Care sunt perspectivele pentru industria semiconductorilor, având în vedere importanța sa economică și geostrategică dovedită?

Semiconductor Industry Association și Semiconductor Research Corporation acordă astăzi premiul anual de cercetare universitară profesorilor Rodwell (University of California, Santa Barbara) și Rosing (UC San Diego) pentru activitatea lor în domeniul semiconductorilor.

Acest eveniment evidențiază încă o dată importanța cursei globale pentru a inova și a produce următoarea generație de semiconductori de înaltă tehnologie. Companiile americane din acest sector investesc în prezent 20% din cifra lor de afaceri în cercetare și dezvoltare.

 

Inovarea: nervii războiului

Producătorii de cipuri s-au lansat într-o cursă a inovației în încercarea de a produce semiconductori și mai rapizi, mai puternici și mai eficienți din punct de vedere energetic. Acest lucru înseamnă că ar trebui să fie în măsură să facă față necesităților legate de noile și variatele tipuri de aplicații în continuă schimbare, cum ar fi în domeniul jocurilor video sau al serverelor utilizate pentru a simula impactul schimbărilor climatice. Semiconductorii au, de asemenea, o importanță strategică, deoarece sunt esențiali într-o gamă largă de sectoare (transporturi, IT, medicină etc.). Componentele electronice, de exemplu, reprezentau 40% din costul total al unei mașini cu motor cu combustie internă în 2021.

Piața mondială este dominată de Asia, cu Taiwan, urmată de SUA și Coreea de Sud. Importanța geostrategică a semiconductoarelor a fost subliniată și mai mult atunci când directorul general al companiei taiwaneze TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) a declarat că societatea va trebui să își înceteze producția dacă China va invada Taiwanul. Și totuși, Taiwanul - prin intermediul TSMC - reprezintă aproximativ 60% din exporturile globale de semiconductori. Lipsa severă de semiconductori în economia globală la mijlocul anului 2020 - când jumătate din populația lumii era blocată (inclusiv China) - a servit, de asemenea, ca un semnal de alarmă.

 

O industrie strategică

Guvernele marilor economii mondiale recunosc această importanță geostrategică și au demarat programe majore de investiții menite să le reducă dependența de Asia. La începutul anului 2022, Comisia Europeană a adoptat o lege a UE privind cipurile, introducând un plan de investiții de 11 miliarde de euro, în hotărârea lor de a fi liderul mondial în ceea ce privește impulsionarea inovării. În SUA, administrația Biden a semnat, de asemenea, în august 2022, un Chips Act care alocă 52,7 miliarde de dolari pentru cercetare, dezvoltare, producție și dezvoltarea forței de muncă în domeniul semiconductorilor. În plus, China concurează în această cursă tehnologică cu planul său Made in China 2025.

Cursa mondială a semiconductorilor se află, de asemenea, în centrul tensiunilor comerciale dintre SUA și China. Administrația Trump a pus în aplicare măsuri protecționiste împotriva planului Made in China 2025. Între timp, aceste tensiuni nu s-au atenuat, iar administrația Biden a decis să limiteze capacitățile Chinei, interzicând proiectanților americani să vândă în această țară cipuri de vârf pentru inteligență artificială și supercomputere.

 

Riscuri și oportunități

Pe termen scurt, politica chineză „zero-Covid” continuă să îngreuneze producția de semiconductori a Chinei, ceea ce contribuie la perturbări în lanțul valoric global. Deși acestea s-au atenuat într-o oarecare măsură în ultima vreme, anumite sectoare - cum ar fi industria auto - continuă să sufere efectele.

Pe termen mediu și lung, concurența dintre marile economii în ceea ce privește producția de semiconductori generează îngrijorări cu privire la un posibil exces de ofertă și la neconcordanța cu nevoile industriei.

Pe fondul unor perspective economice globale sumbre, al presiunilor inflaționiste și al riscului de recesiune, prețurile și vânzările de semiconductori sunt în scădere. Se preconizează că cererea pentru anumite bunuri tehnologice va continua să scadă. Cererea de dispozitive de consum, de exemplu, a scăzut recent, în același timp cu o încetinire a industriei auto. Pe de altă parte, inteligența artificială și securitatea cibernetică, de exemplu, oferă în continuare oportunități de profit pentru companiile din sectorul TIC. Iar aceste produse și servicii de înaltă tehnologie necesită semiconductori din ce în ce mai inovatori.