Barometrul Q3 2021: Vânturile din lanțul de aprovizionare și inflația împiedică redresarea globală

Explorați provocările cu care se confruntă redresarea globală cu ajutorul Barometrului din trimestrul III 2021. Lanțul de aprovizionare și vânturile frontale ale inflației împiedică progresul economic.

La mai bine de 18 luni de la începutul recesiunii globale declanșate de pandemia COVID-19, redresarea economică continuă. Această tendință se datorează în mare măsură progreselor înregistrate în ceea ce privește distribuirea vaccinurilor în timpul verii, în special în economiile avansate. La rândul său, acest lucru stimulează o revenire a consumului de servicii cu grad ridicat de contact. Situația rămâne eterogenă în economiile emergente: de această revenire beneficiază țările orientate spre export, în timp ce economiile dependente de servicii continuă să rămână în urmă.

În ciuda perspectivelor pozitive, se acumulează semne că redresarea globală își pierde din avânt. Epidemiile de pandemie în verigi critice ale lanțului de aprovizionare au dus la întreruperi ale aprovizionării, alimentând presiunile asupra prețurilor. Aceste perturbări încep să afecteze producția și vânzările producătorilor din întreaga lume. Vânturile potrivnice reprezentate de preocupările legate de aprovizionare, lipsa forței de muncă și inflație, alături de amenințarea persistentă a COVID-19, se adaugă la lista de riscuri și incertitudini.

Având în vedere redresarea continuă, Coface și-a îmbunătățit evaluările de risc pentru 26 de țări, inclusiv Germania, Franța, Italia, Spania, Elveția și Belgia. Exporturile puternice de produse manufacturate către piețele avansate determină actualizări pentru economiile orientate spre export din Europa Centrală și de Est (Polonia, Ungaria, Cehia), din Asia (Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong) și din Turcia. După ce anul trecut au fost retrogradate 78 de evaluări ale riscului de țară, aceste actualizări se adaugă celor 16 deja implementate în prima jumătate a anului 2020. Ele sunt însoțite de 30 de actualizări ale evaluărilor sectoriale.

 

Progresele înregistrate în ceea ce privește vaccinarea sprijină în continuare redresarea

Tendințele economice globale evidențiate în cel mai recent barometru al nostru au fost confirmate în mare măsură în trimestrul al treilea. Progresele înregistrate în ceea ce privește vaccinarea în Europa de Vest și în America de Nord au contribuit la evitarea unor noi valuri de restricții stricte de mobilitate și alimentează optimismul că va fi evitată repetarea blocajelor de anul trecut. Cu toate acestea, amenințarea COVID nu a dispărut: ratele mai scăzute de vaccinare pe piețele emergente - în special în țările cu venituri mici - prezintă în continuare riscul apariției unor variante rezistente la vaccinurile disponibile în prezent.

Sectorul manufacturier mondial și-a revenit rapid de la jumătatea anului 2020, stimulat de creșterea cheltuielilor pentru bunuri de consum. Datorită cererii robuste a gospodăriilor, fluxurile comerciale puternice continuă să fie un sprijin esențial pentru creșterea economică, în special în Asia-Pacific. Cererea de produse electronice și de mărfuri este într-adevăr benefică pentru mai multe piețe din regiune, cum ar fi Coreea de Sud și Taiwan. Economia mai multor exportatori cheie de mărfuri (Rusia, Ucraina, Africa de Sud, Chile, Algeria etc.) este, de asemenea, susținută de prețurile mai mari. În ECE, exporturile competitive ale regiunii și integrarea largă în lanțurile de aprovizionare europene susțin, de asemenea, creșterea exporturilor.

În ceea ce privește tendințele sectoriale, relaxarea și ridicarea restricțiilor în țările în care ratele de vaccinare sunt cele mai ridicate contribuie la o reorientare a cheltuielilor gospodăriilor către servicii cu grad ridicat de contact, cum ar fi comerțul cu amănuntul, ospitalitatea și recreerea. Redresarea sectorului turismului rămâne mai dificilă.

 

Problemele legate de lanțul de aprovizionare și inflația îngreunează ritmul de redresare

Cu toate acestea, se acumulează vânturi frontale, în special pe partea de ofertă a economiei. Nivelul ridicat al economiilor în țările cu venituri ridicate a determinat o redresare rapidă a cheltuielilor de consum. În același timp, întreruperile cauzate de pandemii au creat întreruperi în lanțul de aprovizionare care împiedică activitatea comercială. Concurența pentru produsele de bază și bunurile de intrare este puternică, împiedicând producția industrială la nivel mondial și, în unele cazuri, având un impact asupra vânzărilor. Acest lucru este valabil în special în cazul penuriei de semiconductori, care afectează o gamă largă de industrii, de la sectorul auto la cel al tehnologiilor informației și comunicațiilor, atât în economiile avansate, cât și în cele emergente.

Prețurile materiilor prime, costurile factorilor de producție și ratele de transport au crescut vertiginos din vara anului 2020. Multe mărfuri au depășit niveluri record. Acesta a fost în special cazul energiei - în special în contextul în care prețurile la gazele naturale din Europa și Asia au crescut vertiginos -, al metalelor, al lemnului și al prețurilor alimentelor. Creșterile generalizate ale prețurilor pentru mărfuri și inputuri s-au tradus, de asemenea, prin creșterea prețurilor de consum. Rata armonizată a inflației în zona euro a ajuns la 3,4% în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Acest lucru este ecoul unei creșteri a inflației observate în majoritatea părților globului, mai ales în SUA, unde rata inflației a atins, de asemenea, un maxim al ultimilor 13 ani, de 5,4% în ultimele 4 luni până în septembrie. Se așteaptă în curând un vârf al inflației în economiile avansate, dar riscurile sunt înclinate în sus.

Enigma inflației ar putea fi complicată de rapoartele privind deficitul de forță de muncă, în condițiile în care întreprinderile oferă compensații mai mari pentru a ocupa locurile de muncă vacante. O creștere a costurilor forței de muncă ar putea însemna presiuni inflaționiste mai persistente. Confruntate cu acest risc, unele bănci centrale - inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Angliei din Marea Britanie - au semnalat deja că se apropie sfârșitul politicilor monetare ultra-acomodante. În Europa, deși BCE monitorizează îndeaproape și cu îngrijorare dinamica inflației, înăsprirea politicii monetare rămâne o perspectivă mai îndepărtată. În economiile emergente, mai multe bănci centrale au fost nevoite să își majoreze ratele de politică monetară de referință în ultimele luni, din cauza preocupărilor legate de creșterea inflației.

Latura fiscală a ecuației va continua să fie de susținere în economiile avansate. În Europa de Vest, în timp ce multe guverne naționale vor continua să își sprijine în continuare economia până la sfârșitul anului, fondul de redresare al UE (în valoare de 750 de miliarde de euro) va fi plătit încet-încet. În SUA, următorii pași ai răspunsului fiscal sunt încă incerți, deoarece părți esențiale ale agendei economice a președintelui Joe Biden sunt încă în dezbatere în Congres.

 

Economia chineză se confruntă cu unele turbulențe

De asemenea, de importanță pentru economia globală, economia Chinei a dat semne de încetinire în a doua jumătate a anului 2021. În trimestrul al treilea, PIB-ul a crescut cu 4,9% față de anul trecut, cel mai lent ritm din trimestrul al treilea din 2020. Pe o bază trimestrială, activitatea doar a cheltuit (+0,2%). Estimăm că economia Chinei va crește cu 7,5% în acest an, așteptându-ne ca creșterea PIB-ului să rămână scăzută în ultimul trimestru.

Mai mulți factori stau la baza decelerării activității economice chineze: înăsprirea politicii de creștere a creditelor, slăbirea consumului intern și raționalizarea energiei pentru industrii. Un alt factor este legat de obiectivele „Dual carbon” ale Chinei, ceea ce a dus la impunerea unor politici care să constrângă producția de oțel, deoarece sectorul reprezintă aproximativ 15% din emisiile de carbon ale țării. Ca urmare, volumul producției lunare de oțel a scăzut de la aproape 100 de milioane de tone în luna mai la 83,2 milioane de tone în august, fiind așteptate noi reduceri ale producției de oțel în 2021.

Având în vedere rolul Chinei în comerțul internațional și în lanțurile de aprovizionare regionale, o încetinire economică ar reprezenta riscuri semnificative de scădere a activității economice din Asia, dar și din alte piețe emergente din America Latină, Orientul Mijlociu și Africa.

Autori și experți