Stiri & Publicatii
24/07/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Coface Top 50 Balkans 2014

Coface Top 50 Balkans 2014
Coface a lansat cea de-a treia editie a Top-ului 50 Balkans. Companiile sunt clasificate pe baza cifrei de afaceri aferente anului 2013. Problemele economice din regiune din ultimii ani si-au pus, de asemenea, amprenta asupra jucatorilor de top: cifra de afaceri totala a scazut cu 1,2% la 39 MLD EUR, iar profitul a scazut dramatic cu aproape 16%, la 702 MIL EUR.

 

Top 3 CELE MAI MARI COMPANII DIN REGIUNEA BALCANICA

Top-ul 3 al gigantilor din industria petrolului si a gazelor naturale este bine cunoscut din editiile anterioare, pastrandu-si pozitia fata de anul trecut: INA din Croatia este pe primul loc, urmata de Slovenian Petrol pe locul al doilea. Locul al treilea, Serbian Naftna, este singura companie din top care care si-ar putea mari cifra de afaceri si profitul net.

 

ANALIZA RISCURILOR DE TARA

Although the 15 top Slovenian companies generated the highest turnover in 2013 (EUR 14 billion), Croatia again holds the top position when ranked by the number of companies in the list (17). Due to the weak performance of leading Slovenian companies, many Croatian competitors moved up the ranking. Although less Serbian companies were represented, they showed exceptionally good performance for the region in question.

Desi top 15 companii slovene au generat cea mai ridicata cifra de afaceri in 2013 (14 MLD EUR), Croatia isi mentine in continuare pozitia prima pozitie cu privire la numarului de companii prezente in clasament (17). Din cauza slabei performante a companiilor de top din Slovenia, multi competitori croati au avansat in clasament. Desi companiile sarbe reprezentate in top sunt mai putine, ele au aratat o performanta exceptionala in cadrul regiunii balcanice.

 

ANALIZA INDUSTRIEI

In 2013, similar cu anul 2012, industria petrolului si a gazelor naturale a inregistrat cea mai mare cifra de afaceri din regiune, urmata de energie si retail. In cele mai multe sectoare, cifra de afaceri a scazut comparativ cu 2012, cu exceptia unor cresteri usoare in retail, Comert cu amanuntul si "Altele" (inclusiv companiile de holding).

 

 

CUPRINS

Coface Top 50 Balkans: Top si Metodologie
Analiza riscurilor de tara si Topul tarilor
Analiza sectoriala si Top sectoare
Descărcaţi această publicaţie : Coface Top 50 Balkans 2014 (430,00 kB)

Contact


Diana OROS

Marketing and Communications Specialist 
Sos. Pipera 42, Et. 6 - 020112
Sector 2 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 37 46 70 886
Email: diana.oros@coface.com
 

Sus
  • Romanian
  • English