Companiile din China raportează întârzieri de plată mai mici în 2022 și se așteaptă la o creștere economică mai mare în 2023

Sondajul Coface' arată că mai puține firme s-au confruntat cu întârzieri de plată în 2022. 40% dintre respondenți au raportat întârzieri de plată, în scădere de la 53% în 2021. Întârzierea medie de plată s-a redus de la 86 la 83 de zile în 2022.

 • Mai puține societăți s-au confruntat cu întârzieri de plată foarte lungi (ULPD).
 • Sectorul chimic a părut cel mai vulnerabil: 34% dintre respondenți raportează întârzieri la plată care depășesc 10% din cifra de afaceri. Sectorul lemnului înregistrează o tendință similară, cu o creștere de la 0% în 2021 la 20% în 2022.
 • Pandemia - și blocajele ulterioare - a fost principalul factor care a afectat întreprinderile în 2022. Pe măsură ce guvernul chinez s-a abătut de la politica sa de „zero-Covidă”, ponderea respondenților care se așteaptă la o îmbunătățire a vânzărilor și a fluxului de numerar a crescut, ceea ce indică optimismul cu privire la mediul de operare al afacerilor din China în 2023.
 • Coface se așteaptă ca creșterea PIB-ului Chinei să se accelereze la o valoare cuprinsă între 4% și 5% în 2023.
 •  

  Bernard Aw, economist-șef pentru Asia Pacific la Coface, a declarat: „În ciuda faptului că întreprinderile s-au confruntat cu o încetinire economică în 2022 din cauza valului Omicron și a răspunsului strict de închidere care a urmat, termenii de creditare s-au prelungit pe parcursul anului. Întreprinderile chinezești au trebuit să fie mai flexibile, deoarece clienții lor au avut nevoie de mai mult timp pentru a efectua plăți, pe fondul lichidităților reduse și al restricțiilor de mobilitate care au perturbat procesele de plată. Termenele medii de plată au crescut de la 77 de zile în 2021 la 81 de zile în 2022.

  Având în vedere că întreprinderile au oferit termene de plată mai lungi, mai puțini au raportat întârzieri de plată în 2022: ponderea respondenților care au raportat întârzieri a scăzut de la 53% în 2021 la 40%, cea mai mică pondere din ultimii cinci ani.

  Privind în perspectivă, respondenții au fost din ce în ce mai optimiști în ceea ce privește perspectivele economice în următoarele 12 luni, pe măsură ce guvernul chinez a trecut de la politica de zero-Covid zero la sfârșitul anului 2022. Ponderea respondenților care se așteaptă la o creștere economică mai mare a crescut de la 68% în 2021 la 84%.”

   

  Întârzieri de plată: risc crescut de finanțare pentru produsele chimice și lemn, construcții sub presiune

  Sondajul a arătat, de asemenea, că mai puține companii s-au confruntat cu întârzieri de plată ultra-lungi (ULPD) care depășesc 2% din cifra de afaceri anuală. După o creștere semnificativă în 2021, când 64% dintre respondenți au raportat astfel de întârzieri, proporția a scăzut la 36% - cea mai mică din 2016. Deoarece 80% dintre ULPD nu sunt niciodată plătite, conform experienței Coface, fluxul de numerar al unei companii ar putea fi în pericol atunci când acestea constituie o pondere de peste 2% din cifra de afaceri anuală.

  În 2022, 34% dintre respondenții din sectorul chimic au raportat că ULPD-urile lor reprezintă mai mult de 10% din cifra de afaceri, în creștere cu 8 puncte procentuale față de 2021. Aceasta este cea mai ridicată dintre toate cele 13 sectoare. Sănătatea financiară a sectorului lemnului s-a deteriorat, de asemenea,. Mai mulți respondenți din acest sector au raportat o creștere a valorii restanțelor (40%, de la 33% în 2021).

  După o politică restrictivă, cu reguli de finanțare mai stricte pentru dezvoltatorii imobiliari, guvernul chinez și-a atenuat poziția dură față de aceștia, în special spre sfârșitul anului 2022, cu un pachet semnificativ de politici în 16 puncte în noiembrie. Cu toate acestea, construcțiile rămân sectorul cu cele mai mari întârzieri de plată, de 96 de zile, pe fondul corecției pieței imobiliare.

  30% dintre respondenții din toate sectoarele au raportat creșterea prețurilor materiilor prime ca fiind principalul motiv pentru întârzierea plăților, în creștere de la 23% în 2021. Creșterea bruscă a prețurilor la materiile prime în urma războiului din Ucraina și presiunea rămasă asupra lanțului de aprovizionare au dus la o creștere puternică a prețurilor la inputuri în 2022, punând o presiune mai mare asupra finanțelor companiilor.

   

  Așteptări economice: optimism mai mare după sfârșitul cotei zero

  Politica strictă a Covid în China a afectat foarte mult întreprinderile în 2022. În timp ce creșterea prețurilor materiilor prime și scăderea cererii au fost factori majori care au afectat fluxul de numerar și vânzările, evidențiați de 24% și, respectiv, 23% dintre respondenți,61% dintre respondenți au indicat că impactul unei forțe de muncă insuficiente din cauza măsurilor de închidere a fost principalul factor care a afectat fluxul de numerar și vânzările.

  Așteptările privind vânzările și fluxurile de numerar în următoarele 12 luni au arătat un optimism mai mare, deși mai modest. Cei care anticipează o îmbunătățire a vânzărilor în anul următor au crescut de la 44% în 2021 la 50% în 2022. Creșterea celor care preconizează o îmbunătățire a fluxurilor de numerar a fost mai mare, de la 27% în 2021 la 49% în 2022.

  Privind în perspectivă, respondenții au fost din ce în ce mai optimiști în ceea ce privește perspectivele economice în următoarele 12 luni, pe măsură ce guvernul chinez a trecut de la politica sa de zero-Covid zero la sfârșitul anului 2022. Ponderea respondenților care se așteaptă la o creștere economică mai mare a crescut de la 68% în 2021 la 84%. Coface se așteaptă ca creșterea PIB-ului Chinei să se accelereze la o valoare cuprinsă între 4% și 5% în 2023.

Autori și experți