De la pesimism excesiv la optimism excesiv - Barometrul Coface Q4 2022

Anul 2023 începe cu vești bune pe plan macroeconomic. În primul rând, Europa a evitat o recesiune care părea de mult promisă. Câștigurile de eficiență și încetinirea activității au dus la o scădere puternică a prețurilor la energie și, prin urmare, la o încetinire binevenită a inflației.

În sfârșit, perspectiva unei reveniri în China în a doua jumătate a anului, deși foarte nesigură, dă speranțe și pentru economia mondială. Acest lucru a fost suficient pentru ca piețele financiare să se dezlănțuie, liniștite de faptul că cel mai rău scenariu este, pentru moment, la distanță.

Deși în esență suntem de acord, trebuie să fim atenți să nu devenim mulțumiți. Provocările cu care s-a confruntat economia mondială anul trecut rămân relevante, iar criza multidimensională cu care ne confruntăm nu este pe cale să dispară: fragmentarea geopolitică, criza energetică, schimbările climatice, riscurile epidemice... Transformarea lumii se accelerează și generează riscuri care ar putea face să deraieze cele mai bine conturate scenarii.

În acest context, evaluările de risc ale Coface s-au schimbat doar puțin, cu 5 modificări pentru riscurile de țară și 16 modificări pentru riscurile sectoriale. În termeni nete, tendința rămâne în direcția retrogradării.

 

Recesiunea se retrage, stagflația se instalează

Anul 2022 s-a încheiat într-o notă economică pozitivă. Temperaturile blânde și rezervele substanțiale de gaz au îndepărtat spectrul raționalizării forțate pentru Europa în această iarnă, iar economiile europene ar trebui astfel să evite o contracție bruscă a activității. Acest lucru a determinat Coface să își mențină neschimbată prognoza de creștere globală pentru 2023 la 1,9%. Scenariul nostru de stagflație în economiile avansate și reziliența generală a țărilor emergente a fost, de asemenea, confirmat.

Această continuitate se reflectă în evaluările noastre de risc: doar 3 țări și 10 sectoare sunt retrogradate în acest trimestru, după ce în iunie 2022 au fost retrogradate 95 de țări și peste 50 în octombrie 2022. Între timp, Coface a revizuit pozitiv, de asemenea, evaluările pentru India și Burundi, precum și șase evaluări sectoriale, în principal în industria auto, datorită atenuării treptate a tensiunilor din lanțurile de aprovizionare.

 

Spre o scădere (mecanică) a inflației în prima jumătate a anului 2023

În timp ce creșterea bruscă a prețurilor la energie a stat la baza creșterii vertiginoase a prețurilor de consum în economiile avansate, moderarea acestora a condus la o scădere mecanică a inflației până la sfârșitul anului 2022. Astfel, inflația pare să-și fi depășit vârful în zona euro. Acesta este și cazul Statelor Unite, unde a ajuns la 6,5% în decembrie, după ce a atins un vârf de 9,1%. Dincolo de moderarea prețurilor materiilor prime, scăderea inflației se datorează, de asemenea, contribuției mai mici a bunurilor. Se preconizează că încetinirea inflației va continua în prima jumătate a anului 2023, pur și simplu din cauza efectelor de bază, în măsura în care prețurile materiilor prime vor rămâne sub nivelurile înregistrate în anul precedent.

În acest context de relativă rezistență a activității, piețele forței de muncă continuă să dea dovadă de rezistență, nivelurile șomajului fiind în continuare la un nivel scăzut din punct de vedere istoric. Rata șomajului chiar a continuat să scadă la sfârșitul anului 2022 în zona euro, în timp ce în SUA a rămas la cel mai scăzut nivel din ultimii peste 50 de ani (3,5%) și a crescut doar ușor (de la 3,5% la 3,7%) în Regatul Unit. Această reziliență ar putea continua în prima jumătate a anului 2023: întreprinderile, care s-au confruntat cu dificultăți de recrutare de nivel istoric în 2022, ar putea fi tentate să își păstreze angajații în ciuda cererii slabe, așteptând ca activitatea să se relanseze.

 

Riscurile la adresa economiei mondiale rămân

Perspectivele economiei mondiale rămân sumbre pentru 2023, într-un mediu care rămâne atât riscant, cât și incert. Principala sursă de îngrijorare este traiectoria inflației. În timp ce o tendință dezinflaționistă pare să fie în curs de desfășurare, rămâne întrebarea crucială cu privire la aterizarea acesteia. Scenariul unei reveniri la ținta de 2% stabilită de băncile centrale din țările avansate nu a fost complet îngropat, dar se profilează posibilitatea unei stabilizări a inflației la un nivel mai ridicat. Dezinflația așteptată în prima parte a anului ar putea fi întreruptă înainte de a atinge nivelurile vizate de autoritățile monetare, iar o revenire a inflației în a doua jumătate a anului nu poate fi exclusă.

Redresarea din China este, de asemenea, o sursă de incertitudine. Slăbirea restricțiilor împotriva COVID-19 în această țară ar trebui să ducă la o redresare a consumului chinezesc. Dar, cum redeschiderea bruscă a fost însoțită de o creștere a infecțiilor, revenirea ar trebui să fie treptată. Astfel, normalizarea activității ar putea începe la sfârșitul primului trimestru din 2023, iar o redresare mai fermă ar trebui să aibă loc în a doua jumătate a anului, creând condițiile perfecte pentru o nouă furtună pe frontul energetic și, prin urmare, pe cel al inflației.

 

Reclasificările sectoriale au revenit

Evaluările noastre sectoriale s-au schimbat puțin față de ultimele barometre. Cu toate acestea, dacă există puține modificări negative, am decis să facem și câteva upgrade-uri care reflectă îmbunătățirea relativă a scenariului nostru economic. Aceste actualizări sunt în sectorul auto din Orientul Mijlociu, unde cererea rămâne puternică. În India, îmbunătățirea situației economice a țării a dus la o reclasificare a evaluării riscului de țară.

Unele companii din sectoare considerate anterior rezistente - TIC și produse farmaceutice - se confruntă, de asemenea, cu dificultăți. Problemele structurale cu care se confruntă companiile farmaceutice din Europa devin mai pronunțate, în parte ca urmare a presiunii tot mai mari asupra finanțelor publice. Companiile din domeniul TIC sunt „prinse” de situația economică globală și rămân în centrul tensiunilor comerciale dintre China și Statele Unite.

În cele din urmă, Europa de Vest este din nou regiunea cu cel mai mare număr de retrogradări sectoriale (5 din 11 în total). Deși perspectivele pe termen scurt par mai puțin sumbre, este clar că nu este încă momentul pentru upgrade-uri.

Autori și experți