Stiri & Publicatii
25/03/2024
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

China – Sondajul platilor corporative

China – Sondajul platilor corporative

Sondajul Coface privind comportamentul de plata din China arata ca mai multe companii au acordat termene de plata in 2023, dar ca au scurtat termenul mediu de plata de la 81 la 70 de zile.

• Pe masura ce termenele de credit comercial s-au scurtat, au fost raportate mai multe intarzieri de plata in 2023. Cu toate acestea, intarzierile medii de plata au scazut la 64 de zile fata de 83 de zile in anul anterior.

• Tendinta descendenta a intarzierilor de plata ultra-lungi (ULPD, peste 180 de zile) a continuat.

• Mai mult de jumatate dintre respondenti se asteapta la o imbunatatire a conditiilor de afaceri in 2024, chiar daca se anticipeaza caincetinireacererii va fi mai acuta in acest an. Concurenta acerba este privita ca cel mai mare risc pentru operatiunile de afaceri in 2024, dar era de asteptat sa se diminueze comparativ cu 2023.

Junyu Tan, economist pentru Asia de Nord, Coface, declara:„2023 a fost anul in care activitatile economice s-au normalizat in general dupa pandemie. Acelasi lucru a fost valabil si pentru practicile de afaceri corporative in ceea ce priveste termenele de plata. Pe masura ce concurenta si practicile de pe piata au revenit la normal, mai multe companii au luat initiativa de a acorda termene de plata.

Companiile au devenit, insa, mai precaute si au oferit termene de plata mai stricte. Sondajul Coface privind platile corporative din China arata ca termenele medii de plata au scazut in 2023. Utilizarea instrumentelor de management al riscului a fost, de asemenea, mai raspandita in afaceri.

Termenele de plata mai stricte au condus la o incidenta crescuta a intarzierilor de plata. Dar asta nu inseamna neaparat o inrautatire a pozitiei fluxului de numerar al companiilor. Daca la termenele de plata se adauga intarzieri de plata, timpul mediu total de asteptare de la facturare la incasare - cunoscut sub numele de zile de vanzari restante (DSO) - a scazut de la 140 de zile in 2022 la 136 de zile in 2023. Acest lucru poate indica o imbunatatire a ciclului fluxului de numerar al companiilor.

Privind catre 2024, 53% dintre respondenti considera ca perspectivele economice se vor imbunatati pe masura ce sprijinul politicilor creste, concurenta pe piata se echilibreaza si povara stocurilor se reduce. Cererea in scadere in 2024 ar trebui sa genereze mai multe cheltuieli guvernamentale pentru a stabiliza cresterea economica.”

Intarzieri de plata[1]: Au fost raportate mai multe intarzieri, dar durata a fost redusa

62% dintre respondentii sondajului Coface au raportat intarzieri de plata in 2023, fata de 40% in 2022. Dar o crestere a frecventei intarzierilor la plata poate sa nu echivaleze neaparat cu o deteriorare a pozitiei fluxului de numerar al companiilor. In 2023,intarzierile de plata s-au scurtat semnificativ, de la 83 de zile in 2022 la 64 de zile.

Sondajul a aratat, de asemenea,o tendinta descendenta continua a intarzierilor de plata ultra-lungi (ULPD, peste 180 de zile) depasind 2% din cifra de afaceri anuala, un prag de risc ridicat de neplata – 80% dintre astfel de intarzieri nu au fost niciodata platite in baza experientei Coface. Doar 33% dintre respondenti au raportat astfel de intarzieri, al doilea cel mai scazut nivel din 2014.

Constructiile au continuat sa inregistreze cele mai lungi intarzieri de plata (84 de zile), deoarece dezvoltatorii imobiliari au fost supusi unor presiuni financiare severe, cu o decelerare semnificativa a vanzarilor de case noi. Sectorultextileparea sa aiba cele mai mari riscuri de neplata (ULPD care depaseste 2% din cifra de afaceri) atunci cand au avut loc restante. Dar este putin probabil ca situatia sa se imbunatateasca in 2024, pe masura ce cererea scade si costul fortei de munca creste.

Concurenta intensa a fost citata ca motiv major pentru dificultatile financiare ale clientilor, care se poate datora partial capacitatii excesive din unele industrii. Cu toate acestea,presiunea costurilornu a parut a fi o povara semnificativa pentru companiile chineze, ceea ce a fost in concordanta cu mediul inflationist relativ slab din China.

Asteptari economice: concurenta moderata, dar perspectivele cererii nefavorabile

Privind in perspectiva, sprijinul dat de politicile guvernamentale poate aduce o oarecare incredere companiilor, 53% dintre respondenti fiind optimisti cu privire la perspectivele economice in 2024.Sectorul farmaeste cel mai optimist pe fondul cererii structurale determinat de imbatranirea populatiei.Auto si constructiilese asteapta sa aiba, de asemenea, performante mai bune, deoarece sprijinul politicii pentru vehiculele electrice si investitiile in infrastructura ar trebui sa continue.Textilelesunt cele mai pesimiste, deoarece cererea este probabil sa scada in 2024 si costurile cu forta de munca sa creasca.

Concurenta acerba este considerata in continuare cel mai mare risc cu care se confrunta companiile in 2024. Dar, avand in vedere ca multe companii au oferit reduceri mari pentru a creste vanzarile in 2023, concurenta ar trebui sa scada in 2024, pe masura ce sarcinile stocurilor se reduc. Panta descendenta a cererii se estimeaza a fi mai abrupta in contextul in care aceasta scade, iar veniturile gospodariilor si profiturile companiilor nu asigura inca volume noi de lichiditati. In acest sens, guvernul ar putea fi nevoit sa-si intensifice cheltuielile pentru a stabiliza cererea generala.

[1] Intarzierile de plata se refera la perioada dintre data scadentei platii si data efectuarii platii, asa cum au raportat in medie respondentii sondajului

 

Descarcati aceasta publicatie

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : China – Sondajul platilor corporative (141,33 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English