7 sfaturi pentru un management eficient al riscului de credit comercial

Situația economica actuala poate duce la probleme majore de flux de numerar în multe companii. Prevenția problemelor de lichiditate sau colectarea imediată a creanțelor este esențială pentru supraviețuirea acestor afaceri. Iată 7 sfaturi pentru a îți proteja mai bine afacerea: obține o perspectiva mai clara asupra managementului de credit comercial și gestionează eficient riscurile în afaceri.

1. Stabilește o legătură directă  cu organizația reprezentată de persoana de contact

Managementul vânzărilor și al creditului comercial sunt, de obicei, funcțiuni separate.

Stabilește politici clare pentru acordarea creditului clienților, inclusiv condițiile de creditare, limitele de credit și termenele limită de plată. Și comunică aceste condițîi clienților din timp pentru a evita neînțelegeri.

De asemenea, poți lua în considerare oferirea de reduceri sau alte stimulente pentru cliențîi care își plătesc facturile mai devreme. Acest lucru poate ajuta la încurajarea plaților la timp și la îmbunătățirea fluxului de numerar.

2. Analizează compania de interes

Înainte de a agrea condițiile creditare comercială, ar trebui să verifici solvabilitatea companiilor examinând istoricul de credit, scorul de credit și istoricul plaților. Acest lucru te poate ajuta să eviți cliențîi rău platnici.

Daca nu ai resursele pentru a face asta, Coface o face pentru tine. Consulta Rapoartele noastre de afaceri, Scorul de credit sau soluțiile de Opinie de credit Coface pentru a iți gestiona riscurile de credit.

3. Alătură-te asociațiilor, uniunilor sau altor organisme comerciale sau profesionale din sectorul de activitate

Fii la curent cu noutățile și evoluția clienților, partenerilor, prospectilor și furnizorilor tai.

4. Asigură-ți afacerea

Protejează-ți afacerea cu asigurarea de credit comercial. Astfel, externalizezi evaluarea și monitorizarea portofoliului tău de clienți, ai garanția încasărilor și servicii de colectare a creanțelor.

Mai multe despre asigurarea de credit Coface AICI.

5. Nu depăși limita de creditare comercială cu excepția cazurilor speciale

Dacă un client întârzie cu plată, revino cu un reminder pentru a îi reaminti obligațiile pe care le are fața de tine. Ține minte, ignorarea acestor aspecte s-ar putea să iți influențeze negativ afacerea.

6. Solicită dovezi

Păstrează dovada că marfa sau serviciile au fost recepționate. Odată ce agreezi termeni speciali de plată, fii suficient de flexibil, dar asigură-te că documentezi toate condițiile agreate și le

urmărești cu atenție.

7. Monitorizează creditul comercial cu instrumente dedicate

Ia în considerare utilizarea tehnologiei pentru a automatiza procesele de gestionare a creditului, cum ar fi verificările de credit, facturarea și mementourile de plată. Acest lucru te poate ajuta să eficientizezi operațiunile și să reduci posibile erori.

Monitorizează în mod regulat situația financiară a clienților tăi pentru a te asigura că își îndeplinesc obligațiile de plată. Astfel identifici potențiale probleme din timp.

Coface oferă soluții eficiente de monitorizare pentru a fi notificat când situația financiară a clienților tăi se deteriorează.

Solicită  sfaturi profesioniste

Apelează la specialișți pentru a gestiona eficient riscul de credit comercial.