Stiri & Publicatii
17/01/2018
PUBLICATII ECONOMICE

Franta: ar putea fi fortat sectorul alimentelor organice sa renunte la principiile initiale?

Franta:ar putea fi fortat sectorul alimentelor organice sa renunte la principiile initiale?

Sectorul alimentelor organice din Franta a inregistrat o crestere de doua cifre din 2014. Aceasta tendinta crescatoare a fost confirmata in prima jumatate a lui 2017 si sugereaza ca o evolutie de aproape 14% pentru intregul an, ceea ce reprezinta o cifra de afaceri de peste 8 MLD EUR, conform estimarilor Coface. In ciuda ponderii inca modeste (3,5% in 2016) in piata agroalimentara, popularitatea consumului de alimente organice este in crestere. 69% dintre francezi au mâncat alimente organice cel putin o data pe luna in 2016 (in urcare cu 25 puncte procentuale din 2012) si mai frecvent (15% au mâncat alimente organice in fiecare zi in 2016, in urcare cu 7 puncte procentuale din 2012).

 

Productia agricola organica evolueaza intr-o maniera ciclica, alternând perioade de crestere puternica cu stagnarea - in functie de masurile si ajutorul implementate de autoritatile publice. Desi procentul de teren folosit pentru agricultura organica in Franta a crescut datorita nivelului maxim al conversiilor inregistrate in ultimii doi ani, ponderea sa in suprafata totala agricola utilizata ramâne modesta (6,5% in prima jumatate a lui 2017), mai mica decât media europeana si mult in urma Austriei, Suediei, Estoniei, Italiei si Republicii Cehe. O crestere semnificativa a livrarilor este asteptata in viitorul apropiat, in urma unui val de conversii agricole lansate intre 2014 si 2016. Cu toate acestea, sectorul va trebui probabil sa isi adapteze practicile agricole, pentru a-si creste randamentele si dimensiunea productiei. In caz contrar, Franta va fi fortata sa creasca importurile - ce reprezinta deja 29% din alimentele organice consumate.

 

In ciuda dinamismului si a fortei sale relative, sectorul alimentelor organice trebuie sa se schimbe. Directia acestei schimbari depinde in mare masura de capacitatea sa de a creste randamentele, care sunt in general cu 19-25% mai scazute decât cele ale suprafetelor cultivate in mod conventional. Utilizarea inovatiilor pentru agricultura de precizie si cresterea dimensiunii fermelor ar putea sa contribuie la acest lucru. Fermele organice din Franta sunt usor mai mari decât media europeana (la 48 ha comparativ cu 40 ha)[1] , dar sunt mult mai mici decât fermele non-organice (ceea ce nu este cazul in majoritatea celorlalte tari europene). Acest lucru le slabeste viabilitatea economica, in special pentru fermele cele mai izolate.

Descărcaţi această publicaţie : Franta: ar putea fi fortat sectorul alimentelor organice sa renunte la... (590,83 kB)

Contact


Emilia MUSCALU

Head of Marketing & Communications
Calea Floreasca 39, Et. 4 - 014453
Sector 1 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 21 231 60 20
Email: emilia.muscalu@coface.com

Sus
  • Romanian
  • English