Stiri & Publicatii
28/11/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Industria metalelor in Germania: Perspective sumbre, dar comportamente de plata pozitive

Industria metalelor in Germania: Perspective sumbre, dar comportamente de plata pozitive

Situatia sectorului metalelor din Germania nu a fost niciodata usoara si a devenit mai dificila odata cu aparitia concurentei produselor din metal sustinute de statul chinez, precum si pe fondul deteriorarii situatiei sectorului auto german inca din 2018. In ciuda provocarilor, comportamentul de plata s-a imbunatatit de-a lungul anilor in acest sector, conform rezultatelor sondajelor anuale Coface privind platile din Germania.

Sectorul metalelor din Germania se confrunta cu o serie de obstacole economice

Mai multi factori economici au contribuit la incetinirea industriei germane a metalelor.Concurenta, sponsorizata de statul chinez,a reusit sa depaseasca companiile europene prin furnizarea de produse mai ieftine. De-a lungul anilor, aceste subventii au dus la supracapacitati semnificative si la o supraoferta pe piata mondiala, impovarand preturile metalelor industriale, in special in cazul otelului si aluminiului.

Transformarea industriala a Germaniei in directia tehnologiilor verzi, in special in industria auto, a declansat o recesiune industriala care a afectat si sectorul metalelor.

De la jumatatea anului 2018, productia sectorului german al metalelor este pe o tendinta descendenta. Pe langa aceste provocari, cresterea preturilor la energie pe fondul redresarii post-pandemie si dupa invazia Rusiei in Ucraina a condus la costuri mai mari de productie. Potrivit asociatiei patronale din industria metalelor si electronicii, marja de profit brut din sector a scazut de la 4,4% in 2017 la 3,5% in 2021[1]. In mai 2023, 34% dintre companiile din sectorul metalelor si electronicelor au avut, in 2022, fie marje de profit foarte mici (intre 0% si 2%), fie marje de profit negative (14% dintre respondenti). In septembrie 2023, 15% se pregateau pentru pierderi la nivel de profit pentru acest an.

Termene de plata mai scurte, de la an la an

Datorita reprezentativitatii puternice a companiilor metalurgice in sondajul anual Coface al platior, este posibila compararea nu numai a comportamentul de plata al mai multor sectoare intr-un an, ci si a rezultatelor sectorului metalelor de-a lungul timpului.

In 2019, 82% dintre companiile metalurgice au solicitat termene de plata scurte de pana la doua luni, iar 16% au avut optiunea de a plati dupa doua luni. Situatia s-a schimbat simtitor intre timp. In 2023, 53% dintre companii cer sa incaseze in primele 30 de zile de la livrare si doar 5% ofera termene de plata mai mari de doua luni.

Termenul mediu de plata in sectorul metalelor a scazut de la 44 de zile in 2019 la 31 de zile in 2023.In aceeasi perioada, termenul de plata pentru toate companiile din Germania a scazut doar marginal, de la 34 de zile la 32 de zile.

Intarzierile de plata: uzuale, dar scurte

Chiar daca ponderea companiilor din sectorul german al metalelor care raporteaza intarzieri la plata a crescut de la 62% in 2022 la 77% in 2023, intarzierile sunt mai scurte. Unul dintre motivele principale pentru numarul mare de intarzieri este ca 32% dintre companiile chestionate au considerat aceasta practica un standard de piata in 2023. Industria metalelor ramane printre sectoarele germane in care majoritatea companiilor incaseaza in 30 de zile de la data scadenta. In 2023, nu au fost raportateintarzieri mai mari de 90 de zile. In general, cu exceptia anului 2020, intarzierile medii de plata din sectorul metalelor au ramas in mod constant sub timpul mediu de intarziere a platilor la nivel de economie.

 

Intarzierile de plata in sectorul metalelor din Germania

 

grafic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riscuri si perspective

In ciuda pesimismului, ceea ce iese in evidenta in comparatie cu alte sectoare este ca, desi sectorul metalelor a ramas sub media generala, acesta nu intra in cel mai problematic scenariu.

Printre principalele riscuri identificate de companii in 2023 se numara:conditiile dificile de afaceri si de productie din Germania(21,4% dintre respondenti),cresterea preturilor marfurilor(17,9%),lipsa fortei de munca calificate(12,5%) siriscurile politice( 11,6%).

Ca reactie in special la riscurile politice, sectorul metalelor pare sa se fi adaptat mai devreme decat alte industrii la mediul economic in schimbare: 13,6% dintre companii implementasera deja strategii de reducere a riscurilor pana in 2023.

 

[1] Die Arbeitgeberverbände der Metall- und Elektro-Industrie: Zahlen 2022, https://www.gesamtmetall.de/zahlen-fakten/zahlenheft/

 

Descarcati aceasta publicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Industria metalelor in Germania: Perspective sumbre, dar comportamente... (149,26 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English