Stiri & Publicatii
14/09/2023
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative din Germania 2023: Inapoi in trecut?

Sondajul platilor corporative din Germania 2023: Inapoi in trecut?

Spre deosebire de anul trecut, cea mai recenta editie a sondajului Coface privind comportamentul de plata al companiilor din Germania nu a fost influentata de evenimente speciale precum pandemia COVID-19, declansarea razboiului din Ucraina sau de presiunile rezultate asupra preturilor marfurilor. Acest lucru a condus la un efect de normalizare, iar cifrele din 2023 s-au apropiat de nivelurile pre-pandemice. Din nou, mai multe companii au oferit termene de plata in 2023 (79% dintre respondenti), comparabil cu 2019 (81%). Preferinta generala pentru termene scurte de credit in Germania a ramas neschimbata: mai mult de jumatate din companiile chestionate au solicitat ca platile sa fie efectuate in 30 de zile in 2023, in timp ce termenele de credit ultralungi (120+ zile) au fost mai rare.

Cifrele releva faptul ca masurile de sprijin guvernamental implementate in ultimii ani au ajutat considerabil companiile. In actualul context, cum aproape toate masurile de sprijin legate de COVID-19 s-au incheiat si impactul subventiilor pentru energie s-a echilibrat, numarul companiilor care raporteaza intarzieri la plata s-a normalizat si a ajuns la o pondere de 76% in 2023 (Grafic 1), peste nivelul din perioada 2020-2022, dar nu la fel sus ca in 2019 (85%). De remarcat faptul ca acest numar este peste nivelurile pre-pandemice in domeniul auto, transport si TIC. Durata medie a intarzierilor de plata a crescut la 30,1 zile in 2023 (+1,4 zile fata de 2022), ceea ce este in continuare sensibil sub media pre-pandemica de 39,7 zile. Majoritatea sectoarelor (cu exceptia lemnului, constructiilor si textile-imbracaminte) au raportat o crestere a duratei intarzierilor de plata. Cu o medie de 22 de zile, companiile din sectorul ambalajelor din hartie au raportat cele mai scurte perioade de asteptare in acest an, in timp ce companiile din sectorul financiar au avut o intarziere medie de 39,2 zile.

Perspectiva pesimista si strategii de reducere a riscurilor in crestere

Desi comportamentul de plata ramane intr-o stare relativ buna chiar si dupa aceasta deteriorare, companiile sunt pesimiste in ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare a afacerilor. Viziunea asupra situatiei lor actuale de afaceri este negativa in acest an; doar 13% dintre participanti cred ca situatia lor este mai buna decat in 2022, in timp ce 41% o percep ca fiind mai proasta. Perspectivele pentru 2024 sunt, de asemenea, tulburi. Aproximativ 20% dintre participanti se asteapta la o redresare a afacerii lor, in timp ce 28% se asteapta la evolutii negative. Desi impactul unor riscuri majore singulare, cum ar fi intreruperile in lanturile globale de aprovizionare, a scazut, numarul riscurilor care afecteaza simultan companiile este in crestere. In acest cadru, Germania si-a pierdut statutul de locatie oportuna pentru afaceri comparativ cu 2022, in timp ce Statele Unite si Europa de Est au castigat popularitate. China a devenit si ea putin mai atractiva, iar atractivitatea sa a ramas la un nivel foarte scazut din punct de vedere istoric. Acesta este, de asemenea, rezultatul strategiilor de reducere a riscurilor companiilor germane care incearca sa-si reduca dependenta de afaceri de tari, furnizori sau clienti individuali. Anul acesta, 12% dintre companiile participante opteaza pentru reducerea riscului, prin anularea unor relatii comerciale, sectorul textile - imbracaminte fiind cel mai impactat. In urmatorii trei ani, 25% dintre toate companiile germane din sondajul Coface se asteapta sa foloseasca o strategie similara pentru afacerea lor.

Despre sondaj

Cea de-a saptea editie a sondajului Coface privind comportamentul de plata a companiilor din Germania a fost realizata in iulie si august 2023, la care au participat 1.075 de companii din 13 sectoare diferite.

 

Grafic 1: Ponderea companiilor care raporteaza intarzieri de plata dupa sector si an

Sursa: Sondaj plati corporative Germania, Coface 2023

graficRO

 

 

Descarcati aceasta publicatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondajul platilor corporative din Germania 2023: Inapoi in trecut? (180,39 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English