Stiri & Publicatii
05/04/2017
PUBLICATII CORPORATE

FOCUS: Deprecierea monedei Yuan Renminbi (RMB), măsurile la nivelul fluxului de capital şi noile viziuni monetare

FOCUS: Deprecierea monedei Yuan Renminbi

Care sunt implicaţiile pentru companiile chineze?

Posibila depreciere a monedei RMB, precum si implementarea masurilor de flux de capital sunt preocupari de lunga durata pentru China. Anuntul recent privind orientarea politicii monetare catre prudenta si neutralitate (politica ce a fost reiterata in timpul Congresului National al Poporului) a generat o atentie sporita.

In viitor, Banca Populara a Chinei (PBoC) va adopta probabil o abordare de tipul expectativei, ca reactie la diferentele de rata a dobanzii reale dintre SUA si China, mai ales ca administratia presedintelui american Donald Trump va realiza un studiu detaliat asupra politicii fiscale, a politicii comerciale si asupra investitiilor din infrastructura.

In ciuda impactului pe care il va avea in SUA, este de asteptat ca PboC sa-si inaspreasca treptat politica monetara, deplasand rata dobanzii de la 20 la 30 de puncte de baza in 2017, in principal, pentru a limita riscurile financiare si inflatia. Acest lucru ar insemna costuri mai mari de imprumut pentru companiile din China si, posibil, inceputul unei mult asteptate perioade de reducere a costurilor. Ca urmare, riscurile de credit vor fi mai ridicate pentru companiile chineze, in special pentru cele cu situatii financiare precare.

Odata cu politica monetara prudenta si cu masurile fluxului de capital implementate de catre autoritatile chineze, este posibil ca moneda RMB sa-si continue deprecierea intr-un ritm mai lent, de la 3% la 5%, pana la sfarsitul anului 2017. Prin urmare, iesirile de capital din China vor persista, probabil.

Atentia sporita a PBoC asupra indicilor RMB indica o toleranta mai mare la volatilitatea cursului de schimb RMB/USD, ceea ce, prin urmare, diminueaza impactul pozitiv al deprecierii monedei in raport cu cresterea volumelor de export ale Chinei. In acelasi timp, ar putea avea loc cresteri graduale ale costurilor de import. Este posibil ca aceste schimbari sa afecteze corporatiile chineze care se bazeaza pe importul de produse pentru procesul de productie.

Pe scurt, numeroase intreprinderi chineze se vor confrunta, eventual, cu un an plin de provocari, costurile de imprumut fiind mai mari (pe fondul unei schimbari ascendente a ratei dobanzii), dar si cu o competitie puternica pe piata (mai multe industrii avand deschidere catre companiile externe). Unele societati s-ar putea confrunta, de asemenea, cu posibile costuri de import mai mari din cauza deprecierii RMB. Se preconizeaza ca acesti factori vor avea un impact important asupra profitabilitatii companiilor chineze, desi o redresare a cererii externe (daca nu este intrerupta de comertul protectionist) ar putea atenua situatia. 

Descărcaţi această publicaţie : FOCUS: Deprecierea monedei Yuan Renminbi (RMB), măsurile la nivelul f... (549,24 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English