Barometrul riscurilor de țară și de sector, T3 2023: Macroeconomia pusă la încercare de deteriorarea microeconomică

Descărcare document(e)

Veștile bune de la începutul anului 2023 au cedat rapid locul unor indicii că sfârșitul anului va fi mult mai puțin promițător.

Dincolo de riscurile care au fost deja menționate de mai multe ori, dintre care unele continuă să se intensifice (stabilitatea financiară, riscurile sociale și politice), trebuie să ținem cont de faptul că lupta împotriva inflației nu a fost încă câștigată: excluzând energia, inflația rămâne cu mult peste țintele stabilite de băncile centrale, în timp ce situația de pe piața petrolului a devenit (din nou) tensionată în urma atacurilor din Israel. Toți indicatorii principali indică o încetinire accentuată a activității în America de Nord și în zona euro spre sfârșitul anului, iar redresarea economiei chineze s-a lovit rapid de slăbiciuni structurale și de lipsa de încredere a gospodăriilor și a întreprinderilor. În acest context, am modificat 7 evaluări ale riscului de țară (2 îmbunătățiri și 5 retrogradări) și 33 de evaluări ale riscului sectorial (17 îmbunătățiri și 16 retrogradări), ceea ce reflectă o anumită stabilitate a așteptărilor noastre pentru următoarele 18 luni, într-un mediu care rămâne foarte volatil și incert.

 

Către o lume multipolară


Dincolo de persistența, și chiar intensificarea rivalității sino-americane, mai multe evenimente semnificative din ultimele luni au bulversat și mai mult peisajul geopolitic. Extinderea grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) pentru a include șase noi membri (Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran), care, în opinia unora, va marca sfârșitul predominanței G7 și, odată cu aceasta, a ordinii mondiale postbelice.

Cu toate acestea, capacitatea BRICS+ de a oferi o viziune alternativă și de a lua măsuri concrete pentru a concura cu G7 este probabil să rămână limitată (obiective nealiniate, tensiuni între China și India).

 

Inflația se atenuează, dar nu este depășită


Așa cum anticipam în Barometrele noastre anterioare, inflația a continuat să se retragă „mecanic” în ultimele luni, în mare parte datorită prețurilor energiei și ale materiilor prime sub vârfurile atinse la scurt timp după invazia Ucrainei. Dezinflația bunurilor, legată de reechilibrarea cererii în favoarea consumului de servicii și de revenirea la normalitate a lanțurilor de aprovizionare, este, de asemenea, în curs de desfășurare. semnele că inflația este bine înrădăcinată rămân, iar inflația de bază a scăzut mult mai lent în economiile avansate. în plus, riscurile pe care le-am menționat cu privire la reapariția presiunilor inflaționiste spre sfârșitul anului par să se materializeze, prețurile petrolului având o tendință de creștere de la începutul verii.

Retorica care a urmat deciziilor luate de BCE, Fed și Banca Angliei (pauză în majorarea ratelor) a sugerat că, deși ciclul de înăsprire s-ar fi încheiat,nu sunt așteptate reduceri ale ratelor în lunile sau chiar trimestrele următoare.

 

Revenire dezamăgitoare - și deja încheiată - în China


Redresarea post-Covid din China a fost dezamăgitoare, datele economice privind atât cererea internă, cât și exporturile fiind slabe.Revenirea așteptată pe scară largă a consumului a fost relativ slabă, deoarece gospodăriile au fost prudente, iar renunțarea la politica zero-Covid și redeschiderea ulterioară a economiei chineze a reușit doar să ofere un impuls inegal modelelor de consum.

Investițiile au fost, de asemenea, un motor de creștere mai puțin important pentru China, deoarece sectorul privat a rămas prudent în ceea ce privește cheltuielile de capital fix (în special din cauza pieței imobiliare, care continuă să fie îngrijorătoare).

 

Calmarea pentru energie și produse agroalimentare în Europa


Modificările în evaluările riscurilor sectoriale din acest trimestru au avut loc mai ales în Europa, în primul rând în sectoarele energetic, agroalimentar și al hârtiei. Îmbunătățim sectorul energetic în toate țările din Europa de Vest (cu excepția Germaniei), în principal din cauza marjelor mai mari pentru producătorii și rafinăriile de hidrocarburi. Sectorul agroalimentar din regiune se bucură, de asemenea, de o dinamică mai pozitivă, spre deosebire de sectorul hârtiei, care înregistrează cel mai mare număr de retrogradări.

 

Creșterea riscului social și politic este confirmată

Anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, Coface a avertizat asupra riscului de creștere a riscurilor sociale din cauza creșterii prețurilor la energie, bunuri de bază și produse alimentare. Când am actualizat indicatorul nostru de risc politic pentru 2022, am reiterat acest avertisment. În această ediție 2023 a indicatorului de risc politic, îngrijorările noastre cresc. erodarea condițiilor de trai ale oamenilor a dat naștere la noi surse de frustrare.

În ultimii ani, riscul politic, în diferitele sale forme și țări (Sri Lanka, Argentina, Niger, Gabon), a fost o temă recurentă în știri și pentru economiile avansate (Israel, Regatul Unit, Statele Unite). Riscul social și politic pare să fie în creștere într-o lume care devine din ce în ce mai nesigură și mai instabilă din cauza remodelării terenului de joc global și a urgenței perceptibile a schimbărilor climatice.

În ceea ce privește securitatea,numărul de conflicte a crescut în 2022, cu un număr deosebit de mare de morți. Dacă unele conflicte s-au liniștit (Afganistan, Yemen), altele au apărut sau au devenit mai intense, cum ar fi Nagorno-Karabah în septembrie, care evidențiază criza persistentă a frontierei dintre Armenia și Azerbaidjan.

În Africa, numărul conflictelor active (statale și nestatale) de pe continent aproape că s-a triplat din 2010. această tendință este legată în special de lupta împotriva grupărilor jihadiste care acționează în Burkina Faso, Mali, Niger, Ciad și Nigeria, de exemplu Acest context de securitate agravat în Sahel și dificultățile de a ține sub control insurecția islamistă din 2020 au jucat, de asemenea, un rol în recentele tulburări politice din regiune. După Mali și Ciad în 2021, și Burkina Faso (de două ori) anul trecut, Nigerul a cunoscut o lovitură de stat în această vară.

Autori și experți