Stiri & Publicatii
26/11/2019
Stiri Corporate

Studiu Coface: Sectorul de fabricare a produselor lactate si a branzeturilor-evolutie negativa a veniturilor in 2018, in scadere cu 5% fata de 2017

Puncte forte:

  • Cresterea profitabilitatii sectorului de la 3,3% in 2017 la 4,3% in 2018
  • Durata medie de colectare a creantelor a scazut de la 68 de zile, in 2014, la 51 zile in 2018
  • Mai mult de jumatate din companii (57%) au inregistrat o crestere a rezultatului net

Vulnerabilitati:

  • Evolutiie negativa a veniturilor, acestea scazand cu aproximativ 5% fata de 2017
  • 41% dintre companii au 100% datorii orientate pe termen scurt
  • 44% dintre companii au suferit o pierdere neta la sfarsitul anului 2018

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de“Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor” indica o evolutie negativa a veniturilor in 2018 acestea scazand cu aproximativ 5% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 448 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 3,8 MLD RON. Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 58%, ceea ce indica un grad crescut de concentrare.

Companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta pe parcursul anului 2018 de 0,97, capitalul de lucru negativ fiind expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor). Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 68 de zile, nivelul inregistrat in anul 2014, la 51 zile in 2018, in timp ce media la nivel national in aceeasi perioada a scazut de la 104 de zile la 90 zile.

Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 4,3%, inregistrand o crestere fata de nivelul din 2017 (3,3%). Cu toate acestea, 44% dintre companii au avut o pierdere neta la sfarsitul anului 2018, cu 26% dintre companii avand o pierdere mai mare de -20% si 5% dintre companii generand profit peste 20%. Gradul de indatorare la nivelul sectorului de 55% este in scadere fata de anii anteriori (62% in 2017, 63% in 2016, 67% in 2015 si 69% in 2014). Este de mentionat faptul ca 39% dintre companii prezinta un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o indatorare mai mare de 100%), iar pentru 17% gradul de indatorare depaseste 80%.

„Pe parcursul anului 2018, companiile din sectorul analizat au alocat investitii semnificative pentru extinderea activelor fixe. Raportul dintre cheltuielile cu capitalul (CAPEX) si amortizare a fost de 120% in 2018, ceea ce inseamna ca investitiile in activele fixe au acoperit mijloacele fixe amortizate. Aproape jumatate din companii (46%) au efectuat investitii in 2018, cu un raport Capex/Amortizare supraunitar. Mediul de afaceri din industria lactatelor incearca sa suplineasca lipsa investitiilor publice (70% din bugetul public fiind puternic orientat catre salarii si ajutoare sociale, maximul din istoria Romaniei si a UE), pentru a incerca sa faca fata concurentei. Din pacate, fara infrastructura publica este foarte greu, veniturile companiilor din acest sector scazand cu 5% in ultimul an, in timp ce importurile de lactate au crescut cu aproape 20%”, a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst Coface Romania.

In ceea ce priveste comportamentul de plata, respectiv, datoriile catre Bugetul de Stat, din datele publicate de ANAF pentru toate companiile din acest sector se remarca faptul ca odata cu scaderea numarului companiilor care au inregistrat datorii, valoarea datoriilor nu a scazut si ea, chiar in 2018 atingandu-se maximul perioadei.

“Doar 1 litru din aproape 4 obtinuti este livrat catre procesatorii de lapte, context in care desi Romania se situeaza pe locul 10 in UE ca productie de lapte crud, este doar pe locul 20 din punct de vedere al laptelui trimis spre procesare. Acest aspect este determinat de pretul scazut de achizitie, dar si de concurenta produselor din import mai ieftine. In acelasi timp, pretul la raft al laptelui este si de 5 ori mai mare decat cel de achizitie, acesta fiind justificat de procesatori prin costurile de transport (costuri de combustibil, accize, roviniete, infrastructura precara, etc). Concluzionam astfel ca taranul roman se orienteaza catre autogospodarire, iar atunci cand vinde productia obtinuta de lactate, incaseaza un pret extrem de redus comparativ cu pretul final de la raft. Probabil situatii similare se regasesc si in alte segmente ale produselor (legume, fructe). Aceasta demonstreaza ca Romania are nevoie urgent de investitii masive in infrastructura rutiera si logistica, pentru a reduce costul de transfer al produselor pe fluxul de productie – distributie – retail. Altfel, nu avem nicio sansa in fata produselor din import, obtinute prin procese tehnologice avansate si costuri reduse”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Potrivit Eurostat, in Uniunea Europeana primele trei tari ca productie si procesare de lapte sunt: Germania, Franta si Marea Britanie. Polonia se situeaza pe locul 5 in ceea ce priveste cantitatea produsa si pe locul 6 privind procesarea (o cantitate de 10 ori mai mare decat Romania, desi produce doar de 3 ori mai mult lapte).

Descărcaţi acest comunicat de presă : Studiu Coface: Sectorul de fabricare a produselor lactate si a branzet... (438,66 kB)
Sus
  • Romanian
  • English