, de asemenea, un număr semnificativ mai mare de insolvențe decât în perioada pre-pandemică (+8%).

Această tendință va continua în următoarele trimestre, cu marjele și fluxul de numerar sub presiune din cauza condițiilor de finanțare restrictive, a cererii mai limitate și a creșterii costurilor.

 

Numărul lunar de insolvențe corporative

 

Deteriorarea perspectivelor economice și riscuri multiple

90% dintre companiile intervievate se așteaptă ca situația economică să se înrăutățească sau, în cel mai bun caz, ca activitatea să rămână stabilă în Franța și la nivel mondial, așteptări împărtășite de companii de toate dimensiunile.

În pofida perspectivelor de creștere în continuare limitate pentru Franța și Uniunea Europeană în 2024, aceste două piețe rămân în continuare larg favorizate de companiile exportatoare (72% pentru Franța și 60% pentru UE), care le consideră cele mai bune oportunități pentru afacerile lor anul viitor.

Pe fondul unui context geopolitic global incert, favorabil nearshoring2 și friendshoring3, 12% dintre companiile intervievate au declarat că și-au relocalizat deja cel puțin o parte din activitate. 84% dintre companiile care au relocat sau intenționează să relocheze o parte din activitatea lor intenționează să facă acest lucru în Franța.

 

1 Termene de plată - perioada de timp dintre momentul în care un client achiziționează un produs sau un serviciu și momentul în care plata devine scadentă.
2 Nearshoring - relocalizarea activității economice într-o țară apropiată din punct de vedere geografic.
3 Friendshoring - relocalizarea activității economice într-o țară care este un aliat geopolitic.

Autori și experți

Descoperiți soluția noastră