Falimentul Silicon Valley Bank evidențiază riscurile sporite de stabilitate financiară pe fondul înăspririi monetare

La 10 martie, autoritățile de reglementare bancară din California și cele federale au închis Silicon Valley Bank (SVB) și i-au confiscat depozitele, invocând atât lipsa de lichiditate, cât și insolvența. Acesta este al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare americane după Washington Mutual în 2008.

Deși banca era specializată în activități bancare pentru startup-urile tehnologice din zona Silicon Valley, SVB era estimată a fi a 16-a cea mai mare bancă comercială din SUA, cu active consolidate de aproximativ 209 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022.

Deși prăbușirea sa nu pare a fi sistemică, aceasta evidențiază impactul majorării ratelor asupra stabilității financiare și riscul sporit în industria tehnologică din SUA. Evenimentele sunt, de asemenea, un memento că impactul înăspririi monetare este încă foarte mult de așteptat.

 

Un eșec atribuit unei baze de clienți insuficient diversificate, dar și înăspririi actuale a politicii monetare

SVB s-a specializat în servicii bancare pentru industriile de tehnologie și biotehnologie. În timpul pandemiei, când industria tehnologică din California a cunoscut un boom, SVB a înregistrat o creștere semnificativă a depozitelor (+86% în 2021) și a investit substanțial în titluri de trezorerie și titluri garantate cu ipoteci.

Acest model de afaceri a făcut ca SVB să fie vulnerabilă la creșterile de dobândă pe două fronturi:

  • În primul rând, ratele mai mari ale dobânzilor au afectat în mod deosebit baza sa de clienți din domeniul tehnologiei. Aceasta a declanșat o scădere a finanțării cu capital de risc și a ridicat gradul de ardere a numerarului în rândul companiilor de tehnologie. Acest lucru a dus la ieșiri de fonduri ale clienților SVB în 2022.
  • În al doilea rând, pe măsură ce Fed a majorat ratele dobânzilor, prețul titlurilor de valoare americane a scăzut, comprimând activele SVB.

Deteriorarea situației financiare a SVB și pierderea ulterioară a încrederii clienților și investitorilor săi au provocat o fugă la bancă. La 9 martie, acțiunile băncii s-au prăbușit cu aproximativ 60%. În aceeași zi, investitorii și deponenții au inițiat retrageri de aproximativ 42 de miliarde USD. Ulterior, autoritățile de reglementare nu au avut de ales decât să închidă SVB. Pe 12 martie, autoritățile au anunțat că toți deponenții vor fi protejați și rambursați integral, depășind garanțiile care sunt oferite în mod normal prin lege.

 

Principala preocupare este riscul de contagiune

Deocamdată, problemele SVB par mai mult idiosincratice decât sistemice, deși Federal Deposit Insurance Corporation estimează că băncile americane au pierderi nerealizate de 620 de miliarde USD. Marile bănci americane sunt mult mai diversificate decât SVB. Îngrijorările se referă mult mai mult la băncile regionale cu profiluri similare cu SVB. Tranzacționarea acțiunilor altor câteva bănci, inclusiv First Republic Bank, PacWest Bancorp și Signature Bank, a fost oprită pe 10 martie, iar autoritățile de reglementare au anunțat că vor închide Signature Bank, una dintre principalele bănci pentru industria criptografică, pe 12 martie.

Pentru a stopa contagiunea, autoritățile de reglementare din SUA au anunțat o nouă facilitate de împrumut de urgență menită să asigure „că băncile au capacitatea de a satisface nevoile tuturor deponenților lor.” și au declarat că sunt pregătite să facă față oricăror presiuni de lichiditate care ar putea apărea.

 

Prăbușirea SVB evidențiază riscurile sporite din industria tehnologică americană

Creșterea ratelor dobânzilor a erodat accesul facil la capital care a propulsat evaluările startup-urilor și a finanțat proiecte ambițioase în ultimii ani. În plus, industria a trebuit să se confrunte și cu o scădere a veniturilor din publicitate, legată de un mediu macroeconomic mai dificil. Toate acestea au dus recent la creșterea numărului de concedieri în industrie. Credem că ratele mai mari ale dobânzilor și dispariția unui jucător important în domeniul finanțării ar putea crea turbulențe suplimentare pentru industria tehnologică din SUA.

 

O dilemă consolidată pentru băncile centrale a căror majorare a ratelor abia începe să își facă efectul

Aceste evenimente evidențiază o trilemă pentru Fed: trebuie să mențină stabilitatea prețurilor, să promoveze ocuparea maximă a forței de muncă, dar și să asigure stabilitatea financiară.  Prăbușirea SVB a contribuit la scăderea pariului investitorilor pe o majorare cu 50 de puncte de bază la ședința din 21-22 martie.  Evenimentele ne reamintesc, de asemenea, că efectele înăspririi monetare întârzie încă foarte mult, nu numai din punct de vedere macroeconomic, ci și, și mai periculos, din punct de vedere financiar.