Cât de unit este Regatul? Protocolul privind Irlanda de Nord și demisia lui Nicola Sturgeon

În prezent, Marea Britanie se confruntă cu turbulențe politice, care se adaugă la o situație economică deja dificilă (Coface preconizează o scădere de 1% a PIB-ului britanic în 2023).

O demisie surpriză

 

Recenta demisie surpriză a primului ministru al Scoției survine pe fondul discuțiilor conduse de prim-ministrul britanic cu privire la viitorul Protocolului cu Irlanda de Nord, acordul comercial prin care Irlanda de Nord rămâne în prezent parte a pieței unice a Uniunii Europene (UE).

 

Tensiunile legate de Protocolul Irlandei de Nord au dus deja la organizarea de alegeri parlamentare în Irlanda de Nord în mai 2022, după demisia în semn de protest a premierului de atunci, Paul Givan, care face parte din Partidul Democratic Unionist (DUP). În urma alegerilor, Sinn Féin, un partid de stânga care susține unificarea Irlandei, a devenit cel mai mare partid din Irlanda de Nord. De atunci, DUP a boicotat Adunarea, dezactivând autoguvernarea Irlandei de Nord.

 

Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a plasat rezolvarea protocolului din Irlanda de Nord în fruntea priorităților sale politice, după cum a ilustrat-o recenta sa călătorie în Irlanda de Nord.

 

În Scoția, prim-ministrul pro-independență Nicola Sturgeon (din partea Partidului Național Scoțian, SNP) a fost supus unei presiuni politice considerabile în ultimele luni, în special după ce Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că un referendum privind independența Scoției nu intră în sfera de competență a Parlamentului scoțian, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de un acord cu Parlamentul Regatului Unit. Această presiune, combinată cu alte dificultăți politice, a dus la decizia sa de a demisiona. În martie 2023 vor avea loc alegeri interne pentru alegerea succesorului său.

 

Incertitudinile politice s-ar putea dovedi în cele din urmă benefice pentru unitatea regatului

Deși s-a observat că naționalismul - independența Scoției și unificarea Irlandei - a crescut în Regatul Unit după Brexit, sondajele continuă să arate că Scoția rămâne divizată în această privință, iar Irlanda de Nord este în continuare favorabilă rămânerii în Regatul Unit. Fără o majoritate clară, referendumurile sunt puțin probabile pe termen scurt. Evenimentele recente ar putea contribui la schimbarea echilibrului și la slăbirea tendințelor naționaliste: un protocol reformat al Irlandei de Nord ar putea fi mai acceptabil pentru ambele tabere politice din Irlanda de Nord. Sosirea unui nou lider al SNP în Scoția ar putea contribui, de asemenea, la deblocarea impasului politic. Actualii favoriți, Kate Forbes și Humza Yousaf, au o poziție măsurată în ceea ce privește independența și nu pare să susțină ideea unui referendum de-facto.

În condițiile în care Ursula von der Leyen și Rishi Sunak discută despre protocol în această zi, 27 februarie, se crede că se înregistrează progrese rapide și, în mod simbolic, problema ar putea fi rezolvată înainte de 7 aprilie, Vinerea Mare. În câteva luni, Marea Britanie s-ar putea găsi mai unită decât era cu un an înainte, însă acest lucru nu este lipsit de riscuri, deoarece va trebui să se facă concesii din partea tuturor părților - DUP, conservatorii eurosceptici și noul lider SNP - pentru a atenua în mod corespunzător tensiunile politice pe termen lung.