Stiri & Publicatii
03/02/2020
Stiri Corporate, , Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Turcia pentru 2019: evolutie pozitiva a platilor, insa companiile raman precaute privind perspectivele economice

Sondajul platilor corporative in Turcia pentru 2019: se remarca o evolutie pozitiva a platilor, insa companiile raman precaute cu privire la perspectivele economice

Imediat dupa recesiunea economica inregistrata in cea de-a doua jumatate a anului 2018, sectorul privat continua sa aiba pareri impartite in ceea ce priveste perspectivele economice.

Termene de plata: termenele mai scurte reflecta preferinta pentru lichiditati

Deteriorarea fluxului de numerar a incetinit, si un numar mai mic de companii a impus conditii mai dure privind efectuarea platilor. In 2019, termenul mediu de plata oferit de companiile turcesti clientilor a fost de aproape 85 de zile pe piata interna si de 69 de zile pe pietele de export (fata de 108 de zile in 2017).

Cu toate acestea, perioada medie de plata ramane ridicata la nivel international. Companiile isi modifica treptat conditiile de plata oferite clientilor. In Turcia, numai 40% dintre companii solicita clientilor lor exportatori efectuarea platilor in termen de 60 de zile. Acest procent scade si mai mult, la 33%, pe piata interna.

Companiile vand la termen pe fondul presiunii lichiditatilor la nivelul clientilor interni si in contextul concurentei de pe pietele externe. Creditul continua sa ramana o problema pentru sectorul corporativ din Turcia in ciuda imbunatatirii inregistrate recent.

In ceea ce priveste experienta de plata viitoare, companiile par sa aiba o viziune mai prudenta. Intr-adevar, 46% dintre companiile care au participat la sondaj se asteapta ca termenele de plata sa creasca pe piata interna in 2020, in timp ce 45% dintre companii prevad termene mai lungi pe pietele de export. Totusi, aceste raporturi sunt foarte apropiate fata de cei care estimeaza ca termenele de plata vor ramane neschimbate pe piata interna (45%) si pe cea de export (44%).

Companiile raman precaute in ceea ce priveste perspectivele economice, in special in sectorul hartiei, farmaceutic, metalurgic si al constructiilor

In ultimii doi ani, intarzierile la plata au scazut in randul companiile turcesti. Aceste intarzieri se ridica in medie la 41 de zile pe piata interna si la 58 de zile pentru vanzarile la export.

In cazul in care creantele nu pot fi incasate pe piata autohtona, 40% dintre companii isi acopera pierderile din resursele proprii, in timp ce 28% iau imprumuturi bancare. Peste o treime din companii (37%) solicita clientilor lor o plata in avans. Pentru companiile turcesti, utilizarea asigurarii de credit nu reprezinta un proces automat, chiar daca beneficiile acesteia sunt cunoscute de catre majoritatea companiilor (62%). Doar 26% dintre companii folosesc asigurarea de credit comercial impotriva riscului potential de neplata a facturilor din partea clientiilor.

In pofida imbunatatirii recente a conditiilor economice, numeroase companii (44%) inca se asteapta ca acest cadru economic sa se deterioreze in Turcia in 2020. Sectoarele hartiei, farmaceutic, metalurgic si al constructiilor sunt printre cele mai pesimiste. Conditiile mai dure pentru accesarea finantarilor si cererea interna mai redusa se numara printre factorii care ar ingreuna capacitatea de plata a companiilor. In ciuda acestor provocari, apetitul pentru noi investitii in 2020 ramane ridicat pentru anumite sectoare, cum ar fi cel farmaceutic si agroalimentar. In ceea ce priveste exporturile, companiile din industria auto se dovedesc a fi relativ mai prudente, aproape 20% dintre acestea raportand asteptari mai mici privind veniturile din export pentru anul 2020, peste media de 9% inregistrata in cadrul sondajului.

 

Descarcati studiul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descărcaţi acest comunicat de presă : Sondajul platilor corporative in Turcia pentru 2019: evolutie pozitiva... (257,23 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English