Asia-Pacific: Companiile se confruntă cu riscuri de credit în creștere, în ciuda întârzierilor de plată mai mici

Sondajul Coface 2022 Asia Corporate Payment Survey, realizat de Coface în perioada noiembrie 2021 - februarie 2022, oferă o perspectivă asupra evoluției comportamentului de plată și a practicilor de gestionare a creditelor a aproximativ 2.800 de companii din regiunea Asia-Pacific în timpul unui alt an pandemic.

Respondenții provin de pe nouă piețe (Australia, China, Hong Kong SAR, India, Japonia, Malaezia, Singapore, Thailanda și Taiwan) și din 13 sectoare din regiunea Asia-Pacific.

 

Nicio deteriorare a întârzierilor la plată, în pofida impactului covidului, cu excepția Chinei

Îmbunătățirea condițiilor economice în 2021 a contribuit la o scădere notabilă a duratei întârzierilor la plată în Asia-Pacific, scăzând de la 68 de zile în medie în 2020 la 54 de zile în 2021, cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani. Ponderea respondenților care se confruntă cu întârzieri de plată a rămas stabilă, la 64% față de 65% în anul precedent. Dintre cele nouă economii acoperite, întârzierile la plată s-au scurtat cel mai mult în Malaezia și Singapore. În schimb, China a fost singura țară care a înregistrat o creștere a întârzierilor la plată și, de asemenea, a fost țara cu cea mai mare întârziere medie la plată.

Cu toate acestea, sondajul a scos în evidență unele preocupări. Ponderea respondenților care au menționat o creștere a întârzierilor la plată a urcat la 35% în 2021, față de 31% în anul precedent. În plus, mai multe companii au raportat întârzieri de plată ultra-lungi (ULPD) de peste 10% din cifra de afaceri anuală, această creștere fiind determinată în mare parte de China, unde ponderea deja ridicată de 27% în 2020 a crescut la 40% în 2021. Proporția de ULPD-uri a crescut ușor în Australia și India, în timp ce s-a stabilizat sau a scăzut în celelalte șase economii, cu o scădere semnificativă în Hong Kong. Marea majoritate a ULPD-urilor nu sunt plătite niciodată și, prin urmare, riscurile de flux de numerar tind să crească atunci când aceste ULPD-uri reprezintă peste 2% din cifra de afaceri anuală a unei companii.

La nivel sectorial, creșterea numărului de societăți care se confruntă cu ULPD-uri de peste 10% a fost deosebit de accentuată în sectorul metalurgic, pentru care a crescut cu 14 pp, ajungând la aproape 23%, fiind cel mai mare înregistrat în cele 13 sectoare. Alte sectoare, cum ar fi construcțiile, TIC, transporturile și industria textilă, se confruntă, de asemenea, cu riscuri semnificative pentru fluxul de numerar, peste 30% dintre companiile care au înregistrat întârzieri de plată nejustificate raportând că aceste întârzieri au reprezentat mai mult de 2% din cifra de afaceri anuală.

 

Așteptări economice: optimism susținut, dar îngrijorare ridicată privind creșterea prețurilor materialelor

În general, optimismul rămâne intact, 71% dintre respondenți așteptându-se la o îmbunătățire a creșterii economice în 2022. Acest optimism a fost, totuși, inegal în întreaga regiune. Singapore este mai optimist în comparație cu media asiatică, cu 83% (+17 pp) anticipând o creștere mai mare. Companiile din Japonia și Thailanda, unde redresarea a fost relativ moderată în 2021 și, prin urmare, cu o marjă de manevră mai mare pentru o redresare mai puternică în 2022, au arătat, de asemenea, mai multă încredere, ambele crescând cu 14 pp, ajungând la 75% și, respectiv, 80%. În schimb, această pondere a fost de numai 44% în Malaezia, înregistrând o scădere semnificativă (-29 pp) în comparație cu anul trecut, pe fondul creșterii incertitudinii politice, cu posibilitatea unor alegeri generale anticipate în 2022.

Creșterea prețurilor materiilor prime este menționată din ce în ce mai des de respondenți atunci când sunt întrebați despre efectul COVID-19 asupra performanței lor de vânzări și a fluxului de numerar. Mai mult de jumătate (54%) dintre companii au menționat creșterea prețurilor materiilor prime ca fiind un factor-cheie, în creștere considerabilă față de 31% în 2020. Prețurile materiilor prime au crescut puternic în 2021, în special la țiței, și au fost ridicate semnificativ mai sus în urma conflictului din Ucraina. Acest lucru a intensificat presiunile asupra costurilor pentru companiile din întreaga lume, inclusiv din Asia-Pacific, ceea ce a sporit riscul de a dezvolta probleme de flux de numerar.

 

Marjele întreprinderilor asiatice sunt tot mai mult sub presiune

În prezent, întreprinderile se confruntă cu un mediu complex, caracterizat de întreruperi ale lanțului de aprovizionare, tensiuni geopolitice și inflație în creștere. Constrângerile în materie de aprovizionare au persistat în 2021, parțial din cauza unor noi focare de COVID-19 și a unor noi închideri. Cu toate acestea, lumea s-a redeschis treptat, iar cererea privată și-a revenit. Acest lucru a mărit decalajul dintre cerere și ofertă pentru multe produse și materii prime, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a prețurilor. Presiunile asupra lanțului global de aprovizionare s-au atenuat ușor la începutul anului 2022, dar au fost reaprinse de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Având în vedere rolul predominant al ambelor țări pe piețele mondiale de mărfuri, conflictul a dus la o nouă creștere a prețurilor materiilor prime, ceea ce a dus la creșterea inflației și, la rândul său, a salariilor. În consecință, a cântărit asupra profitabilității întreprinderilor prin creșterea costurilor de producție.

După ce s-au bucurat de presiuni inflaționiste moderate până în 2021, țările asiatice înregistrează în prezent o creștere rapidă a inflației, în special la produsele alimentare și energetice. În unele economii asiatice, rata de creștere a indicelui prețurilor de consum (IPC) a depășit ținta băncii centrale. Acesta a fost cazul Thailandei, unde IPC a înregistrat în luna mai, pentru a cincea lună consecutivă, o creștere anuală mai mare decât valoarea superioară a benzii țintă a băncii centrale de 3%. De asemenea, ținta de inflație a fost depășită în Australia, India și Filipine. După ce a cunoscut deflația timp de 10 luni în perioada 2020/2021, inflația japoneză a depășit ținta Băncii Japoniei cu 2,5% în aprilie. Confruntându-se cu această creștere a costurilor de trai, unele țări au decis să majoreze salariile pentru a ajuta consumatorii să facă față situației. În Japonia, Coreea de Sud și Singapore, datele au arătat că creșterea salariului mediu s-a accelerat începând cu 2021. În Asia de Sud-Est, Malaezia a introdus o creștere importantă a salariului minim de 35% în mai 2022. O creștere a salariului minim urmează să fie implementată și în Filipine în iunie, iar în Vietnam în luna următoare.

Îmbunătățirea condițiilor economice în 2021 a contribuit la o scădere notabilă a duratei întârzierilor la plată în Asia-Pacific. Cu toate acestea, companiile din regiune se confruntă cu riscuri de credit în creștere, mai multe companii raportând o creștere a sumelor restante. De asemenea, au fost mai multe cele care s-au confruntat cu întârzieri de plată ultra-lungi, de peste 10% din cifra de afaceri anuală, în special în China și, într-o măsură mult mai mică, în Australia și India.

- Bernard Aw, Economistul Coface pentru Asia-Pacific

Autori și experți