Stiri & Publicatii
03/12/2014
PUBLICATII ECONOMICE

Analiza sectorului de fabricare a produselor din carne

Industria carnii

Conform situatiilor financiare anuale publicate de Ministerul Finantelor Publice, un numar total de 347 de companii si-au desfasurat activitatea in acest domeniu pe parcursul anului 2013, acestea generand o cifra de afaceri cumulata de 5,4 MLD RON si 20.000 de locuri de munca, ambii indicatori fiind in crestere cu 7% si respectiv 4% comparativ cu anul anterior.

Continuarea evolutiei favorabile din punctul de vedere al volumului vanzarilor (sectorul inregistrand a treia crestere anuala consecutiva cu 7% a cifrei de afaceri cumulate) a fost insotita pentru prima data pe parcursul exercitiului financiar aferent anului 2013 si de o restabilire a profitabilitatii (rata neta de 1,71% din cifra de afaceri). Toate acestea dupa 4 ani consecutivi in care companiile din sector au sacrificat eficienta de ansamblu a activitatii in favoarea dezvoltarii comerciale si mentinerii cotelor de piata.

In ciuda acestui fapt, situatia de lichiditate a companiilor a ramas precara. Desi creantele se incaseaza mai rapid cu o saptamana fata de anul anterior, furnizorii sunt platiti cu 25 de zile mai tarziu decat capacitatea intrinseca.  Pe parcursul anului 2013, Coface a analizat la nivel individual 127 de companii din portofoliul sau, cu domeniul de activitate in sectorul analizat. Acestea constituie un esantion reprezentativ, intrucat genereaza peste 85% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector.

Deteriorarea echilibrului financiar la nivelul sectorului este confirmata si de modelele de evaluare a riscului sectorial folosite in prezentul studiu (Altman Z-Score pe un esantion cu relevanta de 90% din cifra de afaceri si Coface @rating score pentru companii cu o pondere agregata de 85%), ambele indicand ca doar 1 din 4 companii analizate prezinta un risc de insolventa scazut. In plus, 35% dintre companiile din esantion efectueaza platile lent sau nu respecta conditiile contractuale.

Descărcaţi această publicaţie : Analiza sectorului de fabricare a produselor din carne (1,18 MB)

Contact


Emilia MUSCALU

Head of Marketing & Communications
Calea Floreasca 39, Et. 4 - 014453
Sector 1 - Bucuresti
ROMANIA
T: +40 21 231 60 20
Email: emilia.muscalu@coface.com

Sus
  • Romanian
  • English