Stiri & Publicatii

CE ESTE NOU

05/10/2020
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Toate Ştirile

26/02/2020
Stiri Corporate

COFACE SA: Evolutia actionariatului

COFACE SA („COFACE”) confirma anuntul facut de Natixis cu privire la vanzarea a 29,5% din capitalul social al COFACE catre Arch Capital Group Ltd („Arch”), precum si sustinerea declarata a Arch a conducerii actuale a COFACE si a noului sau plan strategic Build to Lead pentru perioada 2020-2023.
Natixis si-a declarat intentia de a se retrage din Consiliul de Administratie al COFACE dupa incheierea acestei tranzactii. De asemenea, Natixis a specificat ca acordul sau cu Arch prevede faptul ca, la aceasta data, Consiliul de Administratie al COFACE va fi compus din zece membri, si anume patru membri propusi de Arch si sase administratori independenti (inclusiv cei cinci administratori independenti actuali).

Citiţi mai Multe
25/02/2020
Stiri Corporate

AM Best acorda calificativul A (Excelent) Compagnie française d'assurance pour le commerce extérieur si Coface Re SA

Agentia de evaluare AM Best a acordat calificativul A (Excelent) privind Evaluarea Soliditatii Financiare (FSR) Compagnie française d'assurance pour le commerce extérieur (Compania) si Coface Re. Ambele calificative au o perspectiva stabila.
De asemenea, agentia a acordat Coface North America Insurance Company (CNAIC) Calificativul A (excelent) pentru FSR. Perspectiva ramane stabila.

Citiţi mai Multe
20/02/2020
Stiri Corporate, , Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Studiu Coface: Insolventele in Romania au scazut cu 22% in 2019 fata de anul precedent si se situeaza la minimul ultimului deceniu

Cele mai multe insolvente s-au inregistrat in sectorul comertului cu ridicata si distributie urmat de constructii si comertul cu amanuntul
Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca numarul companiilor insolvente in anul 2019 a fost de 6.384 firme, mai putin cu 22% fata de nivelul inregistrat in anul anterior. Datele indica si o scadere graduala a companiilor insolvente care inregistreaza venituri peste 0,5 milioane EUR (companii medii si mari). Astfel, numarul acestora din urma s-a situat la 444 pe parcursul anului 2019, sub media de 550 din ultimii trei ani. Aceasta evolutie s-a reflectat si in diminuarea pierderilor financiare care au fost de doar de 4,6 miliarde RON in 2019 la jumatate fata de media din ultimii trei ani.

Citiţi mai Multe
20/02/2020
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Riscurile politice si de mediu - principalele amenintari cu care se vor confrunta companiile in 2020

Cu ocazia Conferintei de Risc de Tara care a avut loc recent la Paris, Julien Marcilly, economistul sef Coface a prezentat principalele amenintari la adresa economiei globale in 2020.
Acordul comercial SUA-China nu va fi suficient pentru reluarea comertului international
In contextul unui 2019 marcat de o crestere a retoricii protectioniste (peste 1.000 de masuri puse in aplicare la nivel mondial) si de prima scadere a comertului global inregistrata in ultimii zece ani, Coface anticipeaza o crestere a comertului international cu doar 0,8% in 2020. Este putin probabil ca acordul comercial de armistitiu intre Statele Unite si China sa restabileasca increderea corporativa sau sa sporeasca semnificativ industria si comertul mondial, mai ales in conditiile in care doar 23% dintre masurile protectioniste luate intre 2017 si 2019 afecteaza Statele Unite sau China. Cresterea protectionismului este, asadar, o tendinta globala si de durata, la care companiile vor trebui sa se adapteze.

Citiţi mai Multe
06/02/2020
Stiri Corporate

Coface Romania si Academia de Studii Economice din Bucuresti colaboreaza pentru dezvoltarea abilitatilor practice ale studentilor

Coface Romania sprijina profesorii din cadrul ASE in dezvoltarea abilitatilor practice ale studentilor prin aplicarea conceptelor teoretice pe studii de caz practice. Ca parte a acestui parteneriat, Coface va pune la dispozitia ASE, Master Finante Corporative din cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori, rapoarte de analiza financiara completa pentru diferite companii, cu ajutorul platformei InfoQuick.

Citiţi mai Multe
03/02/2020
Stiri Corporate, , Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Turcia pentru 2019: evolutie pozitiva a platilor, insa companiile raman precaute privind perspectivele economice

Imediat dupa recesiunea economica inregistrata in cea de-a doua jumatate a anului 2018, sectorul privat continua sa aiba pareri impartite in ceea ce priveste perspectivele economice.
Termene de plata: termenele mai scurte reflecta preferinta pentru lichiditati
Deteriorarea fluxului de numerar a incetinit, si un numar mai mic de companii a impus conditii mai dure privind efectuarea platilor. In 2019, termenul mediu de plata oferit de companiile turcesti clientilor a fost de aproape 85 de zile pe piata interna si de 69 de zile pe pietele de export (fata de 108 de zile in 2017).

Citiţi mai Multe
30/01/2020
Stiri Corporate

Studiu Coface - Sectorul de comert cu amanuntul in magazine nespecializate: evolutie pozitiva a veniturilor in 2018, in crestere cu 8% fata de 2017

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun” (CAEN 4711) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2018 acestea crescand cu aproximativ 8% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara scadere. Studiul a agregat datele a 42.051 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 71,96 miliarde RON. Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 61%, ceea ce releva un grad mediu spre ridicat de concentrare.

Citiţi mai Multe
28/01/2020
Stiri Corporate

Coface Romania si Romanian Business Leaders sprijina antreprenorii romani in scalarea afacerilor

Coface Romania sustine Antreprenoria, un program social al Fundatiei Romanian Business Leaders (RBL) prin care antreprenori si intraprenori beneficiaza de suport in scalarea afacerilor. Ca parte a acestui parteneriat, Coface va contribui la sprijinirea afacerilor aflate in etape de crestere oferind solutii si know how antreprenorilor participanti in program.

Citiţi mai Multe
14/01/2020
Stiri Corporate

Studiu Coface: Veniturile din sectorul de comert cu amanuntul al produselor farmaceutice au crescut cu 15% in 2018 fata de 2017

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate” (CAEN 4773) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2018 acestea crescand cu aproximativ 15% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 4.425 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 19,07 miliarde RON. Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 31%, ceea ce releva un grad scazut de concentrare.

Citiţi mai Multe
19/12/2019
Stiri Corporate

Industria automotive globala si reglementarile sporite: un viitor incert

Marcata de reglementari din ce in ce mai stricte, in special in scopuri de mediu, industria auto mondiala incetineste si este obligata sa se reinventeze.
Intr-un context economic global sumbru, sectorul auto se confrunta cu o serie de provocari, inclusiv reglementari de mediu mai puternice si mai stricte. Drept urmare, vanzarile de masini inregistreaza o evolutie negativa care nu a mai fost intalnita de la Marea Recesiune din 2008, intregul sector fiind marcat de incertitudine.

Citiţi mai Multe
16/12/2019
Stiri Corporate

Studiu Coface: Sectorul de activitati de realizare a soft-ului la comanda – crestere de 2 cifre a veniturilor in 2018 fata de anul precedent

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Activitati de realizare a soft-ului la comanda” (software orientat catre client - CAEN 6201) indica o evolutie pozitiva a veniturilor in 2018 acestea crescand cu aproximativ 18% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 14,89 miliarde RON. Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 27%, ceea ce releva un grad scazut de concentrare.

Citiţi mai Multe
12/12/2019
Stiri Corporate

Esecurile companiilor din Franta sunt mai putin frecvente, dar de dimensiuni mai mari.

In timp ce numarul companiilor care se confrunta cu insolvente corporative a scazut de la inceputul anului, costul acestora a crescut, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al numarului de locuri de munca afectate.
Dupa un prim trimestru dificil, marcat de repercusiunile miscarii „vestele galbene”, numarul insolventelor corporative de la inceputul anului din Franta continua sa scada pentru al patrulea an consecutiv. Cu toate acestea, Coface se asteapta la o usoara revenire a insolventelor in 2020 (+ 0,9%), in principal pe fondul incetinirii preconizate pentru sectorul constructiilor, care a fost determinata in mare masura de lucrarile publice din anul 2019 imediat dupa alegerile municipale.

Citiţi mai Multe
02/12/2019
Stiri Corporate

Broker Portal, noua interfata digitala Coface dedicata brokerilor

Coface lanseaza noul portal pentru brokeri, oferindu-le acestora o noua experienta in dezvoltarea activitatii lor din jurul lumii.
Disponibila in 42 de tari in care opereaza grupul Coface, Broker Portal este o platforma digitala dedicata brokerilor Coface. Modern si intuitiv, portalul permite acestora sa optimizeze gestionarea activitatilor si a fost dezvoltat cu scopul de a furniza un nivel ridicat de servicii.

Citiţi mai Multe
26/11/2019
Stiri Corporate

Studiu Coface: Sectorul de fabricare a produselor lactate si a branzeturilor-evolutie negativa a veniturilor in 2018, in scadere cu 5% fata de 2017

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de “Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor” indica o evolutie negativa a veniturilor in 2018 acestea scazand cu aproximativ 5% fata de 2017, profitabilitatea aflandu-se intr-o usoara crestere. Studiul a agregat datele a 448 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 3,8 MLD RON. Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 58%, ceea ce indica un grad crescut de concentrare.
Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 4,3%, inregistrand o crestere fata de nivelul din 2017 (3,3%). Cu toate acestea, 44% dintre companii au avut o pierdere neta la sfarsitul anului 2018, cu 26% dintre companii avand o pierdere mai mare de -20% si 5% dintre companii generand profit peste 20%.

Citiţi mai Multe
07/11/2019
Stiri Corporate

Sectorul de prelucrare si conservare a carnii: evolutie negativa a veniturilor in 2018, in scadere cu 19% fata de anul precedent

Un nou studiu realizat de Coface Romania privind sectorul de Prelucrare si Conservare a carnii indica o evolutie negativa a veniturilor pentru 2018, in scadere cu aproximativ 19% fata de anul anterior. Astfel, Pesta Porcina Africana (PPA) a sters peste 1 miliard de RON din cifra de afaceri a companiilor de profil, veniturile consolidate la nivel sectorial scazand de la 6,13 mld RON (2017) la doar 4,96 mld RON (2018), minimul ultimilor 5 ani. Conform ANSVSA (Autoritatea Nationala, Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor), in Romania sunt inregistrate aproape 1.000 de focare de pesta porcina africana, cu doar doua luni inainte de Craciun. Studiul Coface a agregat datele a 507 de companii care au depus situatiile financiare pentru anul 2018 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 4,96 miliarde de RON.

Citiţi mai Multe
04/11/2019
Stiri Corporate

Sondajul platilor corporative in Germania pentru anul 2019: schimbari fara precedent

85% dintre companii raporteaza termene de plata mai lungi in 2019 fata de 2017
Potrivit sondajului platilor corporative din Germania, realizat de Coface in 2019 pe 442 de companii, tara se afla intr-o faza de schimbare. Concurenta internationala pune tot mai multa presiune pe companii, motiv pentru care fluxurile de numerar continua sa creasca. Termenele de de plata in cadrul companiilor germane au crescut de la 29,8 zile in 2017 la 35,9 zile in 2019.
Chiar daca riscurile de credit sunt asigurate, increderea companiilor in clientii lor a scazut. Creditele pe termen scurt si mediu inca domina piata, 87% dintre companii solicitand efectuarea platilor in termen de 60 de zile - un timp foarte scurt daca se ia in calcul media internationala. Clientii care nu respecta termenele de plata afecteaza in prezent 85% dintre companii, fata de 78% acum doi ani.

Citiţi mai Multe
31/10/2019
Stiri Corporate

Analiza sectorului agroalimentar: ce rezerva viitorul intr-o economie globala marcata de tensiuni protectioniste?

Aflat in centrul tensiunilor comerciale, in special intre SUA si China, sectorul agroalimentar global este afectat de scaderea preturilor produselor agroalimentare de baza, cum ar fi boabele de soia. In acest context, Coface a realizat o analiza aprofundata a tendintelor viitoare de pe aceasta piata.
Sector strategic, alimentele agricole (alaturi de TIC) reprezinta unul dintre sectoarele cheie ale razboiului comercial aflat in desfasurare intre SUA si China. Recent, autoritatile chineze au luat masuri pentru interzicerea tuturor importurilor agroalimentare din SUA, ca raspuns la majorarile de tarife anuntate de administratia Trump.

Citiţi mai Multe
28/10/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometrul Coface indica o incetinire generala a economiei globale, in ciuda actiunilor bancilor centrale

Dupa o vara marcata de numeroase incertitudini politice la nivel mondial, cu impact direct asupra mediului de afaceri, 2020 se anunta un an al declinului economic.
Criza monetara din Argentina, demonstratiile majore din Hong Kong si Rusia, Brexit-ul, atacul asupra instalatiilor petroliere din Arabia Saudita – acestea sunt doar cateva dintre numeroasele evenimente care au marcat al treilea trimestru din 2019. Incertitudinea politica aflata in crestere, combinata cu un declin in volumul comertului mondial, volatilitatea ridicata a preturilor petrolului si scaderea vanzarilor de automobile in Europa si China au continuat sa afecteze moralul corporativ.

Citiţi mai Multe
09/10/2019
Stiri Corporate

Strategia „Fabricat in Rusia”: un instrument limitat pentru diversificarea economica

Confruntata cu fluctuatiile preturilor la hidrocarburi si sanctiunile economice aplicate de tarile occidentale, Rusia a dezvoltat o strategie care favorizeaza politica „Fabricat in Rusia” – insa rezultatele sunt in continuare contradictorii.
Intr-un efort de a accelera diversificarea economiei in urma sanctiunilor occidentale pe fondul anexarii Crimeii, Rusia a pus in aplicare o serie de mecanisme pentru a reduce dependenta sa de importuri si hidrocarburi. Insa dorinta de a inlocui importurile cu productia locala depinde de multi factori, care nu sunt prezenti in totalitate.

Citiţi mai Multe
30/09/2019
Stiri Corporate

Olanda: Care este secretul comertului olandez?

Dezvoltarea protectionismului in China si Statele Unite, Brexitul, contractarea comertului mondial... in ciuda tuturor problemelor vizibile la orizont, economia olandeza ramane puternica.
O putere maritima si economica dominanta la nivel global in secolul al XVII-lea, Olanda a ramas un actor important in comertul mondial. In 2018, Olanda a fost al saselea cel mai important exportator de marfuri din lume si, in ceea ce priveste PIB-ul, s-a clasat pe locul al treilea in anul 2015 (dupa Irlanda si Elvetia).

Citiţi mai Multe
23/09/2019
Stiri Corporate

Insolventele in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE): in ciuda unui context economic global din ce in ce mai dificil, situatia ramane pozitiva

Regiunea Europei Centrale si de Est a inregistrat o crestere fara egal in Uniunea Europeana. Cu toate acestea, se prevede o incetinire in urmatorii ani.
Zona ECE a inregistrat o imbunatatire a activitatii economice in ultimii ani. In 2017 si 2018, PIB-ul in regiune s-a majorat la 4,6% si respectiv 4.3%, cele mai mari rate din 2008.

Citiţi mai Multe
18/09/2019
Stiri Corporate

Coface publica lista celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est: Eclipseaza riscurile externe o crestere economica solida in ECE?

Compania internationala de asigurari de credit prezinta cel de-al unsprezecelea studiu anual privind celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est – Topul 500 ECE al Coface. Acesta clasifica companiile in functie de cifra de afaceri si analizeaza aspecte suplimentare, cum ar fi numarul de angajati, cadrul general al companiilor, sectoarele si pietele, precum si noile evaluari ale Coface. Dezvoltarea economica a top 500 ECE este reprezentativa pentru tendinta pietei din intreaga regiune.

Citiţi mai Multe
26/08/2019
Stiri Corporate, Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Consiliul de Cooperare din Golf: conditiile financiare dure pentru companii incurajeaza surse alternative de finantare

In pofida imbunatatirii performantelor economice in cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (CCG), conditiile monetare si financiare sunt mai restrictive comparativ cu perioada dinainte de 2015. Accesul la finantare ramane una dintre problemele cheie pentru companii, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). Dezvoltarea imprumuturilor in regiune s-a redresat intr-o anumita masura datorita cresterii pretului petrolului, insa ramane sub media istorica.

Citiţi mai Multe
22/08/2019
Stiri Corporate

Analiza platilor corporatiste din Asia in 2019: Deteriorarea tendintelor de plati in mijlocul problemelor razboiului comercial

Analiza Coface 2019 a platilor corporatiste a cuprins 3.000 de companii din cadrul a noua economii (Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Malaezia, Singapore, Tailanda si Taiwan). Din companiile analizate, 63% au declarat ca s-au confruntat cu intarzieri ale platilor in 2018. Durata intarzierilor de plata a crescut la 88 de zile in medie pe parcursul anului 2018, in comparatie cu 84 de zile in 2017. Cele mai indelungate perioade de intarzieri s-au inregistrat in China, Malaezia si Singapore; precum si in sectoarele energiei, constructiilor, tehnologia informatiei si comunicatiilor.

Citiţi mai Multe
20/08/2019
Stiri Corporate

Analiza riscurilor politice, efectuata de Coface: temperatura creste pe continentul african

Cu numeroase izbucniri conflictuale, terorism, tensiuni politice si sociale care nu dau niciun semn de incetare in viitorul apropiat, Africa va continua sa se confrunte cu fragilitate si destabilizare.
Tarile de pe continentul african au fost afectate in mod repetat de conflicte de intensitate si natura diferite in ultimele decenii, ceea ce le-a facut sa se confrunte cu o scadere a fluxurilor de investitii si de comert, intarziind dezvoltarea anumitor tari de pe continent. In ultima sa trecere in revista a riscurilor politice, Coface analizeaza continentul african si scoate in evidenta nu doar ultimele tendinte din punct de vedere al conflictelor, ci si riscurile de instabilitate care afecteaza dezvoltarea economica a regiunii.

Citiţi mai Multe
13/08/2019
Stiri Corporate

Studiu Coface: Venituri in crestere cu 4% pentru comertul cu ridicata al produselor farmaceutice

Un nou Studiu realizat de Coface Romania privind Comertul cu ridicata al produselor farmaceutice indica o evolutie pozitiva a veniturilor companiilor din acest sector de activitate, insa cu o profitabilitate intr-o usoara scadere. Acest studiu a agregat datele a 1.662 de companii, care au depus datele financiare pentru anul 2017 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 28,6 MLD RON.

Citiţi mai Multe
07/08/2019
Stiri Corporate

Studiu Coface: Insolventele in Romania, in scadere cu 33% la S1 2019, fata de aceeasi perioada a anului precedent

Un nou Studiu realizat de Coface Romania privind evolutia insolventelor in Romania, pe parcursul primului semestru al anului 2019, puncteaza scaderea numarului de companii insolvente in aceasta perioada, cu 33%, in contextul unei cresteri economice reale sustinute, de 5,1%. Cu toate acestea, evolutia macroeconomica nu este sustenabila, din cauza mai multor dezechilibre: adancirea deficitului fiscal cu 81% in primul semestru al acestui an, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului anterior, cea mai ridicata inflatie anuala din cadrul UE, de 4,1%, cresterea deficitului comercial si deprecierea monedei nationale. Mai mult, analiza Coface arata ca scaderea insolventelor este compensata de cresterea firmelor radiate, intarzierile la plata cresc semnificativ, iar companiile mari se confrunta cu un mediu economic dificil.

Citiţi mai Multe
01/08/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Barometrul Coface – Tensiunile privind comertul revin in prim planul economiei globale

Razboiul comercial dintre SUA si China, sectorul automotive aflat in dificultate, avansul lent a economiilor in curs de dezvoltare... cel de-al doilea trimestru din 2019 evidentiaza o intarziere economica globala
Declinul comertului mondial este confirmat pentru prima jumatate a anului si, chiar daca se asteapta o usoara revenire in a doua jumatate a anului, sectorul ar trebui sa sufere o pierdere de 0,7% in volum pe parcursul perioadei, conform barometrului Coface. Cresterea economica mondiala este de asteptat sa incetineasca de la 3,1% in 2018 la 2,7% in 2019 si apoi sa ramana stabila in 2020. In acest context, Coface se asteapta ca majoritatea tarilor sa inregistreze o crestere a insolventelor corporative in acest an.

Citiţi mai Multe
22/07/2019
Stiri Corporate

Insolventele companiilor in Franta: microintreprinderile, la baza valului

In timp ce miscarea vestelor galbene a avut un impact puternic asupra insolventelor corporative de la inceputul anului, declinul mobilizarii si rezistenta cresterii economice au avut un impact pozitiv asupra sanatatii companiilor franceze in lunile martie si aprilie ale acestui an.

Citiţi mai Multe
16/07/2019
Stiri Corporate

Gazele naturale: intre succes si infrangere

Gazele naturale: intre succes si infrangere
Piata gazelor naturale este in plina expansiune si va creste pe termen mediu, insa numerosi factori indica un viitor mai putin promitator.
Pana de curand, gazele naturale au fost apreciate drept "cel mai curat" combustibil fosil, iar toti indicatorii indica o crestere a cererii si a productiei.
Cu toate acestea, piata se dezvolta rapid, iar sursele regenerabile de energie devin in mod progresiv alternative populare si viabile din punct de vedere economic fata de combustibilii fosili.

Citiţi mai Multe
09/07/2019
Stiri Corporate

Maroc: intarzierea platilor se imbunatateste, dar ramane in continuare extinsa

Maroc: intarzierea platilor se imbunatateste, dar ramane in continuare extinsa
Cel de-al patrulea sondaj al Coface privind conditiile de plata din Maroc arata o situatie care ramane ingrijoratoare, in ciuda unei usoare imbunatatiri.

Coface prezinta cel de-al patrulea sondaj privind comportamentul de plata al companiilor din Maroc. Realizat la inceputul anului 2019, acest studiu urmareste monitorizarea evolutiei termenelor de plata si a intarzierilor intre diferitii actori economici marocani.

Citiţi mai Multe
04/07/2019
Stiri Corporate

Trend pozitiv al veniturilor si o crestere de 17% in 2017, fata de anul anterior, pentru comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materiale...

Trend pozitiv al veniturilor si o crestere de 17% in 2017, fata de anul anterior, pentru comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor sanitare
Puncte forte:
• Cresterea cu 17% a veniturilor consolidate la nivel de sector;
• Ciclul de conversie a banilor a devenit pozitiv in 2017, de 3 zile, de la -1 zi in 2016;
• Scaderea duratei de incasare a creantelor de la 64 la 60 de zile.

Vulnerabilitati:
• Mai mult de o treime dintre companii (43%) au inregistrat o scadere a veniturilor;
• Aproape o treime dintre companiile care activeaza in acest sector nu obtin profit din activitatea de baza;
• In randul companiilor cu cifra de afaceri > 1 MIL EUR, anul 2018 a reprezentat un maxim, din punct de vedere al numarului de incidente inregistrate si al numarului de companii pentru care s-au inregistrat acestea.

Citiţi mai Multe
14/06/2019
Stiri Corporate

De la imitator la avangardist: bilantul ambitiilor Chinei pe segmentul 5G

China si-a coordonat abordarea pe segmentul 5G si deja asistam la o serie de succese, pe acest plan. Cu toate acestea, China inca se bazeaza pe importuri, in special pentru produsele exclusiviste, expunand astfel sectorul unor amenintari protectioniste. In plus, desfasurarea retelelor 5G de catre societatile chinezesti este perceputa ca un risc la adresa securitatii cibernetice de foarte multe dintre tarile destinatare. Statele Unite au interzis echipamentele celor de la Huawei si pun presiune pentru ca aliatii sai sa recurga la aceleasi masuri, ceea ce ar putea conduce la limitarea cresterii segmentului chinez de 5G, in viitor.

Citiţi mai Multe
04/06/2019
Stiri Corporate

In contextul unei recesiuni economice globale, articolele de lux continua sa aiba o performanta ridicata, insa se confrunta cu noi provocari

Produsele contrafacute, comertul electronic, importanta consumatorilor din China - chiar daca este relativ crutata de recesiuni, piata articolelor de lux trebuie sa se adapteze unei economii aflata in schimbare radicala, daca nu vrea sa isi piarda statutul exceptional.

Citiţi mai Multe
22/05/2019
Stiri Corporate, Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul transporturi rutiere de marfuri: 61% dintre companii au un risc mediu-mare si mare de insolventa

Puncte forte:
• Au crescut cu 14% veniturile consolidate la nivel de sector
• Peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investitii in 2017
• Indicatorii de profitabilitate s-au mentinut la nivelul celor din anul anterior

Vulnerabilitati:
• Mai mult de jumatate dintre companiile din sector au un risc de insolventa peste medie
• Parcul auto este invechit, 75% dintre vehiculele inmatriculate in circulatie la sfarsitul anului fiind mai vechi de 10 ani, in acord cu evolutia modesta a infrastructurii
• Peste o treime dintre companii (43%), au inregistrat o scadere a veniturilor

Citiţi mai Multe
06/05/2019
Stiri Corporate, Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

In ciuda celor cinci ani de Modinomics, India continua sa fie limitata de fragilitatea economica

Atunci cand Narendra Modi a candidat la pozitia de Prim-Ministru in 2014, s-a angajat sa sporeasca competitivitatea Indiei in sectorul industrial, pentru stimularea cresterii. Modi va candida din nou la Presedintia Indiei in cadrul alegerilor generale care se desfasoara intre 11 aprilie si 19 mai. Economia este intr-o pozitie mai buna decat era in 2014, insa multe dintre fragilitatile structurale pe care Modi le-a mostenit continua sa afecteze India zilelor noastre.

Citiţi mai Multe
24/04/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface anticipeaza o crestere de 3% a insolventelor in Europa Occidentala si de 4% in Europa Centrala si de Est

• Semnele incetinirii economiei globale continua sa se accentueze
• 2019 - numarul insolventelor va creste in doua treimi dintre tari (+3% in Europa Occidentala)
• Industria substantelor chimice din Europa si din America de Nord afectata de oportunitatile in scadere din sectorul auto
• Imbunatatiri ale calificativelor sunt concentrate in Orientul Mijlociu, inclusiv imbunatatirea calificativului Arabiei Saudite (B)

Citiţi mai Multe
22/04/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface isi consolideaza pozitia de piata in regiunea Adriatica prin achizitionarea SID - PKZ, cea mai importanta companie de asigurari de credite di...

Coface anunta achizitia SID - PKZ, lider pe piata asigurarilor de credite din Slovenia, cu o cota de piata ridicata. Intrucât Coface a achizitionat toate actiunile SID-PKZ, afacerea va opera sub noul nume de brand Coface PKZ. Achizitia contribuie la strategia Coface de crestere profitabila in regiunea Europei Centrale si de Est.

Citiţi mai Multe
08/04/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface lanseaza oferta de asigurare de credit in Grecia

Companiile locale vor beneficia de expertiza Coface in prevenirea riscurilor si protectia platilor
In conformitate cu ambitia sa strategica de a creste prin abordarea de piete noi, Coface lanseaza oferta de asigurari de credit in Grecia. Coface isi consolideaza acum sprijinul oferit companiilor din Grecia, oferindu-le expertiza sa recunoscuta in monitorizarea riscului de credit a milioane de societati din intreaga lume, protejandu-le tranzactiile comerciale.

Citiţi mai Multe
20/02/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

In 2018, insolventele din Romania raman la aproximativ acelasi nivel din 2017, insa prognozele arata o crestere cu cel putin 20% in perioada 2019-20...

Contextul macroeconomic devine instabil, ca urmare a politicilor fiscale prociclice care alimenteaza cresterea unui deficit fiscal foarte ridicat intr-o perioada de temperare a cresterii economice. In continuare, numarul companiilor insolvente in 2018 este similar cu cel inregistrat in anul anterior, respectiv aproape de 8.200 de companii si continua sa se situeze la minimul ultimului deceniu. In plus, se observa o scadere graduala a companiilor insolvente cu venituri peste 0,5 MIL EUR (medii si mari). Evolutia se reflecta si in diminuarea pierderilor financiare, estimate prin diferenta dintre nivelul datoriilor si al activelor imobilizate raportate de companiile insolvente si sociale, estimate prin numarul locurilor de munca inregistrat de firmele insolvente. Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente in ultimii trei ani s-au situat intre 8-9 MLD RON, mult sub nivelul raportat intre 2014 - 2015.

Citiţi mai Multe
20/02/2019
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Situatia Insolventelor in Romania

In 2018, insolventele din Romania raman la aproximativ acelasi nivel din 2017, insa prognozele arata o crestere cu cel putin 20% in perioada 2019-2020

Citiţi mai Multe
05/09/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface anunta societatile din Topul ECE 500: Consumul gospodariilor stimuleaza activitatea economica in ECE

Compania internationala de asigurari de credite Coface prezinta cel de-al zecelea studiu anual cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est - Topul ECE 500. Acesta clasifica unitatile dupa cifra de afaceri si analizeaza in plus mai multe date, cum ar fi numarul de angajati, cadrul general al companiilor, sectoarele si pietele, precum si noile evaluari Coface privind creditul companiei. Trendul Topului ECE 500 reflecta dezvoltare in regiune.

Citiţi mai Multe
23/08/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Insolventele sunt la un minim al ultimilor zece ani, insa pierderile generate creditorilor se afla aproape de maximul ultimului deceniu

Numarul companiilor mari cu cifra de afaceri peste 1 MIL EUR care au intrat in insolventa in primul semestru al anului 2018 a crescut cu aproape 5%, ajungand la 189. Cresterea insolventelor in randul firmelor mari reprezinta o problema sistemica, deoarece acestea propaga un soc financiar si social mai mare in mediul de afaceri deja foarte polarizat.

Citiţi mai Multe
23/08/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Insolvente in Romania in primul semestru din 2018

In primul semestru 2018 s-au deschis 4.199 proceduri noi de insolventa, in scadere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 4.442 de insolvente.

Citiţi mai Multe
11/07/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Alaturati-va clasamentului celor mai mari companii din Europa Centrala si de Est

Folositi aceasta ocazie pentru a va prezenta rezultatele si pentru a va compara cu cele mai mari companii din CEE. Clasamentul va ofera posibilitatea de a arata ca sunteti printre cele mai bune companii din regiune.

Citiţi mai Multe
27/06/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

41% dintre companiile din sectorul comert cu ridicata al altor masini si echipamente au risc de insolventa peste medie

41% companiile din sectorul comert cu ridicata al altor masini si echipamente au risc de insolventa peste medie, iar numarul companiilor cu incidente bancare s-a dublat in 2017, fata de 2016

Citiţi mai Multe
13/06/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Lucrarile de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale

Sectorul lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale a avut in 2016 o evolutie negativa a veniturilor, acestea scazand cu 8% fata de 2015, profitabilitatea fiind in crestere, de la 4,8% in 2015 la 6,5% in 2016.

Citiţi mai Multe
05/06/2018
Stiri Corporate

Riscurile de tara si riscurile sectoriale pe plan global - Trimestrul I 2018

Acum, cand s-a atins o crestere de varf în Statele Unite si în Europa, companiile se pregatesc pentru constrangerile legate de aprovizionare si de riscul de protectionism

Citiţi mai Multe
24/05/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Noile rute comerciale mediteraneene vor trece prin sudul si estul regiunii

In Mediterana, cresterea recenta a protectionismului incepe sa transforme reteaua vasta de acorduri de liber schimb si sa restructureze rutele comerciale intra-mediteraneene.Au aparut doua tendinte noi.

Citiţi mai Multe
14/05/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sezonul alegerilor in America Latina: Riscurile politice in crestere submineaza activitatea economica

Indicele de risc politic Coface ia in considerare diferite aspecte de risc: (...)

Citiţi mai Multe
05/05/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Comertul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun

In sectorul comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun, peste o treime dintre companii au avut o scadere a veniturilor, iar 40% un risc de insolventa peste medie.

Citiţi mai Multe
05/05/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Comert cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bauturi si tutun

Comerțul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi și tutun - peste o treime dintre companii au înregistrat o scădere a veniturilor, iar 49% un risc de insolvență peste medie și mare

Citiţi mai Multe
24/04/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Africa: diminuarea rezervelor creste riscul producerii altei crize

Afectate negativ de scaderea preturilor la materii prime, majoritatea monedelor africane si-au redus valoarea cu peste 20% intre 2013 si 2016.

Citiţi mai Multe
29/03/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Europa Centrala si de Est: Riscurile politice cresc, dar inca nu au impact asupra afacerilor din regiune

Dat fiind valul de alegeri in tari precum Ungaria, Cehia, Polonia si Slovenia, Europa Centrala si de Est trece printr-o perioada de schimbari majore pe fondul cresterii economice, care este inca una consistenta (...)

Citiţi mai Multe
07/02/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Insolventele din Romania raman la un nivel de doua ori mai mare fata de media din Europa Centrala si de Est

Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri. In ciuda minimului din ultimii 15 ani, Romania raporteaza un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1.000 de firme active de 2,4%, ceea ce inseamna de aproape doua ori peste media din Europa Centrala si de Est.

Citiţi mai Multe
07/02/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Insolvente Romania 2018

Anul 2017 a adus 8.256 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 3% fata de 2016, cand s-au inregistrat 8.053 de noi proceduri.

Citiţi mai Multe
07/02/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Conferinta de Risc de Tara 2018

2018: redresarea continua, dar companiile risca o supraincalzire
In timpul conferintei anuale privind riscurile la nivel de tara si de sector, Coface a impartasit companiilor viziunea sa cu privire la tendintele economice globale majore pentru 2018

Citiţi mai Multe
25/01/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Turcia inregistreaza o crestere dinamica, dar este din ce in ce mai vulnerabila la factorii externi

Cresterea continua depaseste asteptarile
Economia Turciei a inregistrat o crestere semnificativa in primele trei trimestre ale lui 2017, in urcare cu 7,4% comparativ cu anul precedent. Acest lucru s-a realizat in ciuda seriei de socuri care au avut loc in tara in 2016.

Citiţi mai Multe
17/01/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Desi dinamic, sectorul alimentelor organice din Franta ar putea fi fortat sa renunte la principiile initiale pentru a creste ponderea

Productia organica este insuficienta pentru a satisface cererea consumatorilor
Sectorul alimentelor organice din Franta a inregistrat o crestere de doua cifre din 2014. Aceasta tendinta crescatoare a fost confirmata in prima jumatate a lui 2017 si sugereaza ca o evolutie de aproape 14% pentru intregul an, ceea ce reprezinta o cifra de afaceri de peste 8 MLD EUR, conform estimarilor Coface.

Citiţi mai Multe
04/01/2018
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Germania pentru 2017

Un an mai bun pentru exportatori si pentru comertul intern
Cel de-al doilea sondaj anual al platilor corporative din Germania realizat de Coface confirma multe dintre tendintele anticipate. Totusi, se pot observa unele imbunatatiri.

Citiţi mai Multe
09/11/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Ambitiile Chinei in Africa Subsahariana: inca se impun eforturi de reechilibrare a relatiilor bilaterale

Dependenta comerciala riscanta pentru sectoare si tari care exporta materii prime
La aproape douazeci de ani de la lansarea primului Forum privind cooperarea dintre China si Africa, relatiile dintre cele doua tari raman dezechilibrate.

Citiţi mai Multe
02/11/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Riscuri la nivel de tara si de sector in intreaga lume

Europa ramane cel mai mare castigator al relansarii economice mondiale.
Cresterea economica mondiala poate sa nu fie inca la cel mai ridicat nivel (2,9% in 2017 si 2018), dar nu se poate nega faptul ca exista semne sanatoase de evolutie. In acest trimestru, inca o data, aproape toate evaluarile de risc revizuite la nivel de tara si de sector realizate de Coface arata imbunatatiri semnificative.

Citiţi mai Multe
25/10/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii

Tendinta ratei insolventei este in scadere in ultimii trei ani, similara cu cea de la nivelul intregii economii, dar se mentine peste aceasta.
In 2015, comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii si echipamentelor s-a situat pe locul 8 in Top 10 sectoare (CAEN 4 cifre) dupa numarul insolventelor (la fel ca in 2014), in conditiile in care numarul insolventelor raportat la cel al companiilor active (cu cifra de afaceri mai mare de zero) a fost peste media nationala (2,2% in 2015, respectiv 4,5 in 2014).

Citiţi mai Multe
19/10/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Piata obligatiunilor se transforma intr-o „roata de rezerva” in mai multe tari din Asia, Europa Centrala si America Latina

De la inceputul anilor 2000, datoria corporativa in tarile emergente a fost in crestere constanta, cu o accelerare semnificativa de la criza din 2008: valoarea a crescut de patru ori intre 2008 si 2017, corespunzand unei cresteri de aproape 25 de puncte procentuale in PIB. Asia emergenta este regiunea cea mai vizata de datoria corporativa (133% din PIB in 2016), in mare parte cauzata de China.

Citiţi mai Multe
12/10/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative din Maroc in prima jumatate a anului 2017

Perioade de plata extinse in practic toate sectoarele: 99 de zile in medie in 2017, in urcare de la 82 de zile in 2016.
Ultima editie a sondajului anual realizat de Coface analizeaza comportamentul de plata a 256 de companii din diferite sectoare de activitate. Esantionul de participanti acoperit este cu 23% mai mare fata de cel din editia din 2016 si include mai multe companii de export.

Citiţi mai Multe
28/09/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Perspectiva globala asupra insolventelor din Europa Centrala si de Est

Mai putine insolvente ale companiilor in 2016, dar un declin in sectorul constructiilor.
In 2016 s-a inregistrat o scadere continua, de 6%, a numarului insolventelor in Europa Centrala si de Est, dupa o alta scadere de 14% in 2015. Per total, in cursul anului trecut, sase entitati din 1.000 au intrat in insolventa. Aceasta imbunatatire a fost in concordanta cu mediul macroeconomic favorabil, in mare parte datorat situatiei pozitive de pe piata muncii, cu rate ale somajului mai scazute si cu salarii in crestere. In ciuda acestui lucru, insolventele sunt inca peste nivelurile de dinaintea crizei din 2008 in majoritatea tarilor. Romania si Slovacia au fost singurele doua tari care au inregistrat niveluri mai scazute ale insolventelor fata de prioada anterioara anului 2008.

Citiţi mai Multe
14/09/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infrastructura: calcaiul lui Ahile al dezvoltarii din America Latina

Performanta fragila a anilor recenti subliniaza problemele de competitivitate din regiune. Care sunt slabiciunile infrastructurii din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic si Peru?

Citiţi mai Multe
06/09/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface lanseaza Top 500 Companii din Europa Centrala si de Est (ECE)

Companiile din Top 500 au generat 580 MLD EURO in 2016 - o scadere usoara de 0,6% - si au inregistrat o scadere mai accentuata a profitului net cu -3,1%, pana la 26,3 MLD EURO. Spre deosebire de scaderea cifrei de afaceri si a profitului net, rata de ocupare a fortei de munca a luat avant.

Citiţi mai Multe
06/09/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Top 500 Companii din Europa Centrala si de Est (ECE)

Companiile din Top 500 au generat 580 MLD EURO in 2016 - o scadere usoara de 0,6% - si au inregistrat o scadere mai accentuata a profitului net cu -3,1%, pana la 26,3 MLD EURO. Spre deosebire de scaderea cifrei de afaceri si a profitului net, rata de ocupare a fortei de munca a luat avant.

Citiţi mai Multe
30/08/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Paradoxul insolventelor din Romania

Desi numarul insolventelor din primul semestru al anului 2017 este similar cu cel al anului trecut si anume 4.442 de proceduri noi, companiile cu cifra de afaceri de peste 1 M EUR care au intrat in insolventa in intervalul analizat au crescut cu aproape 20%, ajungand la 180 de firme.

Citiţi mai Multe
30/08/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Insolvente Romania S1 2017

Desi numarul insolventelor din primul semestru al anului 2017 este similar cu cel al anului trecut si anume 4.442 de proceduri noi, companiile cu cifra de afaceri de peste 1 M EUR care au intrat in insolventa in intervalul analizat au crescut cu aproape 20%, ajungand la 180 de firme.

Citiţi mai Multe
22/08/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cum ar putea afecta “Trumpo-economia”, economiile din America Latina?

Evolutiile politice din SUA au determinat incertitudini legate de posibila implementare a politicilor comerciale si de vulnerabilitatea regiunii la conditiile financiare mai stricte.
Costa Rica, El Salvador, Honduras si Mexic sunt tarile din regiune cele mai vulnerabile la orice eventuale masuri de import impuse de Statele Unite. Acest lucru se datoreaza nivelului lor ridicat de expunere comerciala fata de SUA (care este, de asemenea, axata pe bunuri fabricate). Pe langa supraexpunerea lor fata de SUA, PIB-urile acestor tari sunt mai dependente de exporturi decat orice alte tari din regiune.

Citiţi mai Multe
17/08/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Situatia bancilor din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (GCC)

Bancile din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (GCC), indemnate sa adapteze managementul lichiditatilor pentru a face fata noului ciclu economic - Raportul Economic Coface

Citiţi mai Multe
27/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondajul platilor corporative in Asia, pentru 2016: Riscurile sunt in crestere

Ultimul sondaj anual privind platile realizat de Coface a acoperit 2.795 de companii din regiunea Asia Pacific (APAC), concentrandu-se pe 8 piete: Australia, China, Hong Kong, India, Japonia, Singapore, Taiwan si Thailanda. Sondajul a urmarit, de asemenea, evolutia platilor corporative in 11 sectoare.

Citiţi mai Multe
25/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sondaj de plata a companiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU)

Coface, liderul mondial in gestionarea creditelor comerciale si in evaluarea riscurilor, a publicat primul sau sondaj de opinie privind creditele pentru regiunea EAU, realizat la nivelul a 136 de companii din 11 sectoare diferite, in scopul intelegerii tendintelor si evolutiei platilor corporative.
Participantii la sondaj au declarat ca termenii de plata se prelungesc. Companiile au reactionat la scaderea volumului vanzarilor, care rezulta din scaderea nivelului comertului mondial si al lichiditatilor, prin intarzierea platilor. In ciuda acestor plati restante, majoritatea respondentilor sunt optimisti cu privire la perspectivele economice viitoare pentru regiunea Emiratelor Arabe Unite si pentru Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG).

Citiţi mai Multe
20/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Evolutia sectorului autohton de transporturi rutiere de marfuri

In lipsa profiturilor suficiente, investitiile sunt in continuare finantate prin plata tardiva a furnizorilor.
Conform datelor financiare disponibile pentru 2015 pentru toate companiile care activeaza in sectorul transporturilor rutiere de marfuri, acestea inregistreaza venituri in crestere, care se regasesc in profituri insuficiente. Investitiile in retehnologizare reprezinta 39% din totalul activelor, semnificativ peste dinamica uzurii acestora pentru al patrulea an consecutiv, impactul fiind usor vizibil prin prisma unei cresteri sensibile a profitabilitatii consolidate. Companiile din sectorul analizat au mentinut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plata a acestora fiind de 112 de zile, in timp ce creantele sunt colectate la 88 de zile.

Citiţi mai Multe
20/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Sectorul autohton de transporturi rutiere de marfuri

In lipsa profiturilor suficiente, investitiile sunt in continuare finantate prin plata tardiva a furnizorilor.
Conform datelor financiare disponibile pentru 2015 pentru toate companiile care activeaza in sectorul transporturilor rutiere de marfuri, acestea inregistreaza venituri in crestere, care se regasesc in profituri insuficiente. Investitiile in retehnologizare reprezinta 39% din totalul activelor, semnificativ peste dinamica uzurii acestora pentru al patrulea an consecutiv, impactul fiind usor vizibil prin prisma unei cresteri sensibile a profitabilitatii consolidate. Companiile din sectorul analizat au mentinut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plata a acestora fiind de 112 de zile, in timp ce creantele sunt colectate la 88 de zile.

Citiţi mai Multe
18/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Riscuri la nivel de tara si de sectoare in intreaga lume

Al doilea trimestru al anului 2017 a marcat un nou inceput pentru Europa si Rusia si pentru diferite sectoare, ca de exemplu automobile, agroalimentar din mai multe tari.
Pentru a oferi companiilor o imagine cat mai completa asupra riscurilor la nivel mondial, Coface publica, in prezent, evaluarile trimestriale a 12 sectoare din 24 de tari ce reprezinta aproape 85% din PIB-ul mondial, precum si 160 de evaluari ale riscului de tara.

Citiţi mai Multe
18/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Evaluarile riscurilor sectoriale T2 2017

Al doilea trimestru al anului 2017 a marcat un nou inceput pentru Europa si Rusia si pentru diferite sectoare, ca de exemplu automobile, agroalimentar din mai multe tari.
Pentru a oferi companiilor o imagine cat mai completa asupra riscurilor la nivel mondial, Coface publica, in prezent, evaluarile trimestriale a 12 sectoare din 24 de tari ce reprezinta aproape 85% din PIB-ul mondial, precum si 160 de evaluari ale riscului de tara.

Citiţi mai Multe
11/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Brexit: In ciuda mai multor socuri, Marea Britanie va ramane atractiva pentru companii

In ciuda rezistentei economiei din Marea Britanie, o atitudine de expectativa va aparea in randul companiilor si se va intensifica in timpul fazei negocierilor. La un an dupa votul de parasire a UE, companiile din Marea Britanie arata rezistenta, stimulata de consumul casnic (in crestere cu 2,6% in 2016), de conditiile de credit favorabile si de o cerere globala solida. In ultimul trimestru al anului 2016, profiturile companiilor au totalizat peste 150 MLD lire sterline - un record absolut. Increderea a inceput sa creasca in mod semnificativ, in special printre IMM-uri, dupa o scadere initiala imediat dupa referendum. Caderea accentuata a lirei sterline, cel mai vizibil semn al Brexit-ului iminent, explica soliditatea exporturilor, chiar daca beneficiile competitivitatii raman scazute.

Citiţi mai Multe
11/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Brexit - Companiile britanice raman solide

In ciuda rezistentei economiei din Marea Britanie, o atitudine de expectativa va aparea in randul companiilor si se va intensifica in timpul fazei negocierilor

Citiţi mai Multe
06/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Platile corporative se imbunatatesc in China in 2016, insa cele intarziate pe termen foarte indelungat cresc dificultatile financiare

Un sondaj privind gestionarea riscului de credit, la care au raspuns 1.017 societati chineze, arata ca platile corporative s-au imbunatatit in 2016, doar 68% dintre societatile respondente inregistrand plati restante in anul precedent (comparativ cu media de 80% din ultimii 5 ani anteriori) si doar cateva dintre societatile respondente raportand o crestere a sumelor restante. Cu toate acestea, situatia referitoare la platile restante pentru o perioada foarte indelungata provoaca alarmare, avand in vedere ca 35,7% dintre aceste societati aveau plati restante pe termen foarte indelungat (de peste 180 zile), care depaseau 2% din cifra lor de afaceri anuala.

Citiţi mai Multe
04/07/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Imunitatea mediului de afaceri in contextul riscurilor interne si internationale

Pornind de la riscurile interne si externe la care este supus mediul de afaceri romanesc, Coface Romania analizeaza un risc suplimentar foarte important, cu un posibil impact devastator asupra mediului de afaceri: imunitatea scazuta in cazul materializarii neperformantei creditului comercial.
Implicatiile riscului creditului comercial au devenit serioase, avand in vedere ca 7 din 10 companii isi platesc mai tarziu furnizorii, soldul creditului furnizor s-a dublat de la momentul crizei financiare pana in prezent, durata medie de colectare a creantelor a crescut de doua ori, furnizorii au devenit cei mai mari creditori ai companiilor.

Citiţi mai Multe
22/06/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de constructii

In timp ce constructiile de infrastructura publica sunt la minimul ultimilor 10 ani, sectorul rezidential inregistreaza o revenire destul de accelerata.
Pentru elaborarea acestui studiu au fost luate in considerare toate sectoarele implicate in mod direct in activitatea de constructii, atat in ceea ce priveste zona rezidentiala, de infrastructura publica, cat si intretinerea recurenta sau activitatile conexe (instalatii sanitare, electrice, vopsitorie, zugraveli, montari de geamuri, tamplarie si dulgherie etc). Esantionul cuprinde un numar de 65.445 de companii, aproximativ 10% din totalul firmelor romanesti, distribuite pentru fiecare sector in parte, in functie de cifra de afaceri.

Citiţi mai Multe
21/06/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Rusia face eforturi sa iasa din recesiune, insa constrangerile structurale risca sa impiedice cresterea economica pe termen mediu

Diversificarea economiei ruse, necesara ca urmare a unei scaderi pe termen lung a preturilor petrolului, se confrunta cu constrangeri structurale care ar putea avea un efect daunator asupra cresterii pe termen mediu. Anumite sectoare (agroalimentar, produse chimice, automobile etc.) par insa sa beneficieze de o revenire in afaceri, ce va contribui la revenirea sa in 2017.

Citiţi mai Multe
31/05/2017
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Coface plaseaza transformarea digitala in centrul strategiei sale, prin lansarea noului portal al clientilor

Noul portal al clientilor Coface si instrumentul de management al contractelor de asigurare de credit online, CofaNet Essentials, a fost reactualizat complet si este lansat oficial. Odata cu noile solutii, clientii vor beneficia de caracteristici inovatoare, acces unic, continut personalizat, ergonomii avansate, vizualizarea rezultatelor in timp real si comunicari mai usoare.

Citiţi mai Multe
30/05/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Deficitul de forta de munca in zona Europei Centrale si de Est: o oportunitate pentru gospodarii, dar o amenintare pentru companiile locale

Dezvoltarile pietelor de munca din Europa Centrala si de Est (ECE) au fost benefice gospodariilor. Salariile in crestere si nivelul scazut al inflatiei, combinate cu imbunatatirea increderii consumatorilor, au dus la o rata mai mica a somajului si la cresterea consumului privat. In orice caz, revenirea pietei muncii se reflecta in dificultatile tot mai mari intampinate de companii in ceea ce priveste recrutarea, in special in cazul personalului calificat. Deficitul de forta de munca si cresterea costurilor cu forta de munca reprezinta motive de ingrijorare pentru companii.

Citiţi mai Multe
30/05/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Piata fortei de munca in zona Europei Centrale si de Est

Dezvoltarile pietelor de munca din Europa Centrala si de Est (ECE) au fost benefice gospodariilor. Salariile in crestere si nivelul scazut al inflatiei, combinate cu imbunatatirea increderii consumatorilor, au dus la o rata mai mica a somajului si la cresterea consumului privat. In orice caz, revenirea pietei muncii se reflecta in dificultatile tot mai mari intampinate de companii in ceea ce priveste recrutarea, in special in cazul personalului calificat. Deficitul de forta de munca si cresterea costurilor cu forta de munca reprezinta motive de ingrijorare pentru companii.

Citiţi mai Multe
18/05/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul constructiilor in Franta: actuala relansare ar putea fi doar efemera

Dupa o perioada precum 2008 - 2014, marcata de o crestere continua a blocajelor la nivelul intreprinderilor de constructii (+4,2% in medie pe an, 137.520 cazuri), activitatea cunoaste o relansare, sustinuta de un salt al increderii familiilor si al ratelor dobanzilor, aflate la un nivel istoric scazut. Aceasta tendinta pozitiva (cresterea numarului de constructii, a autorizatiilor de constructie si cresterea tolerantei la marjele de intreprindere), explica recenta decizie a grupului Coface de a muta evaluarea sectorului de constructii la categoria „Risc mediu”.

Citiţi mai Multe
15/05/2017
Stiri Corporate

COFACE DIGITALIZEAZA EXPERIENTA CLIENTILOR

Coface si-a pregatit calea pentru inovarea digitala cu o serie de servicii bazate pe web.

Citiţi mai Multe
11/05/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Factorii care au determinat cresterea veniturilor in sectorul cerealelor

Veniturile din sectorul cresterii cerealelor au crescut cu 5% in 2016 fata de anul precedent.
Conform declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor Publice pentru anul 2015, numarul companiilor care activeaza in sectorul cultivarii cerealelor (CAEN 0111) este de 8.056, din care 1.438 (18%) nu au desfasurat nici o activitate, in timp ce 2.692 (33%) au avut venituri mai mici de 100K EUR.

Citiţi mai Multe
04/05/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Noul indice de risc politic Coface pentru 159 de tari

Cresterea pe scara larga a riscului politic ascunde dinamici regionale mixte. Un indice global pentru cuantificarea riscurilor politice este inradacinat in stadiul actual al afacerilor.
Ca urmare a indicelui de risc politic specific pentru Europa de Vest (2016) si pentru tarile in curs de dezvoltare (2013), Coface lanseaza un indice global, pentru 159 de tari. Acesta cuprinde un mix de doua componente majore - riscurile de securitate (conflict si terorism), precum si riscurile politice si sociale.

Citiţi mai Multe
29/03/2017
Stiri Corporate

Coface deschide un centru IT de dezvoltare regionala si lanseaza procesul de recrutare pentru 80 de specialisti

Grupul Coface, expert in asigurarea de credit, va deschide un centru de dezvoltare IT in Bucuresti, la inceputul lunii aprilie, urmand sa fie angajate de 80 de persoane. Deschiderea centrului sustine ambitia Coface de a deveni cel mai agil partener global de credit comercial din industrie. Ca parte a planului strategic al Grupului, a fost lansat un numar mare de proiecte, cu scopul de a extinde si consolida sistemele informationale ale Coface. Sectorul asigurarilor de credit comerciale autonome nu exista in cazul tuturor activitatilor „de baza”, ceea ce determina Coface sa dezvolte intern, cele mai importante aplicatii de baza pentru afaceri.

Citiţi mai Multe
14/03/2017
Stiri Corporate

Parteneriatul strategic intre Coface si Smart Bill

Studiu despre emiterea si incasarea facturilor in randul IMM-urilor, rezultat din parteneriatul strategic dintre Smart Bill si Coface, prin care companiile din Romania isi vor putea recupera mai simplu facturile restante.

Citiţi mai Multe
02/02/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

2017: Un an de riscuri politice si bancare pentru tarile in curs de dezvoltare

2017: Un an de riscuri politice si bancare pentru tarile in curs de dezvoltare
In ciuda recentei cresteri economice, incertitudinile vor continua sa domine climatul economic global in acest an.

Citiţi mai Multe
02/02/2017
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Situatia insolventelor in Romania 2017

Numarul insolventelor a scazut in 2016 cu 21% fata de 2015, de la 10.174 proceduri noi la 8.053, si cu 54%, comparativ cu media ultimilor zece ani.

Citiţi mai Multe
22/11/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Economia franceza: incetinire temporara a cresterii

Economia franceza ramane pe un trend pozitiv, in ciuda faptului ca trimestrul doi a fost afectat de socuri externe

Citiţi mai Multe
17/11/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Riscul pe termen scurt este redus pentru sectorul francez al automobilelor

Sectorul automobilelor in Franta a fost promovat la cea mai buna categorie de risc

Citiţi mai Multe
08/11/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Analiza industriei bunurilor de larg consum cu viteza de circulatie mare

Cand vorbim de evolutia companiilor din industria bunurilor de larg consum cu viteza de circulatie mare (FMCG), luam in calcul implicit dinamica consumului privat. Analizand formarea PIB-ului inregistrat de Romania in ultimii 20 de ani, observam o pondere medie a consumului de 75%, un model de crestere nesustenabil, deoarece vorbim despre un consum corelat puternic cu evolutia importurilor, in conditiile in care 76% din dinamica acestora este explicata de consumul domestic.

Citiţi mai Multe
05/10/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Indicatorii de sanatate din Statele Unite sunt sub medie

In ciuda investitiilor private si publice puternice, indicatorii de sanatate din Statele Unite sunt sub medie, comparativ cu 12 cele mai avansate tari.

Citiţi mai Multe
20/09/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface Top 50 Tarile Baltice: cele mai mari companii din regiunea Lituaniei

Cele mai mari trei companii din Tarile Baltice din punct de vedere al cifrei de afaceri sunt situate in Lituania, conform studiului Top 50 Companii Baltice, procesate de compania internationala de asigurare de credit, Coface. Ca tendinte pozitive, expertii Coface mentioneaza cresterea consumului populatiei si imbunatatirea pietei de munca.

Citiţi mai Multe
13/09/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cele doua viteze ale Chinei: sectoare castigatoare vs. sectoare perdante

Economia Chinei a crescut cu 6,9% in 2015, cel mai slab ritm de expansiune din ultimii 25 de ani. Cresterea ar trebui sa-si continue incetinirea in 2016 si 2017 si probabil va atinge 6,5% - astfel cum este prevazut in planul de cinci ani, pentru 2016 - 2020. Reformele structurale continue ale Chinei au inceput sa se concentreze asupra serviciilor si a consumului, ceea ce face ca economia cu doua viteze a tarii sa fie si mai evidenta. Decalajul dintre sectoarele castigatoare si cele perdante este legat de potentialul lor de crestere pe termen mediu si lung, de politicile guvernamentale relevante si de cererea structurala.

Citiţi mai Multe
01/09/2016
Stiri Corporate

Coface publica TOP 500 Companii din ECE

Cei mai mari jucatori beneficiaza de conditii favorabile
pentru afaceri in ECE

• Economia in plina expansiune: cresterea cifrei de afaceri cu + 4,2%
• Polonia castiga din nou, Republica Ceha urca pe locul 2, urmata de Ungaria
• Sectoare: 12 din 13 sectoare inregistreaza cresterea cifrei de afaceri, industriile petrol si gaze se confrunta cu probleme

Citiţi mai Multe
24/08/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Peste 100.000 de companii au intrat in insolventa in ultimii 5 ani. Care este impactul?

Romania a avut 105.545 companii care au intrat in insolventa intre 2011-2015, insemnand o medie anuala de aproximativ 20.000 de companii insolvente. Volumul este foarte mare, in conditiile in care reprezinta aproximativ 16% din totalul companiilor inregistrate in Romania si respectiv un sfert din totalul firmelor active (care cu venituri). Nu doar numarul companiilor insolvente din intervalul analizat este foarte mare, ci si dimensiunea acestora. 2.933 dintre companiile insolvente in intervalul analizat aveau o cifra de afaceri peste 1 MIL EUR, in conditiile in care media companiilor active la nivel national pe acest segment de venituri a fost de 23.455. Mediul de afaceri din Romania a pierdut in ultimii cinci ani aproximativ 13% dintre companiile cu venituri mari.

Citiţi mai Multe
18/08/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Focus pe impactul economic din Turcia

Masurile radicale implementate de catre guvernul turc care au urmat tentativei de lovitura de stat au alimentat nesiguranta investitorilor internationali.

Citiţi mai Multe
10/08/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Riscul companiilor atinge niveluri inalte

• Previziunile de crestere economica mondiala pentru 2016, in scadere cu 0,2 puncte, pana la 2,5%
• Media riscului de credit la nivel mondial corespunde lui B, “risc semnificativ”
• Un numar tot mai mare de piete emergente, incluse in categoriile de risc „extrem” si „foarte mare”
• Trei economii de varf ale lumii devin fragile
• China penalizeaza activitatea in mai multe tari din Asia
• Europa se confrunta cu o dinamica pozitiva, insa trebuie monitorizat riscul politic determinat de Brexit

Citiţi mai Multe
04/08/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Pentru prima data dupa 10 ani, scade riscul sistemic cauzat de evolutia insolventelor

Coface a imbunatatit calificativul privind riscul de tara pentru Romania la A4, clasa de risc ce indica faptul ca perspectivele economice si financiare pot fi marcate de cateva fragilitati. Contextul politic cunoaste tensiuni, iar mediul de afaceri prezinta inca unele lacune legislative. Probabilitatea medie de risc de neplata a intreprinderilor se situeaza la un nivel convenabil. In acest context, remarcam, pentru prima data in ultimii 8 ani, ca in primul semestru al anului curent a existat o diminuare a efectului in economie provocat de insolvente.

Citiţi mai Multe
20/07/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: In ciuda crizelor persistente, Africa Sub-Sahariana prezinta oportunitati pana in 2025

Economia globala este tulbure. Incetinirea economica a Chinei si scaderea preturilor marfurilor au cantarit pe fundamentele tarilor din Africa Sub-Sahariana. Cresterea, de la 3,4% in 2015 si 2,6% in 2016 (conform prognozelor Coface), este cea mai slaba de la criza din 2008.

Citiţi mai Multe
15/07/2016
Stiri Corporate

Coface isi consolideaza departamentul de risc odata cu numirea lui Thierry Croiset in calitate de Group Risk Director

Thierry Croiset (56) s-a alaturat asiguratorului de credit Coface in calitate de Group Risk Director incepand cu data de 11 iulie 2016, raspunzandu-i direct lui Carine Pichon, Chief Finance & Risk Officer.

Citiţi mai Multe
13/07/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Studiul Coface Panorama: insolvente mai putine in ECE datorita conditiilor economice favorabile

Anul trecut, tarile din regiunea Europei Centrale si de Est s-au bucurat de conditii economice favorabile. Acest lucru a condus la o situatie imbunatatita pentru intreprinderile din ECE. Numarul de insolvente a scazut in 2015, in 9 din 13 tari, in timp ce media ponderata a insolventelor pe regiuni raportata la PIB a fost de -14%. Regiunea a aratat o imagine variata, cu o deteriorare de doua cifre inregistrata in Ucraina si Lituania, in timp ce Romania si Ungaria s-au bucurat de imbunatatiri semnificative. Coface estimeaza ca intreprinderile vor continua sa profite de conditii incurajatoare si ca insolventele companiilor vor scadea cu -5,3% in 2016.

Citiţi mai Multe
09/06/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Este economia franceza gata sa isi revina?

Activitate economica sustinuta de cererea interna, dar subminata de exporturi

Citiţi mai Multe
12/05/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Industria comertului cu amanuntul de produse farmaceutice din Romaniat

Cele mai importante 20% dintre companii realizeaza 83% din cifra de afaceri a industriei

Citiţi mai Multe
26/04/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Barometru risc sectorial

Riscurile generate de sector raman sub presiunea pietelor emergente

Citiţi mai Multe
21/04/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Capacitate excedentara de otel in intreaga lume

Dezechilibrul dintre cerere si oferta este alimentat de supracapacitate si de exporturile chinezesti

Citiţi mai Multe
12/04/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Republica Cehă, Polonia, Chile și Thailanda, cele mai apropiate țări de o revenire rapidă a exporturilor

Dintre cele 34 de țări în curs de dezvoltare studiate, doar 4 sunt capabile de o revenire viguroasă pe termen scurt

Citiţi mai Multe
08/04/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Harta evaluarilor de risc de tara

Actualizare trimestriala a evaluarilor riscului de tari Coface

Citiţi mai Multe
29/03/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Iran - Urmeaza o curba periculoasa, conduceti cu atentie

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale evolutiei economiei in Iran.

Citiţi mai Multe
24/03/2016
Stiri Corporate

Eugen Anicescu va fi, din Martie 2016, noul Country Manager Coface Romania

Eugen Anicescu lucreaza in cadrul Coface Romania din 2007 si a avut, de-a lungul timpului, mai multe functii strategice, precum Credit Insurance Manager intre Aprilie 2007 - Ianuarie 2011, Deputy Managing Director, in perioada Ianuarie 2011- Septembrie 2012. In Octombrie 2012, a fost numit Managing Director, pozitie pe care a detinut-o pana in luna Martie 2016.

Citiţi mai Multe
03/03/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Insolventa companiilor din Franta: inceputul intoarcerii la normal

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale evolutiei insolventelor companiilor din Franta.

Citiţi mai Multe
23/02/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Focus pe Sectorul de Transporturi Rutiere de Marfuri

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale sectorului transporturilor rutiere de marfuri in Romania.

Citiţi mai Multe
03/02/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Insolventele in Romania in 2015

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale evolutiei insolventelor in Romania pentru anul 2015.

Citiţi mai Multe
03/02/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Evolutia economiei Romaniei in 2015 - Macroechilibru cuplat cu provocari la nivelul mediului de afaceri

Coface a pastrat calificativul privind riscul de tara pentru Romania la B, clasa de risc ce indica un mediu microeconomic instabil, capabil sa afecteze in continuare un istoric al platilor companiilor. In ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului in procesul de euroizare si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic prin: nivelul foarte ridicat al creditului comercial (maxim istoric), prin interdependenta foarte ridicata dintre companii (efectul de domino), prin intreruperea accelerata a activitatii pentru foarte multe companii, comparativ cu cele nou inregistrate (raport 2:1) si prin nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plata.

Citiţi mai Multe
28/01/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Harta evaluarilor riscului de tara - Ianuarie 2016

160 de tari sub lupa Coface

Citiţi mai Multe
18/01/2016
Stiri Corporate

Consiliul de Administratie al Coface anunta numirea lui Xavier Durand ca Chief Executive Officer

Aceasta numire va intra in vigoare in urma reunirii Consiliului de Administratie care va avea loc pe data de 9 Februarie, pentru a aproba conturile pentru anul fiscal 2015. Jean-Marc Pillu isi va continua mandatul de Chief Executive Officer Coface pana la aceasta data.

Citiţi mai Multe
14/01/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Focus pe Sectorul Constructiilor

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale sectorului constructiilor in Romania.

Citiţi mai Multe
14/01/2016
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton al constructiilor rezidentiale - companiile din domeniu inregistreaza cea mai mare pondere din ECE a riscului major de insolventa

Conform datelor financiare disponibile pentru 2014, companiile care activeaza in sectorul lucrarilor de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale inregistreaza venituri in crestere care se regasesc in profituri mai mari. Concluzia a rezultat in urma analizei a 15.246 de firme care au depus declaratiile financiare in formatul extins in 2014, un esantion relevant, in conditiile in care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a intregului portofoliu de companii. Cu aceasta ocazie, a reiesit ca investitiile in retehnologizare sunt necesare, in 2014 realizandu-se investitii in active fixe de doar de 5%. Pentru al doilea an consecutiv, ritmul de retehnologizare a fost sub dinamica uzurii, ceea ce arata o lipsa a performantei economice a companiilor din domeniu. Companiile din sectorul analizat au mentinut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plata a acestuia scazand pana la 272 de zile, in timp ce creantele sunt colectate la 168 de zile.

Citiţi mai Multe
23/12/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Globalizarea pietei vinului

Europa isi dubleaza pozitia iar Asia va fi viitorul consumator mondial

Citiţi mai Multe
03/12/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de cultivare a cerealelor: venituri in crestere, profituri in scadere

Conform datelor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniul principal de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase” au generat in 2014 o cifra de afaceri totala de 19,06 MLD RON, in crestere cu 24% comparativ cu anul anterior.

Citiţi mai Multe
03/12/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Focus pe Sectorul Agro

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale sectorului agro in Romania.

Citiţi mai Multe
11/11/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Insolventele in Romania T1 - T3 2015

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale evolutiei insolventelor in Romania pentru primele noua luni din 2015.

Citiţi mai Multe
30/10/2015
Stiri despre produsele & serviciile noastre

CofaServe, un schimb de date electronice pentru facilitarea afacerilor de zi cu zi

Dupa oferta inovatoare Policy Master, Coface se adreseaza nevoilor specifice ale companiilor mari ce gestioneaza un numar semnificativ de limite de credit, cu CofaServe. Aceasta solutie ofera o interconectare intre baza de date si sistemele informatice Coface cu sistemele IT interne ale clientilor. Aplicatia confera companiilor o pozitie puternica, astfel incat sa isi imbunatateasca eficienta si viteza cu care isi administreaza contractele de asigurare a creditelor.

Citiţi mai Multe
28/10/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic:Temperatura principalelor 14 sectoare din lume

Infografic:Temperatura principalelor 14 sectoare din lume

Citiţi mai Multe
22/10/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Focus pe viitorul energiei solare in Europa: fotovoltaicele

Descopera un nou infografic despre viitorul energiei solare in Europa: fotovoltaicele

Citiţi mai Multe
24/09/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cum gestioneaza tarile Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) scaderea pretului petrolului?

Tarile membre CCG detin in acest moment 30% din rezervele de petrol existente ale lumii, Arabia Saudita fiind pe primul loc cu (15,7%), urmata de Kuwait (6%) si Emiratele Arabe Unite (5,8%). Impreuna, statele Consiliului de Cooperare al Golfului produceau, zilnic, in 2014, 28,6 milioane de barili de petrol, echivalentul a 32,3% din productia globala.

Citiţi mai Multe
18/09/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

America Latina: ce se intampla dupa explozia de marfuri?

Cresterea in America Latina a fost incetinita din 2011. Aceasta situatie fragila, cauzata de fundamentele interne slabe, a fost exacerbata de factorii ciclici din a doua jumatate a anului 2014.
In 2015, se observa o deteriorare suplimentara a acestei tendinte, cu un scenariu in care PIB-ul regional va scadea cu 0,2%. Va fi prima recesiune dupa cea din 2009, cand activitatea scazut cu 1,4%, ca urmare a crizei subprime.

Citiţi mai Multe
02/09/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Scadere cu 57% a insolventelor in randul companiilor romanesti in primul semestru al anului 2015

Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2015.
Din analiza Coface rezulta ca pe parcursul primului semestru al anului 2015 s-au deschis 5,524 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 57% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 12.862 de proceduri noi de insolventa.

Citiţi mai Multe
02/09/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Insolventele in Romania S1 2015

Descopera in acest nou infografic cifrele cheie ale evolutiei insolventelor in Romania pentru Semestrul 1 2015.

Citiţi mai Multe
26/08/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface Top 500 CEE companii

•2014: Un an de imbunatatiri in intreaga regiune - cifra de afaceri a crescut cu + 2,1%
•O cifra de afaceri mai mare a celor mai mari companii reflecta perspective economice mai bune în 2014
•Podiumul Top 500 CEE: Polonia a fost cel mai mare jucator, Ungaria a avut cea mai mare rata de crestere si Republica Ceha a recuperat
•Sectoare: Auto (+ 10,6%), Petrol & Gaze (-3.9%)

Citiţi mai Multe
22/07/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul automobilelor din regiunea ECE este foarte dependent de investitiile straine, dar exista o dinamica pozitiva a cererii interne

Regiunea ECE a devenit o destinatie atractiva pentru investitii de catre producatorii de automobile la nivel mondial. In 2014, 3,6 milioane de vehicule au fost produse in Europa de Est, echivalentul a 2% din productia totala a UE.

Citiţi mai Multe
20/07/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Harta Riscului de Tara - Semestrul 2 2015

Aceasta harta va ofera o privire de ansamblu a evaluarilor riscului de tara. Metodologia Coface in evaluarea riscului de tara utilizeaza expertiza macroeconomica, cunoasterea avansata a mediului de business si date microeconomice stranse de peste 70 de ani de experienta in comportamentul de plata.

Citiţi mai Multe
02/07/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Evaluarile trimestriale actualizate ale riscului de tara

Scaderea evaluarii pentru China. Economiile afectate de scaderea preturilor petrolului plasate sub monitorizare negativa.

Citiţi mai Multe
02/07/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Infografic: Evaluarile riscului de tara Iunie 2015

Descopera in acest nou infografic evaluarile riscului de tara actualizate de Coface.
In plus: Focus pe economiile sub-sahariene - Exista un risc ridicat al furtunii economice?

Citiţi mai Multe
30/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Africa subsahariana: trei economii din Africa de Est sunt protejate de furtuna economica

Desi cresterea a fost accelerata de pretul ridicat al marfurilor de care Africa subsahariana este foarte dependenta, regiunea trebuie sa faca fata acum efectelor preturilor in scadere ale petrolului. Cele 45 de tari examinate de Coface sunt afectate in grade diferite.

Citiţi mai Multe
24/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Redresarea economica a Indiei se datoreaza guvernului Modi?

In mai 2015, FMI a declarat ca India este „unul din aspectele pozitive ale economiei globale”, in principal datorita implementarii unor politici mai eficiente si sfarsitului incertitudinii politice. Coface estimeaza ca PIB-ul tarii va creste pana la 7,5%. Dar in ce masura reformele lui Modi au contribuit la redresarea recenta? Imbunatatirile economiei sunt fara riscuri?

Citiţi mai Multe
15/06/2015
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Lansare TradeLiner: Coface isi modernizeaza oferta de asigurari de credit pentru companiile de dimensiuni medii de pe piata

Vizand nevoile in crestere de asigurari de credit comercial ale companiilor de dimensiuni medii de pe piata, Coface si-a modernizat polita de asigurare emblematica, redenumita acum TradeLiner. Aceasta actiune este o consecinta a experientei dobandite de Coface din prima oferta globala de protectie impotriva riscului de neplata introdusa acum cincisprezece ani si se bazeaza pe dorinta sa de a munci mai mult pentru a contribui la protectia firmelor de marime medie care activeaza in economia reala.

Citiţi mai Multe
04/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sfarsitul cotelor pentru productia de lapte: Reguli noi

Data de 1 aprilie 2015 a marcat sfarsitul cotelor de productie pentru lapte in Europa, un instrument de reglementare impus in 1984 ca raspuns la supraproductie, care a generat asa-numitul „munte de unt” si „lac de lapte”. Pentru prima data in 30 de ani, piata va fi cea care va determina cantitatile de lapte produse. Producatorii de lapte francezi sunt pregatiti pentru acest lucru? Eliminarea cotelor de lapte va permite producatorilor de lapte sa aprovizioneze pietele in crestere rapida din Asia? Sau sa dezvolte filiera de produse organice pentru care se inregistreaza un nivel ridicat al cererii?

Citiţi mai Multe
04/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Insolventa companiilor din Franta la sfarsitul lunii aprilie 2015: Cifrele continua sa se imbunatateasca incet, la -2.7% pe an

Progresul observat prima data in 2014 continua. Cresterea numarului de insolvente din primele patru luni s-a datorat, partial, unei recuperari dupa datele scazute inregistrate in mod artificial la sfarsitul anului, ca urmare a actiunii industriale din sistemul judiciar, care a reaparut, insa, in luna mai.

Citiţi mai Multe
03/06/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Monitorizarea Coface a insolventelor pentru Europa Centrala si de Est: Perspectivele economice s-au imbunatatit, dar provocarile corporative raman

Perspectivele economice imbunatatite in regiunea CEE au dus la o stabilizare a numarului de insolvente, cu o scadere modesta de -0,5% in 2014.

Citiţi mai Multe
28/05/2015
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Coface lanseaza o oferta inovatoare pentru IMM-uri: EasyLiner, o solutie online, simpla, pentru protectia impotriva facturilor neplatite

Pentru a veni in intampinarea companiilor mici si mijlocii, Coface a elaborat o oferta adaptata pentru acestea avand in vedere doua obiective: protectie si accesibilitate.EasyLiner ofera o asigurare de calitate, adaptata la nevoile IMM-urilor, precum si un proces de adeziune facil, lasandu-i pe oamenii de afaceri liberi sa se concentreze pe activitatea lor principala.

Citiţi mai Multe
22/05/2015
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Relansarea Coface in mediul online pentru Divizia Informatii de Afaceri

Coface, unul dintre cei mai importanti asiguratori de credit si lider de piata pentru informatii din Europa Centrala, se relanseaza in mediul online cu un produs optimizat al Diviziei Informatii de Afaceri. InfoICON - cea mai mare baza de date din ECE - furnizeaza informatii online pentru peste 43 de milioane de companii din Europa Centrala si de Est si de Vest.

Citiţi mai Multe
20/05/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Scadere record a numarului de insolvente in Trimestrul 1, dar cu ce pret?

Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului rezulta ca, in primul trimestru al anului 2015 s-au deschis 2.740 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 58% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au inregistrat 6.512 insolvente. Cu toate acestea, raportat la 1.000 de firme active, incidenta insolventelor este de patru ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional, Romania fiind pe prima pozitie din acest punct de vedere.

Citiţi mai Multe
21/04/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au domeniu principal de activitate „Lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor” au generat in cursul anului 2013 o cifra de afaceri totala de 11,7 MLD RON, in scadere cu 22%, comparativ cu anul anterior.

Citiţi mai Multe
09/04/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Analiza sectorului Agro din Romania

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, firmele care au ca domeniu principal de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase”, cod CAEN 0111, au generat pe parcursul anului 2013 o cifra de afaceri totala de 15,3 MLD RON, in scadere cu 7% comparativ cu anul anterior.

Citiţi mai Multe
07/04/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cinci economii avansate vor evita riscul de "stagnare seculara" in urmatorul deceniu

Nu toate economiile avansate sunt in aceeasi situatie cand vine vorba de acest risc al stagnarii pe termen lung si se remarca unele exceptii in ceea ce numim un peisaj global fragil. Care dintre economiile avansate ale OECD au ceea ce le trebuie pentru a accelera cresterea in urmatorul deceniu?

Citiţi mai Multe
03/04/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Republica Ceha sub supraveghere pozitiva (A4) - economia beneficiaza de perspectivele bune din industria auto si consumul casnic

Republica Ceha isi revine de pe urma efectelor recesiunii cauzate de criza datoriilor din Zona Euro. Economia si-a regasit dinamismul realizand o crestere solida a PIB-ului cu 2,0% in 2014, iar Coface estimeaza ca va fi atinsa in acest an chiar o crestere a PIB-ului cu 2,5% mai mare. Motorul principal al economiei Cehiei va fi exportul de autoturisme, precum si consumul casnic in crestere.

Citiţi mai Multe
24/03/2015
Stiri Corporate

Detinand o pozitie de lider pentru serviciul de Informatii de Afaceri in Israel, Coface lanseaza si Asigurarea de Credit Comercial

Companiile locale vor beneficia de expertiza Coface in prevenirea si protectia impotriva riscului de credit, in completarea serviciilor de colectare si informare.

Citiţi mai Multe
12/03/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Platile restante ale societatilor comerciale din China la niveluri ridicate: 80% dintre societati au fost afectate in 2014

Se asteapta o crestere economica mai lenta si o majorare a creditelor neperformante in 2015. Un nou studiu Coface privind managementul riscului de credit in randul firmelor dinChina arata ca8 din 10 societatile comerciale au inregistrat plati restante in 2014.

Citiţi mai Multe
11/03/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Impactul preturilor internationale mai scazute ale petrolului asupra Americii Latine

America Latina este un producator principal de bunuri de larg consum, iar scaderea recenta a pretului petrolului afecteaza tarile din regiune in diferite moduri. Ce tari ar putea beneficia de cotatiile internationale mai scazute - si de ce sunt altele afectate negativ?

Citiţi mai Multe
25/02/2015
Stiri Corporate

Coface publica rezultatele pentru 2014 in conformitate cu obiectivele sale si propune distribuirea a 0,48 EUR pe actiune

Avem placerea de a publica rezultatele anuale conforme cu asteptarile noastre. Coface a demonstrat inca o data pertinenta modelului sau de crestere profitabila in acest an. Oferta noastra de produse inovatoare, canalele de distributie adecvate, prezenta internationala extinsa si managementul prudent al riscurilor au contribuit la imbunatatirea semnificativa a rezultatelor noastre.

Citiţi mai Multe
12/02/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul constructiilor din Polonia - a luat sfarsit perioada turbulenta?

Statistica privind insolventele pentru sectorul constructiilor din Polonia arata ca s-a atins un moment cheie. El s-a transformat dintr-un sector a carui perfomanta negativa alimenta numarul falimentelor in perioada 2010-2012, in sectorul cu cele mai mari progrese in ceea ce priveste insolventele. Aceste statistici indica o imbunatatire pe termen lung pentru intregul sector? Pana acum, piata locuintelor, care reprezinta o mica parte din sectorul constructiilor, da semne de imbunatatire si noile fonduri UE ajuta la reducerea riscurilor.

Citiţi mai Multe
10/02/2015
Stiri Corporate

Julien Marcilly a fost numit Economist Sef in cadrul Grupului Coface

Julien Marcilly a fost numit Economist Sef in cadrul Grupului Coface si isi va exercita functia incepand cu data de 2 Martie 2015. El va prelua activitatea de la Yves Zlotowski, care a decis sa urmeze o cariera in afara analizei macroeconomice si a industriei de asigurari de credite.

Citiţi mai Multe
05/02/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Turcia: Deprecierea cursurilor de schimb si cererea interna scazuta afecteaza performanta companiilor de a efectua platile

Publicarea strategiei de iesire a Presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, in mai 2013, a declansat o noua perioada, marcata de o schimbare a perceptiei riscului fata de economiile in curs de dezvoltare de pe pietele financiare. Turcia a intrat in aceasta perioada cu un deficit de cont curent ridicat, un sector de productie care depinde in mod substantial de importuri si trei alegeri succesive.

Citiţi mai Multe
05/02/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Orientul Mijlociu si Africa de Nord: Care este progresul dupa "Primavara Araba"?

Activitatea economica isi revine in Orientul Mijlociu si Africa de Nord - Dezvoltarea solida continua in tarile GCC , iar redresarea economica a importatorilor de petrol continua - Exportatorii de petrol si-au diversificat cu succes economiile, dar depind inca foarte mult de sectorul de hidrocarburi din punctul de vedere al bugetului si veniturilor din exporturi - Importatorii de petrol se confrunta cu riscuri mai mari de aparitie a unor tensiuni geopolitice - Marocul si Tunisia beneficiaza de redresarea la nivel european si de stabilitatea politica sporita

Citiţi mai Multe
29/01/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Economia Romaniei va continua tendinta crescatoare si in 2015

In scenariul de baza pentru anul 2014, Coface estimeaza ca avansul anual al PIB-ului va fi de 2,5% (cu posibilitati de variatie intre 2,2% - 2,5%), valoarea finala depinzand de nivelul consumului din luna decembrie (inclusiv cel guvernamental). Pentru anul 2015, avansul PIB-ului real este estimat la 2,7%, cu posibilitatea de a varia intre 2,5% - 2,7%, in conditiile in care agricultura va inregistra o dinamica apropiata de tendinta pe termen lung.

Citiţi mai Multe
29/01/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Conferinta de risc de tara 2015: In 2015, redresarea globala va fi greoaie si supusa unor riscuri multiple

Economia globala este pe drumul redresarii treptate. Mai putin viguroasa decat inainte de criza din 2008, cresterea globala continua sa urmareasca o tendinta accelerata moderat.

Citiţi mai Multe
22/01/2015
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

America de Sud: Crestere accelerata a tarilor din zona Pacificului

Cu trei decenii in urma, America de Sud era asociata cu "dictatura”, "criza datoriilor” si "inflatie ridicata”. De-a lungul timpului, regiunea a inceput sa fie asociata cu dezvoltarea economica, noua clasa de mijloc, reducerea saraciei si inflatie controlata.

Citiţi mai Multe
20/01/2015
Stiri Corporate

Coface Romania si Banca Romaneasca protejeaza companiile de riscul de neincasare si sustin obtinerea finantarilor

Coface Romania si Banca Romaneasca sustin companiile cu ajutorul solutiilor de protejare a afacerii, care se adreseaza tuturor jucatorilor din piata (organizatii medii/ mari, dar si cele in curs de dezvoltare).

Citiţi mai Multe
03/12/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Industria carnii reuseste sa invinga criza financiara, dar are inca de lucrat asupra profitabilitatii

Dupa patru ani consecutivi in care companiile din industria de prelucrare a carnii au sacrificat eficienta de ansamblu a activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si mentinerii cotelor de piata, in 2013 se continua evolutia favorabila din punctul de vedere al volumului vanzarilor (sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate), fiind insotita pentru prima data si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri).

Citiţi mai Multe
13/11/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Numarul de insolvente din Polonia a incetat sa mai creasca - dar pentru cat timp?

Statisticile de insolventa pentru societatile poloneze reflecta o imbunatatire in prima jumatate a anului 2014. In total, 402 companii au intrat in faliment, in scadere cu 11,5% fata de aceeasi perioada din 2013.

Citiţi mai Multe
12/11/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Numarul insolventelor din romania continua sa scada in Trimestrul 3

Pe parcursul primelor noua luni ale anului 2014 s-au deschis 15.575 de insolvente noi, in scadere cu aproximativ 17% fata de aceeasi perioada a anului anterior (18.735 de proceduri noi de insolventa).

Citiţi mai Multe
04/11/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Comertul international: o revenire la nivelul dinaintea crizei este putin probabila, dar exista potential de crestere

Dupa treizeci de ani de expansiune fara precedent, comertul mondial se confrunta cu o perioada de schimbari radicale.

Citiţi mai Multe
02/10/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Cresterea economica sustinuta a Emiratelor Arabe Unite - datorita politicii eficiente de diversificare

- Crestere de 5% preconizata pentru 2014 ca urmare a succesului politicii de diversificare
- Un mediu de afaceri favorabil, sustinut de noua lege pentru imbunatatirea transparentei
- Profilul datoriei se imbunatateste. Nevoile de finantare ale entitatilor afiliate guvernului continua sa fie o problema

Citiţi mai Multe
30/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sistemul Recompensa & Pedeapsa: Provocarile viitoare pentru economia chineza

De la inceputul anului, guvernul chinez a continuat implementarea diferitelor puncte aflate pe agenda de reforme, in special cele referitoare la ajustarea structurii economiei chineze.

Citiţi mai Multe
25/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun in cautarea unor solutii pentru pastrarea echilibrului financiar

Sacrificarea profitabilitatii a fost pretul platit de distribuitorii de produse alimentare, bauturi si tutun pentru mentinerea vanzarilor la un nivel comparabil cu cel inregistrat in anii dinaintea crizei economico-financiare.

Citiţi mai Multe
23/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Companiile aeriene europene sunt printre cele mai putin profitabile din lume: care este scenariul de adaptare?

La momentul in care pare vital sa capteze potentialul de crestere din Asia, companiile aeriene europene stagneaza din cauza concurentei agresive din partea operatorilor low cost si a companiilor aeriene din Golf. In prezent, fiind printre cele mai putin profitabile din lume. Confruntate cu aceste noi constrangeri, ce schimbari sunt posibile?

Citiţi mai Multe
16/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de distributie a produselor IT - Pana cand poate rezista presiunilor de scadere a veniturilor si optimizare a cheltuielilor?

Incepand cu anul 2009, distribuitorii de produse IT au inregistrat constant o scadere a veniturilor medii in paralel cu o evolutie financiara pozitiva. Astfel, venitul mediu pe companie inregistrat in anul 2013 a fost cu 22% mai mic decat cel inregistrat inainte de inceputul crizei financiare, respectiv anul 2008, dar in acelasi timp rezultatul net de 2,4% inregistrat la nivel sectorial pentru anul 2013 este maximul inregistrat in ultimii 10 ani.

Citiţi mai Multe
11/09/2014
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Lansarea aplicatiei CofaMove: Cofanet este disponibil acum si pe telefonul mobil

Coface a dezvoltat pentru clientii sai o aplicatie pe telefonul mobil, care le ofera acestora posibilitatea de a accesa, oriunde si oricand, caracteristicile esentiale ale platformei online CofaNet pentru gestionarea contractelor de asigurare. Aplicatia este disponibila pentru a fi descarcata din Apple App Store si Google Play Store.

Citiţi mai Multe
10/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de transporturi rutiere de marfuri a incheiat anul 2013 pe profit

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, un univers de 27.252 de firme care au ca domeniu principal de activitate „Transportul rutier de marfuri” au generat in cursul anului 2013 o cifra de afaceri totala de 26,6 MLD RON, in crestere cu 8% fata de anul anterior.

Citiţi mai Multe
09/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Romania in prima linie la cresterea economica in 2013. Dar va dura dupa contractia din 2014?

Performantele economice ale Romaniei dovedesc ca aceasta a devenit unul dintre liderii redresarii europene, evolutia sa depasind asteptarile, cu un PIB in crestere cu 3,5% in 2013. Contributiile semnificative au provenit din sectorul agricol, precum si din industrie, in special din productia de automobile care a furnizat in principal catre clientii din strainatate. Desi in 2014, Romania nu va avea acelasi ritm de crestere ca in anul precedent, perspectivele sunt pozitive.

Citiţi mai Multe
03/09/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Scadere cu 10% a numarului insolventelor companiilor romanesti in primul trimestru al anului 2014

Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Iunie 2014.

Citiţi mai Multe
26/08/2014
Stiri Corporate

CEE TOP 500 Companii: Temperarea jucatorilor de top, cu cresteri modeste ale cifrei de afaceri

Compania internationala, specializata in asigurarile de credit comercial, Coface prezinta editia a sasea a studiului anual ce cuprinde topul primelor 500 de companii din Europa Centrala si de Est - Coface CEE Top 500. Studiul clasifica cele mai puternice 500 de companii din regiune, luand in considerare atat cifra de afaceri, cat si factori aditionali precum: numarul de angajati, mediul de afaceri, sectoarele si piata in care acestea activeaza.

Citiţi mai Multe
07/08/2014
Stiri Corporate

Coface Romania si Academia de Studii Economice Bucuresti vor colabora pentru dezvoltarea unui model de evaluare a riscului de credit

Coface Romania in parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucuresti vor colabora in cadrul unui proiect de cercetare si dezvoltare.

Citiţi mai Multe
29/07/2014
Stiri Corporate

Serbia devine piata cu numarul 98 pentru oferta de Asigurare de Credit Coface

Coface, liderul mondial in asigurarile de credit isi extinde activitatea din Serbia printr-un parteneriat local cu Axa. De acum inainte, in completarea serviciilor de colectare a creantelor si a ofertei de informatii de afaceri, companiile sarbesti pot beneficia de expertiza indelungata a Coface in asigurarea de credit si prezenta internationala a acesteia.

Citiţi mai Multe
24/07/2014
Stiri Corporate

Coface il numeste pe Nicolas Garcia in functia de Director Comercial al Grupului

Coface l-a numit pe Nicolas Garcia in calitate de Director Comercial al Grupului. In aceasta noua pozitie, el devine, de asemenea, membru al Consiliului de Administratie al Grupului si al Comitetului Executiv.

Citiţi mai Multe
17/07/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Economia Turciei - asteptari pentru 2014

Inainte de viitoarele alegeri prezidentiale din August 2014, Coface este precauta in evaluarea riscurilor corporative din Turcia. In cazul in care tensiunile politice vor creste din nou, asa cum s-a intamplat in Decembrie si Ianuarie, investitorii pot sa fuga din tara, ceea ce ar putea conduce la o fluctuatie pe pietele Forex. O astfel de situatie ar putea avea un impact negativ asupra fondului datoriei externe a sectorului corporativ, deja aflat la un nivel record.

Citiţi mai Multe
15/07/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Marea Britanie evaluata la A2 datorita puterii sale de redresare

Afectata in 2009 de o recesiune mai intensa decat in celelalte tari europene, sub efectul unei scaderi bruste a consumului populatiei si a investitiilor, economia britanica se distinge in prezent prin puterea de crestere reinnoita (1,8% in 2013). Previziunea Coface de +2,7% in 2014, ar putea fi la fel de dinamica, precum cea a Statelor Unite si sa o depaseasca pe cea a Germaniei (2%).

Citiţi mai Multe
15/07/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface remarca o imbunatatire a riscurilor de tara in Europa de Vest si in "noile" economii emergente

Primul trimestru al anului 2014 a confirmat accelerarea cresterii la nivel mondial: in conformitate cu previziunile facute de catre Coface, de la 2,6% in 2013, cresterea economica va fi de aproape 3% in 2014 si de 3,3% in 2015.

Citiţi mai Multe
11/07/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Retrogradata la A4, economia braziliana va fi orientata spre un an de ajustari in 2015

Coface se asteapta la o incetinire considerabila a PIB-ului in 2014 (la +1,3% in 2014, in scadere de la +2,5% in 2013), ca urmare a cresterii consumului casnic intr-un ritm mai lent, a investitiilor care si-au pierdut din avant si o balanta comerciala slaba. Coface considera ca 2015 va fi un punct de cotitura, prin cresterea PIB-ului pe termen mediu.

Citiţi mai Multe
10/07/2014
Stiri Corporate

Coface Romania se extinde regional deschizand un nou birou la Timisoara

Cu o experienta de peste 17 ani pe piata din Romania, Coface se orienteaza acum si catre zona de Vest a tarii, identificand un potential de afaceri ridicat si un segment semnificativ de societati active.

Citiţi mai Multe
24/06/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de distributie a produselor IT - Vanzari in scadere, dar evolutie financiara pozitiva

Ultima perioada este considerata una problematica din punct de vedere comercial, sub auspiciile scaderii vanzarilor pentru firmele din sectorul IT, dar acest lucru nu se observa si in performanta financiara a firmelor, sectorul inregistrand un rezultat net pozitiv, corespunzator unei rate a profitabilitatii de 1,75% din cifra de afaceri.

Citiţi mai Multe
19/06/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Stabilizarea platilor restante in randul companiilor din Asia-Pacific, dar apar noi ingrijorari despre incetinirea ritmului de crestere in China

Potrivit studiului Coface referitor la gestionarea riscului de credit in regiunea Asia-Pacific, experienta de plata a companiilor din zona s-a stabilizat in 2013, cu exceptia companiilor din Australia si China, care au inregistrat un numar mai mare de incidente de neplata. Incetinirea ritmului de crestere in China ramane un motiv de ingrijorare pentru companiile celorlalte economii din regiune in 2014..

Citiţi mai Multe
17/06/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface estimeaza pentru 2014 o scadere cu 13% a numarului de IMM-uri insolvente din Spania si o stabilizare in Franta

Cu profiluri comparabile din punctul de vedere al activitatii antreprenoriale, Spania si Franta urmeaza o tendinta ingrijoratoare in ceea ce priveste numarul de companii insolvente. Cu toate acestea, IMM-urile din cele doua tari au evoluat in mod diferit dupa perioada crizei 2008 - 2009 si previziunile privind insolventele pentru 2014 evidentiaza si mai mult aceasta divergenta.

Citiţi mai Multe
10/06/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Sectorul autohton de transporturi rutiere de marfuri - Cresteri de venituri semnificative, dar pierderi din ce in ce mai mari

Ultima perioada a fost una foarte buna sub auspiciile cresterii vanzarilor pentru firmele din sectorul transporturilor rutiere de marfuri, dar aceasta nu se observa si in performanta financiara a firmelor, sectorul inregistrand o pierdere neta.

Citiţi mai Multe
27/05/2014
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Coface lanseaza CofaPay, un nou instrument pentru analiza si monitorizarea comportamentului de plata al clientilor

Riscul de neplata si cel de insolventa pot aparea oricand. Coface vine in intampinarea nevoilor mediului de afaceri lansand CofaPay, un instrument analitic, care ajuta companiile sa monitorizeze comportamentul de plata al clientilor.

Citiţi mai Multe
22/05/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Noua paradigma a industriei electronicelor din Asia: dinamism clar, riscuri crescute

Dupa ce a trecut de la stadiul de Retea Globala de Productie la cel de Retea Globala de Inovare (care include dezvoltarea de produse si activitati de cercetare dincolo de granitele geografice), industria electronica ar trebui sa inregistreze acum o crestere anuala de peste 3%, pana in 2017. Cu economiile emergente din Asia reprezentand noul epicentru de inovare al electronicelor, companiile locale mizeaza acum pe internalizarea procesului de productie si cercetare.

Citiţi mai Multe
14/05/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

5.929 de companii romanesti au intrat in insolventa in primele 3 luni ale anului 2014

In primul trimestru din anul curent s-au deschis 5.929 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 14% fata de aceeasi perioada a anului anterior, cand s-au deschis 6.910 de insolvente noi, si cu 17% mai putin decat in trimestrul I al anului 2012.

Citiţi mai Multe
10/04/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Raportul de Insolventa 2013 pentru CEE: Numeroase insolvente din cauza unui mediu economic neprielnic

Companiile din regiunea CEE s-au confruntat cu un an dificil in 2013: Situatia economica deja subreda si consumul gospodariilor scazut ca urmare a masurilor fiscale de combatere a cresterii deficitelor bugetare.

Citiţi mai Multe
08/04/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface identifica 10 tari in curs de dezvoltare, care se afla pe urmele tarilor BRICS

Dupa 10 ani de dezvoltare frenetica, BRICS inregistreaza o incetinire brusca: pentru 2014, iar Coface prognozeaza o crestere medie cu 3,2% mai mica decat cresterea medie pe care aceste tari au inregistrat-o in decada anterioara.

Citiţi mai Multe
19/03/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

China se confrunta cu cel mai ridicat nivel al platilor comerciale restante din 2010

Studiul Coface dedicat managementului riscului de credit comercial din China, efectuat in al patrulea trimestru al anului 2013, a demonstrat ca 8 din 10 companii chineze s-au confruntat cu plati restante in 2013. Industria chimica, cea a electronicelor, produselor electrice de uz caznic si a utilajelor industriale prezinta riscuri mai mari. Din moment ce facilitatile de creditare vor fi destul de restranse in 2014, deteriorarea platilor comerciale ar putea duce la un efect de unda semnificativ in piata bancara din China.

Citiţi mai Multe
13/03/2014
Stiri Corporate, Stiri despre produsele & serviciile noastre

Rapoartele online de credit dezvoltate de Coface sunt disponibile acum pentru 54 de tari

Coface, asiguratorul global de credite comerciale si principalul furnizor de informatii de afaceri in Europa Centrala, isi imbunatateste oferta online cu date financiare relevante si actualizate despre companii si mediul economic in care acestea activeaza. Rapoartele de credit sunt disponibile acum pentru 54 de tari, de la SUA, Germania pana la Turkmenistan si Qatar.

Citiţi mai Multe
04/03/2014
Stiri Corporate

Coface, asiguratorul numarul 1 in America Latina, lanseaza o oferta directa in Columbia

Lider in asigurarea de credit in America Latina, Grupul Coface activeaza direct in 9 din tarile din regiune.

Citiţi mai Multe
04/02/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

China in 2014: o crestere stabila, cu riscuri de finantare si supracapacitate

2014 este un an al divergentei pentru economia chineza, reprezentand tendintele diferite ale mediului de afaceri atat la nivel macro, cat si micro.

Citiţi mai Multe
22/01/2014
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Conferinta de Risc de Tara 2014: In 2014, observam o tendinta pozitiva a riscului in economiile avansate, dar si tensiuni in tarile mari emergente

Dupa o reajustare post-criza intre tarile avansate si cele emergente, in 2014, riscurile de tara la nivel mondial sunt setate sa se schimbe, in conformitate cu un model mai clasic.

Citiţi mai Multe
12/11/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

18.321 de companii au intrat in insolventa in T1-T3 2013

Desi numarul se afla in scadere cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ritmul deschiderii acestor proceduri s-a accelerat in trimestrul al III-lea, in conditiile in care soldul la finalul primului semestru anunta o contractie de 10%.

Citiţi mai Multe
24/10/2013
Stiri Corporate

Coface Goes Green: Reducere, Refolosire, Reciclare

Pozitia de lider al pietei managementului riscului de credit reprezinta pentru Coface Romania o satisfactie si o provocare in acelasi timp - aceea de a actiona responsabil fata de mediul si societatea in care compania isi desfasoara activitatea.

Citiţi mai Multe
16/10/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Economiile emergente din Asia: Coface avertizeaza ca riscurile tot mai mari sunt legate de gradul de indatorare a populatiei

Potentialul de crestere economica in Asia ramane ridicat, stimulat de clasa de mijloc.

Citiţi mai Multe
16/10/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Evaluari revizuite ale riscului de tara

Coface prezinta o perspectiva optimista cu privire la riscurile intampinate de companiile din Statele Unite ale Americii si una ingrijoratoare fata de tarile in curs de dezvoltare, precum Brazilia si Tailanda.

Citiţi mai Multe
01/10/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface reduce evaluarea riscului de credit pentru trei sectoare de activitate: chimic, farmaceutic si auto

Chimicele, farmaceuticele si auto: riscuri ridicate in Europa

Citiţi mai Multe
30/08/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Coface CEE Top 500: Topul companiilor cu o cifra de afaceri ascendenta, dar cu o profitabilitate problematica

Polonia este din nou pe primul loc, Ungaria si Romania recupereaza, iar Ucraina abandoneaza Top 3 al celor mai puternice companii cu cifra de afaceri in crestere, dar cu o scadere brusca a profitului. Regiunea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est este mai eterogena ca niciodata, iar rata insolventelor din regiune aproape s-a triplat.

Citiţi mai Multe
21/08/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Industria de masini & echipamente - un adevarat model de contracarare a efectelor crizei financiare

Coface Romania a realizat analiza evolutiei industriei de masini & echipamente din Romania, un domeniu caracterizat atat de impactul semnificativ pe care il are in prezent, cat si de oportunitatile pe termen lung.

Citiţi mai Multe
08/08/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

12.739 de companii romanesti au intrat in insolventa in primele 6 luni ale anului 2013, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior

Coface Romania a realizat analiza evolutiei insolventelor companiilor romanesti, la nivel national, pentru semestrul I al anului curent.

Citiţi mai Multe
22/07/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Problemele economice ale Braziliei: Exista vreo posibilitate de revenire?

Tara emergenta arhetipala, Brazilia, a trecut cu brio testul marii crize din 2009. Patru ani mai tarziu, protestele sociale au inceput sa sublinieze esecul modelului sau de dezvoltare.

Citiţi mai Multe
02/07/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Un licar de speranta pentru unele economii avansate: Japonia, Islanda si Irlanda

Coface a observat o ameliorare in ceea ce priveste unele economii avansate: Japonia, islanda si Irlanda. Pe de alta parte, in Africa de Sud si Tunisia, reducerea in activitate, problemele financiare si, mai presus de toate, presiunile politice si sociale in crestere reprezinta un risc din ce in ce mai mare.

Citiţi mai Multe
02/07/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Italia: practicile de plata ale companiilor se inrautatesc, reflectand gravitatea recesiunii

Preponderenta societatilor mici si fragile si amploarea platilor intarziate din cadrul sectorului public

Citiţi mai Multe
11/06/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

6.381 de companii romanesti au intrat in insolventa in primele 3 luni ale anului 2013, in scadere cu aprox. 10% fata de aceeasi perioada a anului an...

Coface Romania a realizat un nou studiu privind evolutia numarului de insolvente in Romania, de aceasta data luand in considerare cazurile nou inregistrate la Buletinul Procedurilor de Insolventa in perioada Ianuarie - Martie 2013.

Citiţi mai Multe
29/05/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Studiul Insolventelor Coface: Companiile insolvente sunt din ce in ce mai numeroase in Europa Centrala

Dupa o usoara redresare in 2011, tarile se confrunta iarasi cu un mediu economic instabil. Numarul companiilor insolvente a crescut din nou in tarile CEE in 2012 - cu exceptia Letoniei, Estoniei si Ucrainei.

Citiţi mai Multe
23/05/2013
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Certificatul Excellent SME, primul instrument din Romania care certifica performanta IMM-urilor, oferit de CCIB alaturi de Coface Romania

CCIB alaturi de Coface lanseaza in premiera in Romania un instrument care premiaza performanta obtinuta de companiile ce activeaza in sectorul IMM, din punctul de vedere al riscului comercial si al sigurantei in afaceri, pe care acestea le prezinta.

Citiţi mai Multe
08/05/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Industria chimica din Romania - unul dintre principalele motoare de redresare economica

Fiind unul dintre cele mai mari si mai dinamice sectoare industriale la nivel mondial, cu un volum global al vanzarilor de 2.744 MLD EUR in 2011 (in crestere cu 11,6% fata de anul precedent), industria chimica isi confirma pozitionarea ca unul dintre motoarele principale de redresare economica.

Citiţi mai Multe
23/04/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Diferenta dintre Europa si restul lumii se accentueaza in ceea ce priveste riscul sectorial

Riscul de credit se afla inca la un nivel ridicat in Europa, insa perspectiva pentru Asia Emergenta si America de Nord este favorabila.

Citiţi mai Multe
19/03/2013
Stiri despre produsele & serviciile noastre

Coface sustine IMM-urile romanesti prin 2 noi solutii de protejare si informare a companiilor

Coface sprijina acest segment ce reprezinta motorul de repornire a economiei, dezvoltand doua noi produse dedicate protejarii afacerii si evaluarii partenerilor, ajutand astfel organizatiile in curs de dezvoltare.

Citiţi mai Multe
07/03/2013
Stiri Corporate

Coface Romania se extinde regional, deschizand un birou la Cluj-Napoca

Singurul furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit din Romania, Coface, anunta deschiderea primului sau birou regional in orasul Cluj -Napoca. Cu o experienta de 16 ani pe piata din Romania, Coface se orienteaza acum si catre zona central-vestica a tarii, identificand un potential de afaceri ridicat si un segment semnificativ de societati active.

Citiţi mai Multe
05/03/2013
Stiri Corporate

In 2012 Coface si-a imbunatatit rezultatele in ciuda crizei

In cadrul unui context economic de recesiune, in special in zona euro, Coface a continuat sa creasca cifra de afaceri, care a totalizat 1.571 MIL EUR (+1,4%).

Citiţi mai Multe
26/02/2013
Stiri Corporate

Coface a finalizat gruparea celor 21 de sucursale europene de asigurari de credit intr-o singura companie

Coface a simplificat si eficientizat structura activitatilor sale europene de asigurari de credit.

Citiţi mai Multe
25/02/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

23.665 de companii au intrat in insolventa in 2012, cu 10% mai mult decat in 2011 si cu 20% mai mult decat in 2010

Pe parcursul anului 2012 a fost deschisa procedura insolventei pentru un numar de 23.665 de companii, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului 2011 (21.499 de insolvente noi) si cu 20% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010 (19.650 de insolvente noi).

Citiţi mai Multe
23/01/2013
Stiri Corporate, Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

Conferinta de Risc de Tara 2013: Criza din Europa este departe de a lua sfarsit pentru corporatii

Pe baza relationarii zilnice cu companiile din intreaga lume, Coface a realizat un scenariu prudent pentru economia globala in 2013.

Citiţi mai Multe
21/01/2013
Stiri Corporate

Un nou logo si un nou slogan pentru Coface, ce reflecta reorientarea strategica de succes

O noua pozitionare a marcii, simbol al unui angajament puternic fata de clienti

Citiţi mai Multe
17/01/2013
Evaluarea Riscului de Tara & Studii economice

First Coface "Panorama Sectors": Two-thirds of business sectors to carry risks

A new quarterly publication of Coface, focuses on the sector risks in the world. The world economy is analysed by means of 14 business sectors in three large regions: emerging Asia, North America and the European Union. The analysis uses three original indicators – strength of turnover, financial robustness and credit risk – developed by Coface economists and drawn from the payment experience of companies observed and analysed by Coface underwriters.

Citiţi mai Multe
Sus
  • Romanian
  • English